15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Sramotno dejanje policijskega zastraševanja tistih, ki so opozarjali na kriminalne rabote v zadevi Kangler

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler je opozoril na nov primer zlorabe organov pregona. Tokratna žrtev je nekdanji poslanec SDS in direktor podjetja Nigrad, Srečko Hvauc. Hvauca so ovadili zaradi pričanja pred Kanglerjevo komisijo, vse pa kaže, da gre za pritiske in zastraševanje tistih, ki so opozarjali na zlorabe policije, tožilstva in sodstva pri padlih Kanglerjevih ovadbah. Teh je bilo kar 24.

Spomnimo, ena od prič, Srečko Hvauc, je razkrila, kako ji je kriminalist Aleksander Geršovnik zastraševalno dejal, da ji grozi dvakrat po leto in pol zaporne kazni: “V primeru, da obtožim takratnega župana Franca Kanglerja, pa bi se kriminalist Geršovnik s tožilcem dogovoril, da bom dobil samo pogojno kazen.”

Nekdanji poslanec SDS Srečko Hvauc, ki je pred komisijo pričal oktobra 2019, se je v času Kanglerjevega županovanja v Mariboru znašel v policijskih preiskavah, kot direktor komunalnega podjetja Nigrad in v povezavi s projektom prenove Trga Leona Štuklja. Čeprav je bil na koncu oproščen, je zaradi tega močno trpelo njegovo zdravje. Aleksander Geršovnik, ki je kot kriminalist sodeloval v preiskavah zoper takratnega župana Maribora, se podrobnosti svojega prvega srečanja s Hvaucem ne spominja dobro, o vsebini njunega pogovora pa tudi ni uradnih zaznamkov. Člane preiskovalne komisije je to začudilo in Geršovnik je pojasnil, da ni šlo za uradni sestanek, ampak le za vročitev vabila oziroma uskladitev termina uradnega pogovora, ki se ne nujno uradno zazna.

Image

Vložena kazenska ovadba proti Hvaucu zaradi izrečenih besed na komisiji
Kot razkriva Kangler, je Hvauc osumljen, da je kršil prvi člen 284. člena Kazenskega zakonika. V njem piše, da se priča, izvedenec, cenilec, prevajalec ali tolmač, ki pred sodiščem v postopku o prekršku parlamentarne preiskave za ugotavljanje kršitev delovnih obveznosti ali drugih kršitev delovne discipline, v drugem disciplinskem ali upravnem postopku, po krivem izpove, izvedenec ali cenilec, ki da lažno pisno mnenje, ali prevajalec, ki da lažni pisni prevod, kaznuje z zaporom do treh let.

Poleg Hvauca so vabljeni še Aleksander Geršovnik, Igor Zimič, Emanuel Čerček in Boris Marčič. Glede na to, da je bil Hvauc za svoje dejanje že oproščen na sodišču, gre za še enega izmed pritiskov, da bi se prekrile nepravilnosti organov pregona v preteklosti. Predvsem do politikov pomladne opcije.

Franc Kangler je preživel 24 insinuiranih kazenskih pregonov in vsi so se končali z oprostilno sodbo ali pa jih je sodišče zavrglo. Enako kalvarijo preživlja sedanji predsednik vlade Janez Janša, proti kateremu so ostanki bivšega režima ustvarili že več kot 200 konstruktov. To pa vam pove vse o slovenskem pravosodju.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine