21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Ste tudi vi prejeli višjo položnico za ogrevanje? Ponekod so te višje za skoraj 50 odstotkov!

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Po tem, ko so nekatere občine že opozorile na višanje cen daljinskega ogrevanja, se je za to odločila tudi velenjska komunala, ki je z današnjim dnem zvišala variabilni del cene toplote, kar pomeni, da bo strošek za gospodinjskega odjemalca na računu višji za kar 48 odstotkov. Podražitev sledi potezi Teša, ki je lani zvišal nakupno ceno toplote in napovedal dodatni dvig. Podražitve so bile pred tem že napovedane v Mariboru, Hrastniku in Trbovljah, pri tem pa ni videti, da bi cene plina na trgu upadale.

Komunalno podjetje Velenje je na seji sveta ustanoviteljev predstavnike lokalne skupnosti seznanilo s povišanjem nakupne cene toplotne energije Termoelektrarne Šoštanj (Teš), ki je s 1. decembrom lani dvignila ceno za 15,3 odstotka. Po pogajanjih s predstavniki Holdinga Slovenske elektrarne, ki so jih imeli pretekli teden, so napovedali dodatni dvig povprečne nakupne cene toplote s 1. februarjem 2023 za 11,7 odstotka, so zapisali v komunali. Nekatere občine so se s podražitvami že seznanile, vendar to še ni nujno konec.

Teš je sicer že 1. junija lani uveljavil povišanje cene toplotne energije za 40,7 odstotka, ki pa je Komunalno podjetje Velenje ni uveljavilo v celoti in ni obremenilo končnih uporabnikov, saj so del stroškov krile občine ustanoviteljice. Pojasnjujejo, da je dvig cen neizogiben, saj so nanj vplivale tudi manjše prodane količine toplote v obdobju tople jeseni in začetka zime ter močno povišani stroški električne energije.

Novi variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo za uporabnike Šaleške doline bo tako s 1. februarjem znašal 73,05421 evra na MWh na podlagi nove povprečne nakupne cene toplote Teša, ki znaša 51,38 evra na megavatno uro (MWh). Trenutna veljavna cena je 45,85434 evra na MWh. Vse cene so brez DDV-ja. Dvig variabilne cene toplote za 59,3 odstotka predstavlja dvig stroška toplote gospodinjskega odjemalca na računu za 48 odstotkov, so pojasnili.
Pojasnili so tudi, da se zavedajo, da bo to otežilo plačevanje najranljivejšim skupinam, za kar bodo skušali najti optimalno rešitev. Lokalni skupnosti bosta namenili 400 tisoč evrov dodatne pomoči letno, kar bo posameznemu odjemalcu omililo strošek dviga ogrevanja v višini tudi do 70 odstotkov. O podrobnostih dodatne pomoči bodo obveščali v naslednjih dneh, so napovedali. Sistem daljinskega ogrevanja v Šaleški dolini je še vedno med cenovno najugodnejšimi tovrstnimi sistemi v državi, pripravlja pa se na obdobje prestrukturiranja in s tem tudi na nov sistem daljinskega ogrevanja, ki bo v prihodnosti popolnoma neodvisen od premoga.

Višje položnice tudi drugje
Z višjimi cenami pa so bili seznanjeni tudi v Mariboru, Trbovljah in Hrastniku. Energetika Maribor je napovedala višanje cen daljinskega ogrevanja za 87 odstotkov, kar pomeni 50 evrov pribitka na povprečni položnici. Enako z nezadovoljstvom dvig cen spremljajo tudi v Trbovljah in Hrastniku, kjer so zahtevali sestanek glede možnih ukrepov.

Prikaz nasprotnih dejstev:

Novinarka Ana Horvat (Nova24tv.si) v prispevku omenja napovedan dvig cene daljinskega ogrevanja v Mariboru za 87 odstotkov, kar bi naj pomenilo 50 evrov pribitka na povprečni položnici.

Članek sloni na nepreverjenih informacijah, s čimer je prizadet interes podjetja.

V ta namen vam posredujemo dejstva, izražena s strani Javnega holdinga Maribor in Energetike Maribor, ki se omenja v prispevku in s katerimi se pojasnijo okoliščine, vezane na napovedan dvig cene ogrevanja. Za verodostojnost članka ga, prosimo, dopolnite s spodaj zapisanim na podlagi 4. odstavka 26. člena Zmed, s čemer boste zagotovili tudi navajanje oz. prikaz drugih dejstev in okoliščin predmetne situacije ter tako zagotovili verodostojnost objave:

Sprva komunicirana podražitev variabilnega dela cene toplote v sistemu daljinskega ogrevanja v Mestni občini Maribor je bila približno 78 odstotkov, iz decembrskih 76,74997 EUR/MWh brez DDV na januarskih 136,64616 EUR/MWh brez DDV. Vlada Republike Slovenije je nato 24. januarja 2023 izdala uredbo o oblikovanju cene toplote v sistemih daljinskega ogrevanja, s katero je najvišjo dovoljeno postavko za variabilni del cene toplote za gospodinjstva omejila na 98,70 EUR/MWh brez DDV. Uredba velja od 1. januarja 2023 do 30. aprila 2023. To pomeni, da bo podražitev variabilnega dela cene toplote po zamejitvi, dejanskih 28,6 odstotkov. Natančne izračune razlike v stroških oz. podražitve za odjemalce bo lahko Energetika Maribor opravila na podlagi prejetih podatkov o porabi na posameznih objektih. To se bo zgodilo predvidoma po 7. februarju 2023.

 

Dr. Dejan Pukšič 

Vodja Službe za korporativno komuniciranje 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine