12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

So se v Golobovem strateškem svetu za zdravje našli tudi kadri iz NSi?

Piše: Sara Kovač (nova24tv.si)

Včeraj je začel delovati Golobov strateški svet za zdravje. Na spletni strani vlade je navedenih 21 članov sveta, ki mu predseduje Erik Brecelj. Ta je v dneh pred imenovanjem za predsednika strateškega sveta opozarjal, da je Slovenija zdrsnila v “balkanski socializem”. Slika s prvega posveta kaže, da ima svet morda še kakšnega neuradnega člana, ki ga ni na seznamu. Ta bi lahko bil Matjaž Trontelj, nekdanji predsednik sveta stranke NSi, direktor sektorja za zavarovalne primere pri zavarovalnici Vzajemna in nekdanji predsednik sveta UKC Ljubljana. 

Strateški svet vlade sicer sestavljajo dr. Tit Albreht, Monika Ažman, Gregor Cuzak, dr. Anže Dolinar, dr. Petra Došenović Bonča, dr. Vojko Flis, dr. Branko Gabrovec, Azra Herceg, dr. Marko Jaklič, dr. Radko Komadina, mag. Dolores Kores, mag. Dorjan Marušič, dr. Valentina Prevolnik Rupel, dr. Peter Radšel, Rok Ravnikar, Tjaša Sobočan, mag. Egon Stopar, dr. Grega Strban, mag. Mira Šavora, dr. Iztok Takač in mag. Ana Vodičar.

Kot je razvidno iz zgornjega seznama, med njimi ni navedenega Matjaža Trontlja, ki pa je viden v zgornjem levem kotu fotografije, ki jo je objavil uradni Twitter profil Vlade Republike Slovenije.

Je neuradni član strateškega sveta za zdravje tudi Matjaž Trontelj? Vir: Zajem zaslona, Twitter.

Zakaj bi strateški svet potreboval neuradnega člana?
Vladni portal sicer ne navaja, ali ima strateški svet za zdravje še neuradne člane oz. svetovalce. Kar se sestave sveta tiče, navajajo le besede predsednika sveta dr. Breclja, da je sestava sveta dobro zastavljena: “Strokovnjaki so z različnih področij, na probleme gledajo široko, občutil sem veliko željo po rešitvah. Srečanja bodo potekala enkrat tedensko, navdaja me optimizem, da bomo po 30 letih stvari premaknili naprej.” 

Trontljevo uradno ali neuradno članstvo bi sicer lahko bilo občutljivo iz vsaj dveh razlogov. Najprej, ker je omenjeni član vodstva Zavarovalnice Vzajemna, ki je ponudnica dodatnega zdravstvenega zavarovanja. To očitno predstavlja kamen spotike v odnosih znotraj koalicije. Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je namreč osrednji del programa stranke Levica. Drugi razlog, zakaj bi bil lahko Trontelj le neuradni član sveta, pa je politika njegove matične stranke. Predsednik NSi se je ravno v teh dneh distanciral od ideje, da bi bila NSi del vladne koalicije. Kot razlog je navedel razhajanje v vrednotah.

 

Na prvem sestanku sveta prisotni različni pogledi

Po besedah predsednika sveta so bili na prvem sestanku prisotni različni pogledi na to, kako bi bilo potrebno reševati težave, ki tarejo zdravstvo. Po besedah predsednika vlade, ki je bil prisoten na prvem sestanku, se bo strateški svet še dopolnjeval, kakšen član pa bo tudi odpadel, navaja STA. “Ne bi se obremenjeval s tem, kaj je bilo na začetku, pomembno je, kakšni bodo rezultati,” je komentiral Golob. Ustanovitev strateškega sveta je sicer bila v preteklih dneh pred številnih špekulacij in intrig. Po razkritjih katastrofalnih razmer v zdravstvu je Golob napovedal, da bo sam prevzel koordinacijo iskanja rešitev v zdravstvu. Strateški svet za zdravstvo, ki je prej deloval pod okriljem zdravstvenega ministra je bil razpuščen, za predsednika novega ST pa je bil imenovan dr. Erik Brecelj. Zaradi poteka dogodkov so se v javnosti pojavile špekulacije, ali so zdravstvenemu ministru šteti dnevi.

Kaj na to porečejo v NSi?

Ker gre za vprašanje v interesu javnosti, smo na naslov NSi poslali naslednja vprašanja:

Ali lahko potrdite, da je vaš član Matjaž Trontelj prisostvoval sestanku Strateškega sveta za zdravje?

Bi bilo mogoče reči, da je g. Trontelj neuradni član Strateškega sveta za zdravje?

Kakšna je njegova vloga v Strateškem svetu za zdravje?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine