30.7 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Spet smo pravilno napovedali sosledje dogodkov; Vlada Marjana Šarca menja upravo Darsa z namenom, da projekt gradnje druge cevi skozi Karavanke dobi Kučanov izbranec Petrič

Gradnja druge cevi karavanškega predora v Avstriji se je že zdavnaj začela, na naši strani pa se nad projekt zaradi zadušljive birokracije vedno bolj zgrinjajo črni oblaki. Vse to izključno z namenom, da bi omenjeni projekt prišel v roke slovenskih ponudnikov po izboru akterjev globoke države in ne najugodnejših tujih izvajalcev. Očitno bo zadeva stala toliko časa, dokler ne bodo odgnani vsi tuji investitorji, izbran pa domači, dražji izvajalec, Kolektor Stojana Petriča, tajkuna in enega glavnih zaupnikov Milana Kučana. Za dosega ciljev globoka država tudi tokrat ne izbira sredstev. Zato, da bo Petrič prišel do omenjenega posla, bo namreč padla uprava Darsa. Jasno torej je, da slovenska gradbena mafija deluje s polno paro.

Več kot očitno je, da globoka država poskuša narediti vse, da bi Stojanu Petriču, sicer članu Foruma 21 ter enemu glavnih zaupnikov Milana Kučana, zagotovila še enega ključnih gradbenih poslov pri nas, gradnjo druge cevi karavanškega predora, ki bi jo Kolektor z Rikom izvedel skupaj z Gorenjsko gradbeno družbo in sarajevskim Euro-Asfaltom. Jasno torej je, da gre za dogovor gradbene mafije, ki je nastal med temi tremi ponudniki. O scenariju, po katerem bi globoka država njej ljubim ponudnikom s Kolektorjem na čelu omogočila, da bi gradili drugo cev karavanškega predora, med drugim tudi z rušenjem nadzornega sveta in posledično uprave Darsa, ki je naročnik javnega naročila za Karavanke, je Demokracija pisala že pred meseci. Omenjeni scenarij, več kot očitno, postaja realnost. Požareport namreč poroča, da je napočil čas za slovo uprave Darsa.

Zamenjava uprave Darsa z namenom, da posel dobi Kolektor
Po pisanju Požareporta naj bi že konec avgusta prišlo do menjave nadzornega sveta Darsa, kar bo imelo za logično posledico menjavo uprave, ki globoki državi nikakor ni pogodu, saj onemogoča favoriziranje Kolektorja pri projektu gradnje druge cevi karavanškega predora. Predsednik uprave Darsa Tomaž Vidic in član uprave Vili Žavrlan se namreč v zadnjih letih trudita, da Dars kot naročnik izbere za davkoplačevalce najugodnejšega in najkakovostnejšega ponudnika za gradnjo druge cevi predora Karavanke, kar pa seveda ni pogodu globoke države. Ta je posledično vseskozi delala na tem, da bi onemogočila izbor turškega podjetja Cengiz Insaat, ki ima sicer daleč največ izkušenj z gradnjo predorov, ponudili pa so tudi daleč najnižjo ceno. Tako je strojnik in politik Jože Duhovnik kar naenkrat iznašel formulo, da je treba ščititi zaposlene pri izvajalcih gradbenih del ter s prstom kazal na omenjeno turško gradbeno podjetje Cengiz, ekonomist in nekdanji minister Jože P. Damijan pa je javnost poskušal prepričati, da je za slovensko makroekonomijo bistveno ugodneje, da posel za Karavanke dobi domače podjetje: “Pri gradbenih poslih, ki se financirajo iz javnih sredstev, moramo gledati celotne makroekonomske učinke – in ne zgolj končne cene,” je napisal za Večer ter pri tem pozabil, da noben domači ponudnik ni samostojen, da so v bistvu vsi podizvajalci tujim izvajalcem, ki imajo reference. Druge cevi karavanškega predora tako v nobenem primeru ne bo gradil domači izvajalec.

Ponudba Kolektorja za neverjetnih 20 milijonov evrov dražja od ponudbe Turkov
Situacija, v kateri smo se znašli, je paradoksalna. Upravo Darsa bo namreč vlada zamenjala z namenom, da bo projekt gradnje druge cevi karavanškega predora dobil Kolektor, katerega ponudba je kar za neverjetnih 20 milijonov dražja od ponudbe podjetja Cengiz Insaat. Vlada pod vodstvom Marjana Šarca bo torej s tem nedvoumno dokazala, da ji je več do podpiranja spornih podjetij pod vplivom globoke države kot do lastnih državljanov. Kljub vsemu pa večina medijev pri nas tega sploh ne omeni, kar je absurdno. Sploh, ker so zaradi tako imenovane afere Maketa kar tekmovali v tem, kdo bo globlje rinil meč v hrbet takratnemu ministru za okolje Juretu Lebnu, ki je nato odletel. S tem so mediji predvsem pomagali Alenki Bratušek “čistiti resor in umakniti edino opravilno sposobno osebo na sejah vlade“, piše Požareport.

Vrnitev pozabljenega Gašperšiča
Dogajanje na Darsu bo, kot kaže, pomenilo tudi vrnitev nekdanjega ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ki sicer prihaja iz stranke SMC. Znan je predvsem po tem, da je ob nastopu svoje funkcije trdil, da Slovenija ne potrebuje drugega tira, pa si je kmalu premislil. Ob tem je skoraj povzročil odcepitev Kopra in Luke Koper ter uspešno požiral obljube glede predora Markovec. Tudi Gašperšič je torej preverjen kader globoke države, ki bo delal na tem, da bodo vse stvari potekale tako, da bo na koncu, četudi za mnogo višjo ceno, drugo cev karavanškega predora gradil Kučanov izbranec Petrič. “Gašperšič je zagotovilo, da ‘naši’ ne bodo trpeli. Da zaradi ‘naših’ Dars ne bo po nepotrebnem obremenjeval Državne revizijske komisije, ki je po besedah nekdanjega predsednika Boruta Smrdela trpela pod pritiskom piar kampanj,” še poroča Požareport.

Rajko Golob/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine