4.2 C
Ljubljana
torek, 12 decembra, 2023

Sramota v Frankfurtu: ministrica Vrečko bi morala z nemško kolegico ob desetih odpreti slovenski paviljon v Frankfurtu, vendar je zamudila več kot pol ure, včeraj pa aplavdirala Žižku!

Piše: Gašper Blažič

Slovenija je letošnja posebna gostja frankfurtskega knjižnega sejma, ki se je ravno začel. Vendar je slovenska udeležba že spomladi burila duhove, saj predstavitev naše države dejansko dirigira vladajoča levičarska politika. No, k sreči so med literati, ki se tam predstavljajo, obdržali vsaj Draga Jančarja. 

A tisto, kar vzbuja skrb, je obnašanje ministrice za kulturo Aste Vrečko. Slednja bi morala danes ob desetih skupaj z nemško kolegico Claudio Roth odpreti slovenski paviljon, kar je bilo označeno tudi v napovedniku STA. Vendar se ob desetih tam ni zgodilo ničesar – ministrica Vrečko je, kot pravijo naši viri, zamudila več kot pol ure! No, nekateri se ob tem hihitajo, češ spet je preveč “žurala”, vendar pa je s tem še največ škode naredila naši državi – ve se namreč, da so Nemci pregovorno točni, takšna zamuda pa je slabo spričevalo države, ki jo Asta Vrečko zastopa.

Očitno pa tudi obstaja razlog za ministričin “žur”. Sejem je bil sicer odprt sinoči, odprla pa ga je slovenska predsednica Nataša Pirc Musar, ki je v nagovoru med drugim izpostavila pomen knjige za Slovence in pomembnost branja knjig za razvoj analitičnega in kritičnega mišljenja. A še največ pozornosti je požel nastop filozofa Slavoja Žižka. Slednji je namreč komentiral tudi zadnje dogajanje na Bližnjem vzhodu in pri tem navrgel, da je Izrael – pri čemer se je skliceval na zgodovinarja in pisatelja Yuvala Noaha Hararija – na poti k temu, da postane diktatura.

 

Kot še trdijo naši viri, je Žižek s svojim nastopom razburil občinstvo in tudi predsednico Pirc Musarjevo. Edina, ki je bila njegovega nastopa res vesela, je bila – Asta Vrečko. Znano je, da ima Levica, ki ji pripada, glede dogajanja na relaciji Izrael-Palestina, izrazito propalestinsko usmerjeno “ločeno mnenje”.

A če Vrečkova s svojim obnašanjem ter kontraverznim nastopom Žižka meni, da si Slovenija s tem dela uslugo, je treba povedati, da je to medvedja usluga. Na kar kažejo tudi odzivi. Iz objave ministrstva za kulturo, kjer je objavljena tudi fotografija od danes, se vidi, da je Vrečkova v družbi s Pirc Musarjevo videti precej utrujena:

No, nekateri ob tem tudi sarkastično ugibajo, če je imela ministrica morda “fešto” v slogi radiatorjev iz Foto Puba…

Zahteva za objavo popravka

Spoštovani,

Ministrstvo za kulturo na podlagi prvega odstavka 26. člena (Uradni list RS, št. 110/06 – uradno prečiščeno besedilo, 36/08 – ZPOmK-1, 77/10 – ZSFCJA, 90/10 – odl. US, 87/11 – ZAvMS, 47/12, 47/15 – ZZSDT, 22/16, 39/16, 45/19 – odl. US, 67/19 – odl. US in 82/21) vlaga zahtevo za objavo popravka v zvezi z obvestilom, ki je bilo objavljeno v članku z naslovom: »Sramota v Frankfurtu: ministrica Vrečko bi morala z nemško kolegico ob desetih odpreti slovenski paviljon v Frankfurtu, vendar je zamudila več kot pol ure, včeraj pa aplavdirala Žižku!«, 18. 10. 2023 v spletnem mediju www.demokracija.si.

Zaradi neresničnih in zavajajočih navedb pošiljamo besedilo popravka, za katerega pričakujemo takojšnjo objavo:

»V članku je neresnično in napačno navedeno, da bi morala ministrica Vrečko z nemško kolegico danes (tj. 18. 10. 2023) ob desetih odpreti slovenski paviljon v Frankfurtu, vendar da je zamudila več kot pol ure.

 

Odprtje slovenskega paviljona je sledilo slovesnemu odprtju Frankfurtskega knjižnega sejma. Slovenski paviljon sta odprli ministrica dr. Asta Vrečko in direktorica Javne agencije za knjigo Katja Stergar, in sicer v torek, 17. 10. 2023 ob 18.20. Odprtju slovenskega paviljona je sledil sprejem Slovenije, častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma.

 

Naslednji dan, v sredo, 18. 10. 2023, se je ministrica dr. Asta Vrečko ob 9.30 v slovenskem paviljonu na bilateralnem srečanju sestala z nemško kolegico Cladio Roth. Skupaj sta nato sodelovali na predstavitvi Ljubljanskega manifesta o branju na višji ravni, ki se je pričela ob 10.00 na odru Srečka Kosovela.«.

 

V primeru navedenega članka gre za razširjanje neresničnih navedb, ki škodujejo časti in dobremu imenu, čeprav je očitno, da je to, kar trdite v članku, neresnično. Zaradi tega nemudoma zahtevamo tudi umik lažnega članka in opravičilo ministrici za kulturo, dr. Asti Vrečko.

Lep pozdrav,

                                                                          Služba za odnose z javnosti

                                                                         Ministrstvo za kulturo

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine