14.3 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Sta smrti dveh otrok posledica razpada slovenskega zdravstva?!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

UKC Ljubljana po smrti dveh otrok napoveduje vzpostavitev izrednega strokovnega nadzora. Kot je že znano, sta imela otroka prirojeni srčni napaki in bila na zdravljenju v Centru za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana, zatem pa napotena v Izrael. Tragični smrti otrok očitno predstavljata novo poglavje v razpadu otroške kirurgije v UKC Ljubljana in zdravstva kot takega. 

Strokovni direktor Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn je v luči nevzdržnih razmer v UKC Ljubljana napovedal uvedbo izrednega strokovnega nadzora. Slednjega naj bi izvajali zunanji strokovnjaki. Želi si, da bi bil nadzor temeljit in opravljen v najkrajšem možnem času. To bi po njegovem pomagalo staršem, ki žalujejo zaradi izgube, hkrati pa bi se okrepilo zaupanje slovenske javnosti v zdravstveno ustanovo, zlasti pa program otroške srčne kirurgije. Nadzor nameravajo uvesti še ta mesec, a za zdaj še ni jasno, kdo bo izvajalec. Pokorn je prepričan, da ga mora izvajati nekdo, ki ni obravnaval umrlih otrok in ni povezan s kliničnim centrom. Po vsej verjetnosti bo nekdo iz tujine.

Otroka naj ne bi prejela optimalne oskrbe, v tujino pa naj bi bila napotena prepozno
Starši umrlih otrok so prepričani, da je k smrti botrovalo dogajanje na otroški srčni kirurgiji v Ljubljani, posledično pa zanju ni bilo zadovoljivo poskrbljeno. Prepričani so še, da bi morala biti v tujino napotena že prej. Posledično so starši otrok vložili uradno pritožbo na UKC Ljubljana. Pokorn in kirurg Igor Šehić sta sicer zagotovila, da nedavni odhod kirurgov ni vplival na zdravljenje umrlih otrok. Prav tako naj bi program po njunem prepričanju potekal nemoteno, pa tudi zdaj naj bi potekal odlično. Zdravniška zbornica pod vodstvom Bojane Beović je staršem pokojnih otrok izrazila sožalje ter podporo proaktivnemu ravnanju vodstva Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Tako od staršev, kot od (nekdanjih) zaposlenih pa si nadejajo, da bodo podali mnenje za razjasnitev dogodkov.

Otroški srčni kirurg Miha Weiss je zaradi nevzdržnih razmer zapustil UKC Ljubljana. (Foto: STA)

Slabi odnosi, nevzdržne razmere: kirurgi zapuščajo UKC Ljubljana
Spomnimo: pisali smo že, da je marca z UKC Ljubljana prekinil sodelovanje vodilni češki kirurg Roman Gebauer (tukaj). Maja je to storil še en kirurg – Miha Weiss (tukaj). Zaskrbljena javnost za nastale razmere obtožuje vodstvo, zlasti generalnega direktorja UKC Ljubljana dr. Marka Juga. “Zakaj genocid? Po odhodu dr. Weissa srčna kirurgija v okviru UKCLJ obstaja samo še formalno, dejansko pa sploh ne več, saj sta pri tovrstnih operacijah po protokolu potrebna kirurg in asistent za otroško srčno kirurgijo (kardiokirurg za odrasle preprosto nima tega znanja – pri tem govorimo o srčkih v velikosti oreha!). Ne gre za običajne kirurške posege, temveč za zelo zapletene operacije, kjer so izkušnje asistentov ključnega pomena. Poudarjamo, niso dovolj izkušnje na odraslih, ampak so potrebne izkušnje s posegov na otrocih,” je med drugim zapisano v pismu zaskrbljene javnosti, ki smo ga v celoti objavili maja. Prav tako smo že poročali o slabih odnosih med zaposlenimi na dotičnem oddelku (tukaj). Še nekaj informacij je tukaj.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine