5.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Socialna omrežja so polna sovražnih komentarjev levičarjev, usmerjenih proti Izraelu in Židom

Piše: A. H. (Nova24tv.si)

Pred dnevi smo bili priča največjemu terorističnemu napadu po napadu na ZDA 11. septembra 2001. Čeprav je palestinska teroristična organizacija Hamas s krvoločnim napadom na civiliste, med katerimi so bili tudi otroci in dojenčki, povzročila kar 1300 žrtev, ugrabljenih pa je bilo tudi več ljudi, smo priča naslajanju nekaterih nad tragedijo. Na družabnih omrežjih smo tako namesto obsodbe barbarskih dejanj priča kupu privoščljivih in sovražnih izjav na račun Izraelcev, slednje pa ne izostajajo niti pri nas. Ker gre v tem primeru za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da  gre za kaznivo dejanje, za katero je v skladu s Kazenskim zakonikom zagrožena zaporna kazen. 

Čeprav so posnetki prizorov pokola na prizorišču glasbenega festivala Supernova v puščavi v južnem Izraelu, kjer so našli najmanj 260 trupel, in ugrabitev ter izživljanja nad talci s strani terorističnih skrajnežev iz vrst Hamasa, izjemno pretresljivi in kot taki vredni vsake obsodbe, lahko na družabnih omrežjih preberemo sovražne zapise, kot je denimo ta: “Nasilje ni rešitev, je pa izhod v sili in če pogledamo mal zgodovino vsega tega…upam, da bojo zradiral Izrael”.

Posledice Hamasovega napada na Izrael (Foto: epa)

Zažgani izraelski otroci (Foto: x)

Teroristični napad Hamasa na izraelske civiliste je na široko podžgal sovraštvo muslimanov do Izraelcev oziroma do Židov nasploh. Kot je znano, antisemitizem nedvomno ni nek nov pojav med ljudmi muslimanske veroizpovedi, ampak je nekaj, kar je pogosto zakoreninjeno že od ranega otroštva. Ker se propaganda sovraštva vrši s pomočjo denarja iranskega režima, se nedvomno ne gre čuditi, zakaj je antisemitizem tako razširjen. Antisemitizem je seveda že kar nekaj časa prisoten tudi pri nas. Ne pozabimo, da so konec devetdesetih neznanci na judovske grobove v prestolnici narisali kljukaste križe, leta 2001 pa je judovska skupnost denimo s strani skupine skinov prejela grozilno pismo.

“Izraelskim satanistom se vrača kar so sejali!!!”; “Ma je bil že čas!”, sta primera privoščljivih komentarjev, ki so se usuli ob novici, da so teroristi Hamasa izvedli napad v Izraelu. Ker pa je sovražnih komentarjev še precej, si jih lahko nekaj ogledate v nadaljevanju: “Jest mislim, da je Dolfi bil mal jasnoviden, sam so ga zajebal, če bi ga še mal pustil, pa bi Palestinci dans mel mir”“Mamu im….Adolf zbudi se”; “Žide ni Hitler ni maral. Sam en tak se mora najdt…”; “Najbolji Žid je mrtav Žid”.

Vir: Družabna omrežja

Vir: Družabna omrežja

Vir: Družabna omrežja

Vir: Družabna omrežja

“Židi nucajo samo SS divizijon pa jih ne bo več”; “V eni strani se pa strinjam s Hitlerjem. Res smrdijo.  Sem bil po celem Izraelu, in v mestih,  ko gre mimo tebe”; “Revolt proti večnem teroristu Izraelu”; “Dolfija bi takrat moral pustit še kako leto operirat, pa ne bi bilo Izraela”, “Dolfi ima samo en minus pri meni….Ker vseh židov ni pospravil!!!” so še primeri nekaterih nestrpnih komentarjev.

Vir: Družabna omrežja

Vir: Družabna omrežja

Vir: Družabna omrežja

Vir. Družabna omrežja

Zagrožena do dvoletna zaporna kazen
Uporabniki družabnih omrežij kot kaže pri pisanju svojih zapisov “pozabljajo”, da je javno spodbujanje sovraštva kaznivo dejanje v skladu z 297. členom Kazenskega zakonika, ki pravi: “Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, in je dejanje storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let”. 

Slovenska judovska skupnost je že pred leti začela opozarjati na val antisemitizma, ki se širi tudi v slovenskih medijih. Mednarodna judovska organizacija Center Simona Wiesenthala je 23. februarja letos slovensko predsednico Natašo Pirc Musar opozorila na izraze antisemitizma, ksenofobije, pozive k nasilju, širjenje teorij zarot, lažnih novic, poveličevanja diktatur in terorističnih organizacij na RTV Slovenija, njeni spletni strani in družabnih omrežjih, kjer omogočajo razprave. Sodeč po citatih, ki so jih ob tem navedli, je bilo mogoče razbrati, da jih motijo zapisi novinarja Borisa Vaseva, ki svoje sovraštvo do Judov izraža tudi prek družabnega omrežja X. Ta je med drugim Izrael kvalificiral kot “evropsko naselbinsko-kolonialni projekt” … “ki vzpostavlja in ohranja judovsko večino v Palestini z uporabo metod etničnega čiščenja“. Zapise novinarja na RTV so označili kot zlonamerne, pristranske in grozljive, omenjeni novinar je namreč teroristično organizacijo Hamas razglasil kar za osvobodilno gibanje borcev za svobodo.

Marsikoga sicer dandanes moti način poročanja “osvobojene” nacionalke o vojni v Izraelu in barbarskih pokolih Hamasa, saj se daje poudarek poročanju o izraelskih napadih na Gazo in pobudi poslanca Levice Mateja Vatovca vladi, da je treba priznati Palestino in bojkotirati izraelske izdelke, ne pa poročanju o civilnih žrtvah na drugi strani. V luči tega tako po eni strani niti ne čudi, da se na družabnih omrežjih pojavlja toliko sovražnih komentarjev. Se bo v zvezi s tem oglasil Golobov strateški svet, ki je zadolžen za spremljanje področja sovražnega govora v Sloveniji ali pa se to vendarle ne bo zgodilo glede na to, da imajo pri nas glavno besedo nevladniki, med katerimi je kar nekaj takih, ki so izrazili željo, da Slovenija umakne podporo Izraelu, kar pa seveda pomeni posledično podpiranje terorističnega Hamasa?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine