23.9 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

SSO: Tudi z novo italijansko vlado se bo treba pogovarjati

Piše: J.S., STA

V Svetu slovenskih organizacij (SSO), eni od dveh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, pričakujejo, da bodo razmere za slovensko skupnost po nedeljski zmagi desnice na volitvah v Italiji težje. Predsednik SSO Walter Bandelj pa je poudaril, da se bo treba tudi z novo vlado v Rimu pogovarjati.

Bandelj pričakuje, da bo položaj za slovensko skupnost v Italiji zdaj težji, treba bo biti pozoren, da ne bo prišlo do sprememb na slabše, recimo na področju šolstva. “Mislim, da nas čaka zelo veliko dela, ne le samo skupnost, ampak skupaj s Slovenijo,” je dejal.

Ob tem je opozoril, da bo veliko odvisno tudi od tega, kako se bo obnašala slovenska skupnost v odnosu do nove vlade, ali se bo zaprla vase in bo samo od daleč kritična ali pa se bo pogovarjala z njo o tem, kaj je treba storiti in česa ne.

Prav tako se mu zdi pomembno, da se bo z novo vlado v Rimu pogovarjala slovenska vlada oziroma diplomacija. “Vsako srečevanje je zelo pomembno za slovensko skupnost,” je poudaril.

Bandelj je čestital senatorki Tatjani Rojci, ki je v bila v nedeljo na listi Demokratske stranke spet izvoljena v senat. “To je velik dosežek,” je dejal.

Je pa opozoril na dejstvo, da Slovenci v parlamentu v Rimu nimajo zagotovljenega zastopstva. “Zato moramo v sodelovanju slovensko diplomacijo zadeve urediti na način, da bo zastopstvo postalo zajamčeno, da bo imela slovenska manjšina zagotovljeno mesto v poslanski zbornici oziroma senatu,” je dejal.

Na nedeljskih parlamentarnih volitvah v Italiji so največ glasov dobili Bratje Italije, njihova vodja Giorgia Meloni bo verjetno postala nova italijanska premierka.

V drugi krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji, Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ), so v ponedeljek izrazili zaskrbljenost nad izidom volitev. Opozorili so, da so v stranki Bratje Italije predstavniki, ki so od vselej gojili nenaklonjenost do avtohtone slovenske narodne skupnosti in imajo manjšinske pravice za nepotreben privilegij.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine