19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Spomenka Hribar o evtanaziji: “Še psu damo milostni strel”

Piše: Nova24tv.si

Poslanke in poslanci so na seji odbora zdravstvo v državnem zboru obravnavali predlog za razpis posvetovalnega referenduma evtanaziji. Poslanci SDS so do referenduma kritični, saj menijo, da gre za ideološki in politični motiv in ne strokovni. Poudarjajo tudi, da bi bil referendum protiustaven, saj je nedotakljivost človeškega življenja temeljna ustavna pravica.

Na včerajšnjem odboru za zdravstvo je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec poslancem Gibanja Svoboda, ki so sicer predlagatelji razpisa za referendum razložila, da je skladno z ustavo referendum nemogoče izvesti glede na 17. člen Ustave, v katerem piše, da je človekovo življenje nedotakljivo. Sprašuje se tudi, če bodo pobudniki nadaljevali z nenavadnim argumentom, da je “človekovo življenje res nedotakljivo, vendar pa zakon določa, da se lahko daš usmrtiti”.

Izpostavila je še dejstvo, da je bil razprava na seji dokaz, da gre v bistvu za ideološko in politično vprašanje, ne pa za strokovno. Moralno-etičnih tem se ne da uzakoniti, saj sta morala in etika v ljudeh, ne v zakonih.

Poslanka Jelka Godec na seji odbora za zdravstvo (Vir: X)

Spomenka Hribar: “Še psu damo milostni strel.”
Na seji odbora pa je z bizarno izjavo postregla tudi Spomenka Hribar, ki pravi, da “če verjameš v avtonomijo osebe, verjameš, da trpi. Ne da si vzameš pravico odločati, kolikšno je dejansko trpljenje, da mu boš pomagal (pri evtanaziji) ali ga boš pa pustil, da  bo umiral v agoniji,” in še doda, da “še psu damo milostni strel.”

 

Poslanec Zvone Černač pa poudarja, da bi naloga družbe in politike v takih razmerah morala biti, da bi uredili spodbujanje vere v življenje in ljubezni v življenje in vprašanja, ki ljudem omogočajo, da ko potrebujejo pomoč drugih, dobijo ustrezno oskrbo. Doda še, da “ko bomo dali prednost življenju, ne pa smrti, potem se lahko šele pogovarjamo.”

“Ta referendum o prostovoljnem končanju življenja je protiustaven. To je formalni del. Vsebinski razlogi so tisti, da naša družba ni na točki, ko bi se ukvarjala s tem, da bi pomagala ljudem, ki potrebujejo pomoč, da čim prej “izginejo” s tega sveta. Pač pa je naloga te družbe in politike v tem, da pomaga ljudem, ki potrebujejo moč, so bolni in trpijo, da jim lajša te bolečine,” je podpornikom evtanazije na seji odbora še razložil poslanec Zvone Černač.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine