15.3 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Socialni demokrati bodo težko zagovarjali zavzemanje za čisto pitno vodo: Njihovi vidni člani odgovorni za onesnaženje Save s fekalijami in blatom!

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Razkrivamo okoljsko grozljivko z Jesenic. Med letoma 2013 in 2015 je podjetje Esotech gradilo novo čistilno napravo v občini Jesenice. V gradnjo sta bila vpletena takratni župan iz SD, Tom Mencinger in vidni član SD Jan Škoberne, čigar družina je lastnik Esotecha. Kljub dokazom občanov, mestnih svetnikov, nekdanjih zaposlenih v Javno komunalnem podjetju Jesenice (JEKO), da so se fekalije zlivale v Savo in je bila voda na Jesenicah neoporečna in škodljiva za zdravje občanov, se do danes ni spremenilo še nič. Delavec podjetja Jeko, ki je opozoril na dovoze gradbenega materiala, je dobil 16. decembra 2020 odpoved. Enako se je zgodilo z laborantko, ki je opozarjala na nepravilnosti glede vzorca o onesnaženosti vode na Jesenicah, je 29. julija 2020 dobila odpoved iz poslovnega razloga. V JEKO so odgovornost prevalili na podjetje KOTO, s katerimi imajo sklenjeno pogodbo za odvoz blata. Vprašanja smo tako poslali že prejšnji teden in še enkrat danes na občino Jesenice, a so se zavili v molk. Enako se odgovornega ne čutijo v JEKO. V državnem podjetju KOTO pa so zanikali kakršno koli odgovornost, da bi njihovi zaposleni odvažali blato v na naravna odlagališča v bližini Jesenic, saj so redno podvrženi nadzoru okoljske inšpekcije. Sami pa imajo tudi v vsakem tovornjaku sledilno napravo, da spremljajo svoje tovornjake na poti. Vendar slike dokazujejo, da je zgodba o Centralni čistilni napravi Jesenice (CČN Jesenice) okoljsko izjemno sporna.

V teh dneh poteka kampanja za referendum o zakonu o vodi. Med zagovorniki, ki nasprotujejo novemu zakonu o vodah, sta tudi stranka Socialni demokrati in Levica. Njihovi člani in vidni podporniki stranke so bili v preteklosti odgovorni za onesnaževanje vode v Podnartu, Anhovem in predvsem v šaleški in mežiški dolini. Močno pa so vpleteni v onesnaževanje Save na Jesenicah, v katero so se stekale fekalije in blato. Težave so se pričele pojavljati že v mandatu prejšnjega jeseniškega župana, člana SD Toma Mencigerja. S težavami in dokazi je bil soočen tudi novi župan, na zadnjih volitvah “neodvisni” Blaž Račič, po mnenju naših virov politično blizu stranki SD, a do sedaj še ni ukrepal. V uredništvu smo prejeli obširno dokumentacijo o CČN Jesenice, ki jo je v letih 2013-2015 gradilo podjetje Esotech. Lastništvo podjetja obvladuje družina Škoberne. Nekdanji poslanec in državni sekretar ministrstva za kulturo Jan Škoberne spada med vplivne člane stranke SD. Zato lahko vsaj v tem poslu govorimo o konfliktu interesov, saj sta tako Menciger kot Škoberne prihajata iz iste politične stranke. Enako je tudi direktor podjetja JEKO, Uroš Bučar politično blizu stranki SD. Težave s čistilno napravo na Jesenicah se pojavljajo od prvega dne, ko je pričela delovati.

Del občanov in tudi občinskih svetnikov je opozarjalo na nedelovanje Centralne čistilne naprave na Javorniku v bližini Jesenic. Tako so občani Javornika, Kočne in Lipc v prejšnjem mandatu Mencigerja in v sedanjem mandatu Račiča opozarjali na iztok blata čistilne naprave v reko Savo. Kljub temu, da so odgovorni zanikali odgovornost za problematiko, jim je del občanov in mestnih svetnikov s slikami dokazal, da zavajajo javnost. Z občine so odgovorili, da je prišlo do okvare na starem delu čistilne naprave. Kljub temu, da smo občinsko komunalno podjetje JEKO tudi sami spraševali o težavah, nam tega niso potrdili. A kot kaže, so pod pritiski lokalne skupnosti v JEKO dne 18. junija 2018 priznali, da se težave pojavljajo tudi na novem delu čistilne naprave. Zapisali so, da so namesto s tremi puhali, obratovali samo z enim puhalom, s katerim ni bilo mogoče zagotoviti zadostne koncentracije kisika v prezračevalnem bazenu. Zaradi tega je bilo počasnejše delovanje mikroorganizmov, kar je po mnenju JEKO vplivalo na motnost vode. Dobili pa smo tudi informacijo, da ima hidroelektrarna Moste težave z delom, vzrok pa naj bi bil nakopičen mulj iz CČN, ki pa je po naključju cca 1000 metrov vzvodno od same elektrarne.

Fotografije, ki dokazujejo, da so blato odlagali na naravnih odlagališčih v bližini Jesenic. Enkrat so jih ujeli tudi policisti. (foto: Bralec Nova24TV)

Odgovorni vedo za napake, a še vedno ne ukrepajo!
Ljubitelji filmov se lahko spomnite filma Pravda za vsako ceno iz leta 1998, ko je v glavni vlogi John Travolta kot odvetnik raziskoval onesnaževanje vode bližnjih korporacij, kjer so prebivalci zboleli za levkemijo zaradi onesnaženosti vode. Podobno je na Jesenicah. Kljub dokazom in slikam, da se v okolici Jesenic dogaja resnični okoljski kriminal, so jih na Policijski postaji Jesenice večkrat zavrnili, da to ni v njihovi pristojnosti.

Direktor in lastnik podjetja Esotech je Marko Škoberne, oče poslanca SD Jana Škoberneta.

Tudi lastni pregled odgovornih za pravilno delovanje čistilne naprave na Jesenicah je odkril mnogo nepravilnosti, tega sta v letu 2016 pripravila vodja CČN Brane Pazlar in Rok Bežan. Tako sta kar v osemnajstih točkah predstavila vse napake na omenjeni čistilni napravi. V 11. točki piše, da fekalna postaja (postaja za sprejem grezničnih gošč) od same montaže oziroma postavitve ne deluje in sistem sprejema grezničnih gošč iz tovornjaka ni mogoč na obstoječi način.

V posebni točki v obdelavi blata odgovorni zapišejo, da črpalke  za odvečno blato nimajo možnosti, da bi se določilo želeno količino za prečrpavanje. Pazlar in Bežan opozarjata, da postaja za prevzem fekalij kaže pretok, čeprav ni nobenega dotoka. Zavedanje vseh napak so potrdili tudi na 42. skupščini CČN Jesenice z dne tretjega julija 2017  in v njem našteli vse napake, ki jih je izvedlo podjetje Esotech.

Slike v članku so dokaz, da je zgodba okrog CČN Jesenice prava okoljska grozljivka. Odgovorni so tako enkrat posredovali odgovor, da gre samo za čiščenje cisterne, toda naši viri nam zagotavljajo, da so dokumentacijo prirejali na način, da so v dokumente zapisali gradbeni odpadek. A vsakemu z malo logike je jasno, da gradbene odpadke ne moreš kar tako spraviti v cisterno. Le to so počeli na način, ko je cisterna pripeljala in spustila vsebino v reko Savo, kjer se brežina nahaja na zbirnem centru Jesenice. Vse to dobro vedo v županskem uradu Blaža Račiča, direktor JEKO Uroš Bučar ter preostali vpleteni v omenjene okoljske nezakonitosti. Delavec podjetja Jeko, ki je opozoril na dovoze gradbenega materiala, je dobil 16. 12. 2020 odpoved.

 

Laborantka opozarjala na onesnaženost vode – zaradi opozarjanja na nepravilnosti dobila odpoved iz poslovnih razlogov!
Kljub obljubam in načrtom, da bodo napake odpravili, do tega do danes ni prišlo. To dokazuje dokumentacija med vodilnimi na CČN Jesenice, ki so odgovorni za jemanje vzorcev vode iz lanskega leta. Ena izmed zaposlenih je večkrat opozarjala na nepravilnosti pri jemanju vzorcev, a so jo ostali zaposleni in Pazlar utišali, da ni nič narobe. Na sestankih je opozorila, da ji je nekdo zamenjal vzorec sporne vode, a noben drug v kolektivu ni priznal, kdo je to storil. Vzorec vode, ki ga je zajela omenjena zaposlena, je dokazoval, da voda v Jesenicah ni oporečna. Tako se je med njeno odsotnostjo znašel drug vzorec, ki je kazal, da je voda na Jesenicah čista.

Vse to se je dogajalo marca 2020.  Zaposlena je opozorila tudi direktorja JEKO Uroša Bučarja, a se na njene pozive ni odzval. Kljub temu, da so se dogovorili, da bo samo ona posedovala ključ od jaška, je ključ obdržal tudi vodja CČN Jesenice Pazlar. V juniju 2020 je opozorila na napačno delo svojega podrejenega, a ji je povedal, da je to ne sme zanimati kljub drugačnim navodilom. Vse do danes ni prišlo do sprememb dela ne glede na to, da so odgovorni sprejeli nujne ukrepe, da se napake odpravijo. Laborantka, ki je opozarjala na nepravilnosti, je 29. 7. 2020 dobila odpoved iz poslovnega razloga.

 

Vsa dejstva in slike v članku dokazujejo, da kljub zagotovilom in vedenju v občini Jesenice že dlje časa obstaja težava s CČN Jesenice. Odgovornost za nastalo situacijo pa bi morali prevzeti prav kadri stranke SD, ki so okoljsko katastrofo na Jesenicah zakuhali pod vodstvom njihovega župana Toma Mencigarja in podjetja Esotech, ki je gradilo novo čistilno napravo.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine