0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Ste prepričani, da evropska javnost smatra slovensko predsedovanje EU za sramotno? Odzivi tujih tviterašev na naše članke kažejo, da slovenski MSM mediji močno precenjujejo Sophie in ‘t Veld

Piše: Peter Truden 

Če pregledate članke v slovenskih mainstream medijih v zadnjih 48 urah, še zlasti razne komentarje, potem bi lahko sklepali, da je slovensko predsedovanje Evropski uniji zavožen projekt in totalna sramota. Vendar je to samo njihova interpretacija dogodka – beri: mokre sanje.  

»Mar Janša misli, da bo vsej Evropi solil pamet? Slovensko predsedovanje Svetu EU postaja vedno večja sramota,« je zapisal najbolj izpostavljen pisec Odlazkovega Reporterja Igor Kršinar. Češ, da se premier Janez Janša sedaj prepira že kar z vsemi evropskimi državniki, celo s predsednico Evropske komisije Ursulo von den Leyen. To je seveda le vrh ledene gore značilne reakcije slovenske medijske enolončnice, ki smo jo lahko v vseh teh letih doživeli nič kolikokrat. Ker mora pač slovenska javnost tako misliti – namreč, da je slovensko predsedovanje sramotno. Kar bi bilo verjetno v vsakem primeru, ker je na oblasti napačna oseba. In zato je potrebno v javnem prostoru vzpostaviti navidezno resničnost, češ da že vsi v EU zavijajo z očmi zaradi obnašanja slovenskega premierja. Skratka, poročanje po željah Tanje Fajon in njenih zaveznikov.

Vendar pa je stvarnost še kako daleč od poročanja slovenskega MSM. Na naš twitter račun @Demokracija1 se namreč na članke, kjer je omenjena razvpita evropska poslanka Sophie in ‘t Veld, odzivajo njeni rojaki z Nizozemske, ki niso prav nič navdušeni nad njenim početjem. Eden od njih je poslanki postavil vprašanje, če je že vrnila denar, ki ga je dobivala za fiktivne stroške, zaradi česar ji je Evropski parlament nakazal dodatnih 27 tisoč evrov povračil za potne stroške, ki naj bi jih imela na relaciji med domačo Nizozemsko in Brusljem. Očitno je torej, da je dogajanje v Sloveniji vzbudilo precej pozornosti med Nizozemci, a očitno odzivi niso ravno po okusu tranzicijske levice.

Je pa po svoje pomenljivo, kako MSM mediji bentijo čez Janšo, ker se je upal upreti centralističnim težnjam Bruslja. Le kako bi reagirali v prvi polovici leta 1991, ko je v Slovenijo večkrat prihajal tedanji predsednik jugoslovanske vlade Ante Marković in grozil z ukrepi? Skratka, slovenski premier je evropskim centralistom dal vedeti, da Evropska unija ni neka naddržava, ampak zveza suverenih držav – in takšna mora tudi ostati. MSM mediji, ki se radi pohvalijo, kako pozitivno vlogo so igrali v času slovenskega osamosvajanja, to dobro razumejo, vendar se še toliko bolj sprenevedajo. Predvsem pa namerno precenjujejo vlogo Sophie in ‘t Veld in njene misije. Navsezadnje bi lahko v času levih vlad takšne in drugačne komisije ves čas preverjale stanje vladavine prava. In vemo, kakšne so bile razmere v času, ko je vladal “trio adijo” (Alenka Bratušek, Miro Cerar, Marjan Šarec).

Zadnje novice

Sorodne vsebine