16.5 C
Ljubljana
sobota, 23 septembra, 2023

Starši otrok v ljubljanskih vrtcih bodo plačevali konkretno višje položnice

Piše: N. Ž. (Nova24TV.si)

Podražitvam, kot kaže, ni videti konca. V tako imenovanem najlepšem mestu na svetu se namreč obeta podražitev vrtcev. Mestna občina Ljubljana je predlagala 27-odstotno podražitev programov v javnih vrtcih. To pa konkretno pomeni, da bodo morali starši, katerih otroci obiskujejo ljubljanske vrtce, v povprečju za varstvo plačevati 15 odstotkov višje cene.

V Mestni občini Ljubljana (MOL) deluje 23 javnih vrtcev. V šolskem letu 2022/23 je bilo vanje vključenih 13.070 otrok, v  šolskem letu 2023/2024 pa 12.918 otrok, razkrivajo podatki Mestne občine Ljubljana. Njihovim staršem se z oktobrom obeta podražitev varstva v vrtcih, saj bodo mestni svetniki o podražiti odločali 25. septembra. Glede na večino, ki jo v mestnem svetu uživa ljubljanski župan Zoran Janković, je seveda pričakovati, da bo predlog podražitve tudi sprejet.

Na začetku tega leta so na Združenju mestnih občin izpostavili, da bo prišlo do povišanja cen vrtcev, saj je vlada gluha na pozive, da bi se iz proračuna krilo stroške povišanja plač v tem letu. “Počakali bomo, ali se bo država odzvala, sicer bodo morali starši plačati del novih stroškov vrtčevskih programov,” je tedaj po poročanju N1 miril Janković. Kot kaže, bo sedaj do podražitve tudi prišlo.

Kot navajajo v predlogu Sklepa o določitvi cen programov predšolske vzgoje v javnih vrtcih in dodatnih ugodnosti za starše (dostopno tukaj), je bila 1. septembra 2019 zadnja podražitev vrtca, od tedaj pa naj bi se stroški v vrtcih bistveno povečali. Med slednjimi so izpostavili: povečanje minimalne plače, povečanje izhodišč v plačni lestvici, povečanje plačnih razredov za en plačni razred za vse javne uslužbence, povečanje za pomočnice vzgojiteljic za dodatne tri plačne razrede, sprostitev izplačila redne delovne uspešnosti, povečanje plač zaradi rednega napredovanja (do drugega razreda v štirih letih), povečanje regresa za letni dopust – v višini minimalne plače, povečanje regresa za prehrano iz 3,81 evra na 6,91 evra, sprememba načina plačila povračila stroškov prevoza na delo in iz dela (v obliki kilometrine). Od septembra 2019 do konca julija je po njihovih besedah inflacija znašala 20 odstotkov, ob tem so povečali stroški, vključeni v cene programov (denimo podražitev elektrike, ogrevanja, vode, cene prehrane).

Šarčevo vlado poimenoval otroški vrtec. Slika je simbolična.(Foto: iStock)

Foto: iStock

Toliko bodo starši plačevali po novem
“Razliko višjih stroškov vse od 1. 9. 2019 krije MOL iz svojega proračuna, medtem ko se plačila staršev in doplačila drugih občin niso povečala,” izpostavljajo in dodajajo, da bo MOL iz proračunskih sredstev zagotavljala večino stroškov predlagane uskladitve cen. 3.342.000 evrov letno bodo namreč dodatno plačali starši otrok. Tako se v povprečju obetajo za 15 odstotkov višje položnice. Dohodninski razred staršev pa bo tisti, ki bo določal višino novih cen. Starši otrok, ki spadajo 2. dohodninski razred in sedaj mesečno za otroka v prvem starostnem obdobju plačujejo 44,06 evra, bodo sedaj plačevali 50,58 evra. Starši, ki se uvrščajo v 5. dohodninski razred in sedaj plačujejo 166,32 evra, bodo po novem plačevali 190,87 evra. Tisti starši, ki spadajo v najvišji dohodninski razred, bodo sedaj namesto 365,90 evra plačevali 419,91 evra.

Vir: MOL

Kot kaže, nas v času te vlade čakajo zgolj podražitve, ki jim ni videti konca. To pa je še posebej žalostno ob dejstvu, da so vsem zaposlenim znižali plače na račun odprave dohodninske reforme iz časa Janševe vlade.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine