20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Socialni demokrati, ki so sodelovali pri prodaji državnih podjetij, sedaj zbirajo podpise za zaščito “turističnih biserov”

Piše: Tanja Brkić (Nova24tv)

Hinavščina Socialnih demokratov ne pozna meja. Polna usta besed in obljub so jih, ko pod masko “zaščitnika” turističnih biserov Slovenije zbirajo podpise za uveljavitev predkupne pravice za nakup slovenskih hotelov v najlepših slovenskih turističnih krajih, potem ko so v času svoje vlade razprodali vse, kar se je razprodati dalo. 

Saga o turističnih biserih Slovenije se nadaljuje, čeprav so dejstva znana. Delež slovenskega turističnega podjetja Sava je bil leta 2016 v času vlade Mira Cerarja prodan zasebnemu skladu York s sedežem v Luksemburgu. Kupili so ga za 27 milijonov evrov. Zdaj pritiskajo, da bi za ta delež iztržili 38 milijonov evrov. Luksemburg evropski levičarji pogosto opisujejo kot davčno oazo, lastniki sklada York niso znani, porajajo se različne teorije, med drugim tudi, da za njim stojijo slovenski tranzicijski tajkuni.

Socialni demokrati, ki so bili v času svoje vlade odgovorni za prodajo nemalo državnih podjetij, so se v tem primeru lotili projekta Podpis za Slovenijo, na svoji spletni strani pa napisali, da je to korak do velikih sprememb, ki jih Slovenija potrebuje, češ da “ne morejo stati križem rok, ko se zaradi vlade pred njihovimi očmi Slovenija razkraja”. Po spominu jih je pričakovano vprašal aktualni predsednik vlade Janez Janša, saj so očitno pozabili, da so “stali križem rok” dolga leta, vendar pod lastno vlado.

Image
Objava na Twitterju, ki jo je delil tudi premier Janez Janša, nazorno prikazuje seznam prodanih državnih podjetij v času leve vlade. S tem, da jih na seznamu še kar nekaj manjka.

Razkroj Slovenije v polnem razmahu v času levih
Če pobrskamo po spominu, je vlada Alenke Bratušek med svojim mandatom pripravila seznam podjetij, ki naj bi jih SDH prodal. Na seznamu so bila podjetja Adria Airways, Aero, Elan, Fotona, Helios, Aerodrom Ljubljana, Adria Airways Tehnika, NKBM, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia, Unior in Žito.

Prvo prodano podjetje je bil domžalski Helios leta 2013, leta 2014 pa tudi ljubljanska Fotona, proizvajalka laserskih izdelkov. Terme Olimia je vlada Alenke Bratušek nameravala prodati, vendar so postale strateška naložba, ki pa potem ni bila več naprodaj. Razkroj Slovenije, kot bi rekli SD, je nadaljevala Cerarjeva vlada kmalu po nastopu na oblast, in sicer so novembra 2014 prodali Aerodrom Ljubljana. Nadaljevali so s prodajo Žito aprila 2015, sledila pa je najbolj odmevna prodaja Cerarjevega mandata. Junija 2015 je bila prodana druga največja slovenska banka NKBM. Na prodajo je čakal tudi Telekoma Slovenije, ki pa se potem ni zgodila. Država je po juliju 2015 prodala Elan Američanom, ker pa Slovenija po njihovo še ni bila dovolj “razkrojena”, so konec novembra 2015 prodali tudi Adrio Airways, Tehniko in Cimos.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine