10.8 C
Ljubljana
petek, 7 oktobra, 2022

Šokantno! Vrhovno sodišče izpustilo obsojene v zadevi Balkanski bojevnik!

Piše: Janja Strah

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah je danes Vrhovno sodišče presodilo, da so bili dokazi v zadevi Balkanski bojevnik pridobljeni nezakonito in je zato razveljavilo sodbo kariernim kriminalcem.

Za razveljavitev sodbe, v kateri je bilo več tihotapcev mamil obsojenih na dolge zaporne kazni, so glasovali Branko Masleša, Kristina Ožbolt, Mitja Kozamernik in še ena sodnica, proti je bila sodnica Zobčeva.

Po neuradnih informacijah so tihotapci drog že odkorakali na prostost, med njimi tudi prvoobtoženi Dragan Tošić.

Spomnimo. Vpleteni v zadevi Balkanski bojevnik so  trgovali s kokainom, organizirali prevoze te droge iz Južne Amerike, predvsem Urugvaja. Trgovali so “na veliko”. Drogo so (tudi prek južne Afrike) tihotapili v Slovenijo in nato Italijo, poleg tega naj bi bili povezani s srbskim narko kraljem Darkom Šarićem. V akciji, ki kateri so kriminalce aretirali, je sodelovalo več držav.

V sojenju so bili obtoženi obsojeni na dolge zaporne kazni. Na prvostopenjsko sodbo so se od 13 obsojenih vsebinsko pritožili štirje, med njimi prvoobtoženi Dragan Tošić, ki je dobil 16 let in pol zapora, a mu je višje sodišče znižalo kazen na 15 let.

Višje sodišče je leta 2019 znižalo tudi kazen: Draganu Bjelkašu, ki je bil na prvi stopnji prav tako obsojen na 16 let in pol zapora, so kazen znižali na 14 let zapora, Jakobu Remškarju na 10 let zapora (z 11 let in pol), Mirzetu Luceviću na pet let zapora (s šestih let in pol), Suzani Remškar pa na leto zapora (s 13 mesecev zapora).

Sledila je pritožba na Vrhovno sodišče RS, ki je bila za kriminalce očitno ugodno rešena.

Očitno bomo Tosića in njegove zdaj ob sredah in petkih gledali na protestih.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine