0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Sophie in ‘t Veld na novinarski konferenci v Ljubljani zanikala, da naj bi se sestala predvsem z levimi novinarji – dejstva govorijo drugače

Piše: A.S.

Danes je v Ljubljani potekala novinarska konferenca Sophie in ‘t Veld, vodje delegacije odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe), ki se je v Sloveniji mudila, da bi dobila »popolno in celovito sliko obeh strani« glede stanja v Sloveniji.

Sophie in ‘t Veld se je med drugim sestala s predstavniki nevladnih organizacij kot so Amnesty International, CNVOS, Mirovni institut, Pravna mreža za varstvo demokracije in Info Kolpa, pa tudi z novinarji kot sta Blaž Zgaga in Marko Milosavljević. Na sami konferenci je dejala, da slovenske javne ustanove sicer delujejo, da je pa zaskrbljena predvsem zaradi prenehanja financiranja STA in »tona javne razprave«. Dodala je tudi, da naj bi se nekateri člani vlade posluževali govora, ki naj, po njenem mnenju, ne bi bil primeren za civilizirane in demokratične družbe.

Glede na to, da se je kljub temu, da naj bi bil cilj obiska v Sloveniji dobiti celovito sliko o dogajanju, ki vključuje obe strani, Sophie in ´t Veld sestala predvsem s predstavniki levičarskih medijev in nevladnikov, smo ji na konferenci postavili naslednje vprašanje:

»Kako to, da ste, glede na to, da ste hoteli razumeti celotno sliko o dogajanju v Sloveniji, povabili na pogovor z vami predvsem levičarske novinarje in nevladne organizacije?«

In `t Veld je najprej zanikala, da naj bi se sestala samo z levičarskimi organizacijami, njen celoten odgovor pa je bil sledeč:

»Nismo povabili le »levičarskih« nevladnikov in novinarjev. Slišali smo različna stališča. Meni se je najbolj zanimiv sestanek zdel sestanek s tremi akademskimi profesorji, ki pripadajo različnim taborom, vendar pa se je razvila zelo zanimiva debata, v kateri se je izkazalo, da obstaja več stališč, kot le levo in desno. Pogovarjali smo se tako z »levimi« kot z »desnimi« novinarji in tako dobili precej popolno sliko.«

Kljub njenim trditvam, da se je sestala z ljudmi različnih mnenj, vsekakor ni bil na pogovore povabljen nihče iz tednika Demokracija in drugih konservativnih medijev, ki bi ji lahko marsikaj povedal o tem kdo zares ogroža svobodo govora v Sloveniji in kdo se sooča s cenzuro. Kot je jasno je šlo skoraj izključno za levo in liberalno usmerjene novinarje in nevladnike.

Pred hišo Evropske unije v Ljubljani, kjer je potekala novinarska konferenca, so se zbrali tudi Jaša Jenull, Tea Jarc in še nekaj »politkolesarjev«, ki so razvili transparent, v katerem je v angleščini pisalo »Protect The Rule of Law in Slovenia«, oziroma »Zaščitite vladavino prava v Sloveniji«.

Foto: A.S.

Zadnje novice

Sorodne vsebine