-1.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 6 februarja, 2023

Spektakularno plačani kadri GEN-I preprosto pozabili, da NEK en mesec ne bo delovala. Jih bomo reševali davkoplačevalci?

Piše: Gal Kovač / Nova24tv

Skupina GEN, ki ji je pred volitvami načeloval trenutni predsednik vlade Robert Golob, si je privoščila neverjetno napako. Kupcem so prodali elektriko, ki je Jedrska elektrarna Krško ne bo mogla proizvesti zaradi prihajajočega enomesečnega remonta. Skupina GEN bo tako morala elektriko kupiti na trgu po predvidoma veliko višji ceni, kot jo kupi od NEK. 

Podrobnosti spodrsljaja, torej ali so izpad elektrike že uspeli kupiti in po kakšni ceni, kot je v navadi, pri skupini GEN ne komentirajo. Spomnimo, GEN Energija d.o.o. je tako kot NEK v 100-odstotni lastni države, tako prva kot druga pa skrbno varujeta podatke o medsebojnem poslovanju. Skrivnostnost je postala problematična predvsem v zadnjem obdobju hudih podražitev cen električne energije, ki ne temeljijo na spremembi objektivnih dejavnikov. Slovenija ima namreč skoraj samozadostno in avtohtono proizvodnjo električne energije, zato nanjo konflikt v Ukrajini, na katerega so zvalili krivdo za zvišanje cen, ne vpliva.

Skupina GEN ima sicer pri tem bizarnem pripetljaju “srečno” okoliščino. Njihova krovna družba GEN Energija je namreč v 100- odstotni lasti države, ta pa bo z davkoplačevalskim denarjem, če bo potrebno, poskrbela za njihovo preživetje, a ne le za njihovo. Tudi trgovca z energijo ECE in Energija plus, ki sta v lasti Holdinga slovenskih elektrarn, sicer v 100-odstotni lasti države, lahko računata na njeno pomoč v obliki državnih jamstev.

Na pomoč države pa ne bodo mogla računati manjša podjetja, ki so v državni lasti. Zasebnikom država zaenkrat še ne namerava pomagati, poroča Siol. Trenutne ocene za zasebnike niso spodbudne. Tisti trgovci, ki niso del vertikalne verige, katere del so tudi proizvajalci energije, bodo težko preživeli, se ocenjuje.

Kako je takšna napaka sploh mogoča?
Ob tem razkritju se upravičeno zastavlja vprašanje, kako je sploh mogoče, da se kaj takšnega sploh zgodi. Remont jedrske elektrarne ni nekakšno obskurno opravilo, ki bi ga elektrarna lahko opravila stran od oči javnosti. Kakršna koli obnovitvena dela so napovedana veliko vnaprej, o načrtih pa je seznanjeno tako slovensko kot hrvaško državno vodstvo. Z obnovitvenimi deli so povezani tudi javni razpisi za ponudnike storitev, skratka, gre za proces, v katerega so vključeni številni akterji.

Premier Robert Golob (Foto: STA)

Spektakularne plače
Trenutno razkritje pa spremlja še ena okoliščina, ki je nadvse neprijetna predvsem za vodstvo skupine GEN. Mediji so nedavno razkrili, da so si vodilni kadri izplačevali zneske, o katerih lahko povprečen državljan Slovenije le sanja. Robert Golob si je na primer samo v letu 2021 do 17. novembra izplačal za 200.692 evrov neto plač in nagrad. Breme za davkoplačevalce se seveda meri v bruto in ne neto, ta pa je za približno polovico višji od neto zneska. Letno poročilo družbe GEN-I pa je razkrilo, da si visokih zneskov ni izplačeval le trenutni predsednik vlade, temveč tudi celotna uprava. Poročilo sicer ne navaja, katera oseba si je koliko izplačala, le da se je fond, namenjen za plače in nagrade, dramatično povišal iz 23 na rekordnih 43 milijonov evrov. Več o tem si lahko preberete v članku z naslovom: Zaposleni v energetskem dobičkarju GEN-I so dražji od Golobovih ministrov, celotna izplačila Golobu še skrivnost.

No, prav ti kadri, ki so bolje finančno kompenzirani kot ministri, pa so sedaj “pozabili”, da nuklearka v Krškem mesec  dni ne bo obratovala. Neverjetno.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine