9.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 februarja, 2024

Splača se biti migrant ali “švercar” z migranti – predsednica države vas bo tako ali tako pomilostila

Piše: Moja Dolenjska, C. R., G. B. 

Predsednica države Nataša Pirc Musar nadaljuje s pomilostitvami nezakonitih migrantov oz. tihotapcev ljudi. Po doslej znanih podatkih je pomilostila najmanj tri tihotapce, v sredo, 31. januarja 2024, pa je v Uradnem listu RS objavljen še en ukaz o pomilostitvi.

Pirc Musarjeva je tokrat obsojenemu kazen znižala za 4 mesece. Gre za osebo Ayhan Ayu, ki je bila 23. junija 2023 obsojena na Okrožnem sodišču v Krškem.

Trenutno več ni znanega.

Je pa takšna praksa predsednice republike signal, da se v naši državi splača biti tihotapec z migranti, tudi če vas pri tem opravku “pohopsajo” možje v modrem, saj imate zelo dobro možnost, da boste pomiloščeni.

Ob tem velja spomniti, da je za sedanjo predsednico očitno model, po katerem se zgleduje, kar nekdanji predsednik Danilo Türk, ki je bil med kampanjo tudi med njenimi največjimi podporniki. Danilo Türk je v svojem edinem predsedniškem mandatu – v drugo je izgubil proti Borutu Pahorju – pomilostil kar 18 državljanov. Med njimi preprodajalce mamil, morilce, goljufe in nasilneže. Tudi 32-letnega preprodajalca kokaina, ki je bil v Italiji obsojen na 12 let zaporne kazni. Kar dvakrat je namreč odpustil kazenski pregon tedaj 32-letnemu Vorenu Pavliču, obtoženemu zaradi kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa z mamili in poskusa kaznivega dejanja izsiljevanja.

Pirc Musarjeva je lani dosegla preklic kazenskega pregona avstrijske državljanke (očitno turških korenin) Ozgur Dogan, srbskega državljana Nemanje Kuzmanovića in ukrajinskega državljana Valerija Arakčejeva. Prvi je grozil izgon iz države, vendar ji je predsednica republike to “odpustila”. Za Kuzmanovića in Arakčejeva pa sta pomilostitvi, ki ju je predsednica odobrila marca lani, pomenila predčasni odhod iz zapora. Oba sta bila obsojena zaradi tihotapljenja migrantov. Ukrajinec je tako skušal v Italijo spraviti 18 Pakistancev. Svojo odločitev je Pirc Musarjeva utemeljila s posebnimi osebnimi okoliščinami obsojenke, slabim zdravstvenim stanjem obsojenca in zglednim obnašanjem tretjega obsojenca.

Ob tem velja spomniti, da sodišča in tožilstva pomilostitev v medijih praviloma ne komentirajo. Tokrat je bilo drugače. Ministrstvo za pravosodje, ki ga še vedno vodi Dominika Švarc Pipan, uradno ni izreklo mnenja, neuradno naj bi bilo proti pomilostitvam.

Res pa je tudi, da je bilo daleč največ pomilostitev izvedenih v času, ko sta bila predsednika republike Milan Kučan (dva mandata, tj. skupaj deset let) in Janez Drnovšek (en mandat). V povprečju dvajset pomilostitev na leto. Med Drnovškovimi pomiloščenci posebej izstopa “velika legenda” novogoriškega Hita Danila Kovačiča. 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine