21.2 C
Ljubljana
petek, 21 junija, 2024

Srbija noče uvesti sankcij proti Rusiji, zato pa se jim je pridružila Črna gora

Piše: C. R.

Črna gora se je pridružila sankcijam Evropske unije proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino. Kot piše na spletni strani vlade, s tem nadaljuje politiko skladnosti s politiko EU. Obenem iz Podgorice v Ukrajino odhaja tudi finančna in druga pomoč. Po poročanju medijev pa v črnogorsko pristanišče prihajajo jahte oligarhov.

Črnogorsko zunanje ministrstvo je v torek sporočilo, da se je Črna gora konec februarja pridružila vsem restriktivnim ukrepom, gospodarskim in individualnim sankcijam, ki jih je proti Rusiji sprejela Evropska unija.

“S temi odločitvami Črna gora nadaljuje politiko stoodstotne skladnosti s politiko EU. Kar je še pomembneje, z njimi izražamo solidarnost z Ukrajino kot tudi odločenost, da z drugimi partnerji in širokim spektrom držav mednarodne skupnosti prispevamo k ponovni vzpostavitvi miru v Evropi,” so zapisali na spletni strani vlade.

Poleg uvedbe sankcij proti Rusiji bo Črna gora pomagala Ukrajini tudi z donacijami, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Generalštab črnogorske vojske je napovedal, da bodo v Ukrajino poslali zaščitno opremo, predvsem zaščitne jopiče in čelade, finančno ministrstvo pa bo namenilo 50.000 evrov pomoči vladi v Kijevu. Rdeči križ Črne gore je medtem odprl posebno telefonsko linijo, prek katere državljani lahko darujejo denar za pomoč prebivalcem Ukrajine.

Črnogorska vlada zaradi velikega interesa črnogorskih državljanov, ki želijo zapustiti Rusijo, načrtuje tudi humanitarni let domače letalske družbe Air Montenegro. Podgorica se o organizaciji leta trenutno pogaja z rusko stranjo, navaja Hina.

Regionalni mediji medtem spremljajo tudi razmere v črnogorski luksuzni marini Porto Montenegro oziroma v pristanišču mesta Tivat. Tako so opazili, da je iz Barcelone v torek tja priplula 75 milijonov evrov vredna in 70 metrov dolga jahta Galactica Super Nova ruskega oligarha Vagita Alekperova.

Alekperov je predsednik uprave največje neodvisne ruske naftne družbe Lukoil, v njej pa ima 20-odstotni lastniški delež. Poleg tega ima v lasti tudi 36,8-odstotni delež moskovskega nogometnega kluba Spartak. Prvi dan po ruski invaziji na Ukrajino je po oceni Bloombergovega indeksa milijarderjev izgubil 6,2 milijarde dolarjev premoženja, vrednost delnic Lukoila pa je padla za 33 odstotkov.

V Tivat je, kot je razkrila balkanska raziskovalna novinarska mreže (Birn), prispela tudi jahta ukrajinskega oligarha Igorja Kolomojskega, proti kateremu so ZDA uvedle sankcije zaradi domnevne korupcije in kršenja človekovih pravic. Kot poroča portal Birna Balkaninsight, je Kolomojski tja priplul z jahto Trident, ki tako kot jahta Alekperovova pluje pod zastavo Kajmanskih otokov.

Ruski oligarhi s svojimi super jahtami evropska pristanišča te dni sicer zapuščajo, saj se bojijo, da bi jim države članice EU zamrznile premoženje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine