21.7 C
Ljubljana
nedelja, 23 junija, 2024

Spomin na žrtve komunističnega nasilja; Janša o stanju v državi

Piše: dr. Metod Berlec

Pretekli teden je minil v znamenju spomina na žrtve komunističnega nasilja.  Na predvečer nekdanjega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja je zgodovinar dr. Mitja Ferenc na spominski slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani dejal, da je (Golobova) vlada z ukinitvijo dneva lani simbolno zanikala obstoj teh žrtev. To po njegovem odraža primanjkljaj v spoštovanju osnovnih civilizacijskih norm in nadaljevanje ideološkega ločevanja na naše in tiste, ki si ne zaslužijo niti spomina.

»Gojil sem upanje, da bo vlada, ki je nacionalni dan spominjanja ukinila, to ob prepoznanju svoje zmote kmalu popravila. Saj so že modreci vedeli, da človek, ki naredi napako in je ne popravi, s tem zagreši še hujšo napako. In to velja tudi za oblast. A spremembe odločitve nisem dočakal.« Opozoril je, da bi morali do žrtev vseh treh totalitarizmov gojiti enak odnos. Odnos do žrtev komunističnega sistema v Sloveniji je namreč drugačen kot do žrtev nacizma in fašizma, saj nimajo niti pravice do groba. Hkrati je pod vodstvom Komisije vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč izšlo šesto poročilo z naslovom »3450 umorjenih – bratomor v Jami pod Macesnovo gorico«. »Odslej se res nihče ne more več delati nevednega, da teh žrtev in njihovih osebnih zgodb ni,« je ob predstavitvi poročila dejal predsednik komisije dr. Jože Dežman. Že pred tem je ob pomoči evropske poslanke Romane Tomc za žrtve komunističnega nasilja izvedela tudi evropska javnost z razstavo v Evropskem parlamentu ter pred tem z obravnavo peticije o ohranjanju spomina na žrtve komunističnega nasilja v Republiki Sloveniji, s katero so pozvali slovensko vlado, naj vrne ukinjeni dan, posvečen tem žrtvam.

V tokratni številki revije Demokracija objavljamo ekskluzivni intervju s predsednikom SDS Janezom Janšo, ki pravi, da je glavni uspeh te vlade dejstvo, »da je tako dolgo časa, kar dve leti, tako veliko ljudi tako močno vlekla za nos«. »Potreben je neke vrste talent, kakorkoli že izkrivljen, da lahko nekdo iz dneva v dan obljublja reči, ki se potem ne uresničijo.« Pri tem je opozoril, da smo soočeni z umorom resnice, »s to absolutno izkrivljenostjo resničnosti so prekvasili slovensko družbo«. »Tako slovensko kot evropsko oziroma zahodno civilizacijo. Izkrivljenost je dosegla stopnjo, ki presega Orwella in njegovo Živalsko farmo, kar smo lahko videli na nedavni Evroviziji.« /…/ »V Sloveniji so v aktualno vlado kot ministrico za kulturo postavili obiskovalko Fotopuba, kjer so se dogajale še hujše perverznosti kot na Evroviziji. Zoran Janković je že pred dobrim desetletjem kandidiral pod sloganom ‘Pošteno’. Nedavno je na Rožniku prav on oznanil konec kapitalizma. Golobova stranka se imenuje ‘Svoboda’, izvaja pa čiščenje političnih nasprotnikov. Slovenski sodniki govorijo o vladavini prava, nastopajo pa v rdečih majicah na prireditvah SD. Njihove kolegice sodnice pa v pionirskih ruticah in kapicah. Tanja Fajon se zgraža nad nepokopanimi žrtvami v Gazi, doma pa skupaj z Jankovićem nasprotujejo pokopu pobitih vojnih ujetnikov in Romov iz Iške na pokopališču v Ljubljani. /…/ Drži. Okolje je izkrivljeno, zato lahko Golob ob mili reakciji vsak dan obljubi nekaj, česar potem ne izpolni.« Ob tem si vladajoči zaradi deformirane medijske krajine lahko privoščijo popolno ignoranco do stavkajočih zdravnikov, upravnih delavcev in v drugih primerih. »Če bi se nekaj podobnega dogajalo v našem mandatu,« opozarja predsednik SDS, »bi kamere POP TV, RTVS in številnih drugih medijev dnevno dežurale pred pisarnami ministrov in predsednika vlade, novinarji pa bi spraševali po ukrepih in rešitvah. Upravičeno. Vsi bi se 24 ur na dan ukvarjali z iskanjem rešitev. V času levih vlad pa teh dežurstev in pritiska ni. Zato si svobodnjaki to neukrepanje lahko privoščijo.«

Se je pa predsednik SDS odzval na medijska poročanja in ugibanja v primeru Anžeta Logarja, ki se v zadnjem času v javnosti pojavlja predvsem kot prvi obraz Platforme sodelovanja. »Ko se je izkazalo, da sta v tej platformi samo dva člana poslanske skupine SDS in nihče drug, je postalo jasno, da to ne bo nekaj novega, velikega, ampak samo projekt Virant 2.0. Potem ko se je oglasil še drugi človek platforme Jernej Pikalo in ponovil izključevalno stališče do SDS, tudi za bolj naivne ni bilo več dvoma.« Janša: »Evropske volitve jih ne zanimajo. Cilj je enak kot leta 2011 z Virantom. Oslabiti SDS na prihodnjih volitvah v DZ in preprečiti, da bi bila relativna zmagovalka volitev. Ker je spet malo možnosti, da jim to uspe samo z novim obrazom, potrebujejo še napad s hrbta.« Skratka, predsednik SDS je v tokratnem intervjuju odgovarjal jasno, odkrito in vsebinsko, kot zna le on.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine