19.7 C
Ljubljana
četrtek, 8 junija, 2023

Sprenevedanje predsednice republike: V palači Združenih narodov svetovni javnosti razlaga o pomenu čiste vode, v primeru Jankovićeve graditve C0 pa je tiho kot miš!

Piše: G. B. 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se v teh dneh mudi v New Yorku, kjer se je v palači Združenih narodov udeležila konference o vodi, ob tem je imela svoj prvi nastop v Generalni skupščini ZN. Kot je poudarila, je voda življenje, obstoj in mir. Na plenarnem delu konference je v imenu koalicije za čezmejno vodno sodelovanje izjavila, da pomanjkanje sodelovanja v najboljšem primeru pomeni zamujeno priložnost, v najslabšem pa ogroža varnost. 

Pomanjkanje čiste pitne vode na svetu različno prizadeva moške, ženske in otroke, zato je potrebno politike ustrezno prilagoditi in zaščititi naravne vire za prihodnje generacije z odločno akcijo in globalno solidarnostjo. Zaradi tega je Nataša Pirc Musar pozvala k ustanovitvi položaja posebnega odposlanca ZN za vodo, za kar se je že izreklo več kot 150 držav članic ZN. Pozvala je k rednim srečanjem na visoki ravni ZN na temo vode in k uresničevanju nacionalnih zavez o vodi. “V svetu ima 153 držav vodna telesa, ki presegajo meje. Slovenija je aktivna članica vodne konvencije in ob tej priložnosti vas vabim na 10. srečanje članic oktobra 2024 v Sloveniji,” je dejala Pirc Musarjeva po poročanju STA.

Konference o vodi, ki bo potekala do jutri, se iz Slovenije udeležujeta še zunanja ministrica Tanja Fajon in minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki sodelujeta na več interaktivnih dialogih, med drugim o biološki raznolikosti, zmanjšanju tveganj pred nesrečami, čezmejnem in mednarodnem vodnem sodelovanju, še poroča STA. Slovenija bo na konferenci podala prostovoljni zavezi za vodno akcijsko agendo – zavezo o izvajanju nadgradnje sistema zgodnjega opozarjanja pred poplavami, nizkimi pretoki, sušami in gozdnimi požari v mednarodnem porečju Save z razširitvijo na Jadran in zavezo o strategiji obnove vodotokov v slovenskem delu Unesco čezmejnega biosfernega rezervata Mura-Drava-Donava.

A očitno pri vladajočih velja pravilo, da so eno lepe besede, ki jih izrečejo pred javnostjo, drugo pa realnost. Namreč, predsednica republike doslej še ni dvignila glasu zoper zloglasni projekt C0, ki ga izvaja ljubljanski župan Zoran Janković. Včeraj smo tudi poročali, da je tudi minister Uroš Brežan projekt C0 »požegnal«, češ da prinaša precej več koristi kot pa tveganj. Vendar je tu predvsem molk Pirc Musarjeve na domačih tleh še kako kričeč – očitno je zaradi svojih političnih botrov, ki si jih deli z Jankovićem, prisiljena molčati, medtem ko se pred svetovno javnostjo spreneveda in prikazuje Potemkinove vasi.

Dejstvo pa je, da prav projekt kanala C0 predstavlja veliko tveganje za pitno vodo na območju Ljubljane, povrh vsega pa se je ljubljanska mestna oblast tega projekta lotila na povsem avtoritaren način. Zato ne preseneča, da bo jutri že drugi kmečki punt po vrsti na območju Kleč. Kot zagotavljajo protestniki, ne nameravajo odnehati. Spodobilo pa se, da bi se tudi predsednica republike odzvala na dogajanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine