9.9 C
Ljubljana
sobota, 25 maja, 2024

Starši, dobro skrbite zase in za svoje otroke: Angleški sev covida-19 bistveno bolj nevaren za otroke od navadne različice covida-19!

piše: Sara Bertoncelj

Nedavna analiza urada za državno statistiko v Združenih državah je pokazala, da so otroci od dveh do dvanajst let starosti dvakrat bolj verjetno okuženi kot odrasli. Z drugimi besedami, virus prenašajo v svoje domove, kjer lahko virus prenesejo staršem, bratom in sestram. Pri mladostnikih od 16 leta pa obstaja sedemkrat večja verjetnost okužbe. Angleški sev naj bi po zadnjih raziskavah še bolj pogosto prizadel otroke in mladostnike – ki pogosto nevede prenesejo okužbo na starejše sorodnike in bližnje, poroča Der Spiegel. Do otroškega vnetnega večsistemskega sindroma pa prihaja tudi pri asimtopatskih primerih.

“Dobro skrbite zase in za svoje otroke,” je zapisal nemški Spiegel. Novi podatki iz Belgije in Velike Britanije namreč po njihovem poročanju kažejo, da mutant B.1.1.7 najverjetneje prizadene otroke in mladostnike. Okuženi virus prenesejo v svoje družine – in to s smrtnimi posledicami. Washington post je že sredi februarja poročal, da se lahko, glede na predhodno analizo Imperial College London konec leta 2020, prenos različice B.1.1.7 poveča pri otrocih, mlajših od 15 let, v primerjavi z drugimi sevi. Modeliranje London School of Hygiene and Tropical Medicine je napovedalo, da bodo morda potrebna zapiranja šol, za zaustavitev prenosa različice, vendar je bila takrat raziskava še v zgodnji fazi, zato so se izogibali sprejemanja kakršnih koli sklepov glede tega.

V Avstriji so sicer pred časom na 240 šolah izvedli PCR testiranje učiteljev in učencev – in sicer tistih, ki niso kazali nikakršnega znaka, da bi bili okuženi niti se svoje okužbe niso zavedali. Hitro so ugotovili, da je bilo do 1,42 odstotka udeležencev študije pozitivnih – in ta stopnja je bila enaka pri otrocih in odraslih. Med šolarji ni bilo razlik med starostnimi skupinami, okuženih je bilo prav toliko osnovnošolcev kot srednješolcev.

Mutacije virus naredile nevarnejši za otroke
Ta ugotovitev je bila v nasprotju s prepričanjem, da bo mlajšim otrokom v veliki meri prizaneseno z okužbami SARS-CoV-2. Mikrobiolog Michael Wagner je pojasnil, da to pomeni, da je novembra sedel v približno vsaki tretji do četrti učilnici okužen otrok, ne da bi vedel, da je okužen. Gre torej za neznane raznašalce virusa – kar pa je pri tako imenovanem angleškem sevu še toliko bolj nevarno, saj naj bi bil približno za tretjino bolj smrtonosen in se tudi vsaj do 50 odstotkov hitreje širil.

Wagner je že januarja opozoril, da igramo ruleto. “Večji kot je vir virusov, ki jim dovolimo, da krožijo, večja je verjetnost, da se bodo pojavile mutacije. Kar nam lahko življenje še dodatno oteži, zlasti pri sevih, kjer sedanja cepiva niso učinkovita,” je dejal. Nekateri razvijejo “pims”, torej otroški vnetni večsistemski sindrom, ki je sicer dokaj redek, a še posebej zahrbten zaplet pri okuženih otrocih, ki se lahko pojavi do štiri tedne po okužbi, tudi po asimptomatskih primerih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine