20.7 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Sproščeni ukrepi omogočili praznovanje slovenske samostojnosti

Piše: Maruša Opeka

Širjenje okužbe z novim koronavirusom je Vlada RS poskušala zajeziti tudi z omejitvami pri izvajanju javnih kulturnih prireditev in drugih kulturnih storitev. Po mesecih praznih napovednikov dogodkov in programskih listov smo zaradi cepljenja in posledično izboljšanja epidemiološke situacije vendarle dočakali prireditve.

Vlada je na 80. redni seji 3. junija 2021 z novelo odloka podaljšala veljavnost odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji in v noveli povečala dovoljeni delež zasedenih fiksnih sedišč ter dodatno uvedla možnost postavitve sedišč v zaprtih javnih prostorih brez fiksnih sedišč. Obiskovalci javnih kulturnih prireditev v zaprtih javnih prostorih in na prostem so lahko zasedli do 75 odstotkov razpoložljivih fiksnih sedišč. Poleg tega so se lahko sedišča postavila tudi v zaprtih javnih prostorih, v katerih ni fiksnih sedišč. Postavitev je bila dovoljena pod pogojem, da je med njimi najmanj en meter razdalje, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. Vlada je 10. junija 2021 z novelo odloka podaljšala veljavnost odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, dovolila pa je strežbo ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev. Veljavnost odloka je podaljšana do vključno 20. junija 2021.

Poklon Sloveniji

Vse te spremembe so opogumile organizatorje, da so začeli intenzivneje pripravljati nabor poletnih dogodkov in prireditev. Tudi tistih, ki so povezani s praznovanjem 30-letnice samostojne države. Številni dogodki kot poklon samostojni Sloveniji bodo v lokalnih skupnostih, na ravni države in na tujem. Urad Vlade RS za komuniciranje je objavil nabor posebnih osamosvojitvenih dogodkov na različnih lokacijah po državi. Nekaj jih je že bilo, kar nekaj pa jih še bo 21. Junija.  V Tacnu Društvo MORiS in Koordinacijski odbor pripravljata 30. obletnico zaključka operacije BOR. Dva dni kasneje bodo na Ustavnem sodišču RS v Ljubljani zaznamovali 30-letnico njegovega delovanja. V predsedniški palači bo pred dnevom državnosti že tradicionalno potekal sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva RS za notranje zadeve in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. 25. junija bo osrednja državna proslava na Trgu republike. Na dan državnosti bodo na tridesetih slovenskih vrhovih, ki so povezani z osamosvojitvijo Slovenije in so bili predstavljeni v knjižici 30 vrhov za 30 let, zaplapolale slovenske zastave.

Številne prireditve …

26. junija se bodo v Vrhpolju pri Vipavi spomnili »dneva prej«, dneva pred uradnim datumom začetka agresije na Slovenijo – 27. junija, ko se je vnel prvi spopad med pripadniki JLA in pripadniki slovenske policije. 27. junija bodo na Gorjancih v organizaciji Ministrstva RS za obrambo odkrili spominsko ploščo in tako počastili 30. obletnico dogodka, ko je oklepna enota iz Karlovca prestopila mejo pri Metliki, slovenska vojska jo je blokirala, sledil pa je spopad. Še eno spominsko ploščo bodo na isti dan odkrili v Ljubljani v spomin na 30. obletnico začetka prvega Svetovnega slovenskega kongresa. Organizatorji Ministrstvo RS za kulturo, Koordinacijski odbor in Svetovni slovenski kongres pripravljata tudi proslavo. Na drugem koncu Slovenije, v Ormožu, bodo takrat zaznamovali spomin na blokado šestih tankov iz agresorske kolone, ki je pripeljala iz Varaždina. 28. junija na nekdanjem mejnem prehodu Holmec policija organizira dan slovenske policije, ki ga policisti sicer praznujejo 27. junija in je spomin na spopad slovenskih policistov z JLA na mejnem prehodu Holmec. Pri varovanju in obrambi barikad, mejnih prehodov oziroma v spopadih je bilo 14 pripadnikov policije hudo ranjenih, šest pa jih je padlo za domovino, med njimi dva na Holmcu.

… različnih krajih Slovenije

Pri mejnem predoru Karavanke bodo 1. julija prav tako pripravili slovesnost ob 30. Obletnici, ko sta nadzor nad karavanškim predorom prevzeli slovenska policija in vojska, vdala pa se je zadnja skupina agresorskih vojakov. Dan kasneje se bodo na Kumu spomnili napada na oddajnik, 3. julija pa na osvoboditev mejnega prehoda Ljubelj in spopadov z JLA v Gornji Radgoni. 7. julija bomo v Ljubljani zaznamovali dan zmage v vojni za Slovenijo. Dogodek pripravljajo Združenje VSO, Slovenska škofovska konferenca in Koordinacijski odbor. Predsednik republike se bo v predsedniški palači spomnil 30. obletnice podpisa brionske deklaracije. »Tako se je v letu 1991 zgostilo ogromno dogodkov in procesov, ki so vzpostavili slovensko samostojno in neodvisno državo. Pomembni so bili tudi akterji, ki so sprejemali pogumne in tudi dolgoročne odločitve v dobro Slovenije. Zato Vlada Republike Slovenije ocenjuje, da je trideseta obletnica nastanka slovenske države s ključnimi dogodki pred razglasitvijo samostojnosti, vključno z njeno obrambo, nadvse primerna priložnost za njihovo ustrezno obeležitev,« so zapisali v programu prireditev, ki ga je na svoj spletni strani objavil Urad Vlade RS za komuniciranje. V publikaciji so za zdaj vključeni dogodki, katerih seznam so jim  poslali organizatorji (različni državni organi, združenja, lokalne skupnosti, društva …) do 15. marca. Glede na okoliščine, predvsem pa tudi v luči epidemioloških razmer se bo program v nadaljevanju dopolnjeval. Bogato dogajanje in niz prireditev ob praznovanju treh desetletij samostojnosti pa bo potekalo skozi vse leto.

Zadnje novice

Sorodne vsebine