0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Šokantno: V UKC Maribor kar trideset članov zdravstvenega osebja v karanteni? UKC Maribor: Ukinjamo vse nenujne posege in preglede!

Po naših informacijah naj bi bilo kar trideset članov zdravstvenega osebja na UKC Maribor v karanteni. Med njimi naj bi bili tudi številni zdravniki.

Novinarsko vprašanje smo že poslali na UKC Maribor. 

UKC Maribor nam odgovarja: UKC Maribor ukinja vse nenujne posege in preglede

Univerzitetnem kliničnem centru (UKCMaribor, kjer so danes sprejeli dva nova bolnika s potrjeno okužbo z novim koronavirusom, so se odločili, da še bolj skrčijo ostalo delo v zavodu. Od petka v celoti ukinjajo nenujni kirurški program in vse neurgentne diagnostične in terapevtske postopke za ambulantne bolnike.

Na infekcijski kliniki UKC Maribor so danes obravnavali skupno pet bolnikov, ki so pozitivni na koronavirus. “Od tega sta dva, pri katerih smo se zaradi pridruženih bolezni odločili za hospitalizacijo. Na oddelku sta torej dva nova bolnika, medtem ko so trije v domači oskrbi, kjer imajo odrejeno izolacijo in nadzor. Dva bolnika, ki sta bila hospitalizirana od prejšnjega tedna, pa smo odpustili,” je v današnji izjavi za medije povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Tudi najnovejša primera okužbe z novim koronavirusom po njegovih besedah nista v kritičnem stanju in ne potrebujeta intenzivne terapije. “Gre za pacienta, ki se relativno dobro počutita, za hospitalizacijo smo se odločili zaradi pridruženih bolezni,” je dejal in dodal, da nista zdravstvena delavca.

Potem ko so v sredo napovedali zmanjševanje števila nenujnih operacij in ambulantnih obravnav, so se danes odločili, da te začasno popolnoma ukinejo. “Glede na situacijo na državni ravni smo se odločili, da v naši ustanovi preidemo v t. i. tretjo fazo. Z jutrišnjim dnem se v celoti ustavijo kirurški posegi, razen za urgentne primere in za karcinomske bolnike. Enako velja za vse diagnostične postopke in za ambulantne obravnave. Vse to je torej ustavljeno, razen za urgentna stanja in za bolnike, ki se zdravijo zaradi karcinomov,” je pojasnil Vogrin.

Izvajali bodo postopke le pri bolnikih, ki so napoteni v UKC Maribor s stopnjo nujnosti 1 (nujno). “O novih datumih bodo bolniki obveščeni v najkrajšem možnem času. Prosimo za razumevanje. Vemo, da je bolnikom, ki so čakali nekaj mesecev, težko, a ti ukrepi so sprejeti tudi v njihovo korist,” je dejal.

Za potrebe zdravljenja okuženih z novim koronavirusom, ki bi v prihodnjih dneh še lahko prišli v ta klinični center, so izpraznili celotno stavbo klinike za ginekologijo, slednjo pa preselili v 9. in 10. nadstropje klinike za kirurgijo.

V stavbi ginekologije je zdaj po Vogrinovih besedah na voljo dodatnih osem postelj za bolnike, ki potrebujejo intenzivno terapijo, in še 35 do 40 postelj za bolnike s koronavirusom, ki bodo potrebni hospitalizacije. “To se morda v tem trenutku, ko imamo le tri hospitalizirane bolnike, sliši smešno, a se epidemiološka slika iz ure v uro spreminja,” je dejal.

Od ponedeljka bo do preklica ustavljeno izvajanje preventivnih programov Dora in Svit. V ambulanti za ultrazvočni pregled kolkov pri dojenčkih bodo do preklica izvajali preglede samo v primeru, da je bilo ob predhodnem ultrazvočnem pregledu ugotovljeno, da gre za patološke kolke. Ultrazvočnega presejanja kolkov do preklica ne bodo izvajali.

Zdravstvene delavce bodo z delovišč, ki so začasno ukinjena, razporedili tja, kjer jih trenutno bolj potrebujejo. “Tu gre predvsem za oddelek za infekcijske bolezni, urgentni center, anestezija in oddelek za perioperativno intenzivno terapijo,” je pojasnil strokovni direktor.

Nekoliko ga skrbi napovedana odpoved pouka v šolah, saj bodo starši morali poskrbeti za varstvo svojih otrok. Zato poziva državne oblasti, da “ljudem, ki so zaposleni v zdravstvenih domovih in bolnišnicah, zagotovijo možnost prihajanja v službo”. “V nasprotnem primeru se sistem lahko zruši,” je opozoril.

Testiranja zaposlenih v UKC Maribor se nadaljujejo in zaenkrat niso prinesla negativnih presenečenj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine