1.5 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Sramota v tednu mobilnosti tudi v javnem železniškem prometu

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Evropski teden mobilnosti se v naši državi spreminja v farso. Slovenske avtoceste v prestolnico so zabite vsako jutro, vlaki pa zamujajo po štirideset minut. Točnost regionalnih in lokalnih vlakov je druga najslabša v Evropi. Za nami je le še Romunija! Večni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes pa s prstom kaže na “prenovitvena dela”. 

Tu je Evropski teden mobilnosti. Imamo tudi najbolj zeleno vladno koalicijo doslej, vlaki pa nadpovprečno zamujajo (gledano na celotno EU). Namesto da bi se uredilo železniški promet, da bi imeli manj prometnih nesreč na cestah ter manj toplogrednih izpustov, razmere ostajajo nevzdržne. Vlaki zamujajo tudi po štirideset minut!

Generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes državno družbo vodi že vse od leta 2012, prihodnje leto pa se mu bo iztekel njegov tretji mandat. Bojda velja za človeka, ki je državno podjetje izkopal iz rdečih številk, vendar pa mu gre precej slabše od rok, ko je govora o točnosti vlakov. Nedvomno lahko pričakujemo, da se bodo ljudje navdušeno odločali za več vožnje z vlakom. Podatki so neusmiljeni. Leta 2018 je bila točnost Slovenskih železnic (regionalni in lokalni vlaki) druga najslabša v EU!

V sodstvu imamo večne postopke, v zdravstvu čakalne vrste, v Slovenskih železnicah pa prenovitvena dela!
Slabše se je odrezala le še Romunija. Ko gre za točnost hitrih in mednarodnih vlakov pa smo bili prav tako na predzadnjem mestu. Za nami je bila le še Grčija. V mednarodnem tovornem prometu pa smo “pristali” na samem dnu. Točnih je bila zgolj petina mednarodnih tovornih vlakov. In kaj na to porečejo “večni” direktor Mes? Da so kriva prenovitvena dela. V sodstvu imamo neskončno dolge postopke, v Ljubljani nedokončan projekt Stožice, na državni ravni zamude pri popoplavni pomoči, v zdravstvu brezkončne čakalne vrste, v primeru Slovenskih železnic pa obnovitvena dela. Vsem nam bo prej pognala bela brada, preden bodo vozni redi dosegali standarde evropske civilizacije. Spomnimo: Mes je bil v preteklosti že obtožen spornih kupčij s tranzicijsko levico (tukaj).

Večni generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes. (Foto: STA)

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine