15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Smo priče največjemu korupcijskemu škandalu v zgodovini ustavnega sodišča?

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Še nedavno smo poročali o tem, da naj bi bile sodnikoma Mateju Accetu in Rajku Knezu za svojo uslužnost Golobovi vladi ponujene ugledne in dobro plačane evropske sodniške službe. Sodeč po nedavnih besedah sodnika Mateja Acetta, vse bolj kaže, da je nekaj na tem. V primeru, da se domneve tudi formalno potrdijo, bo šlo za največji korupcijski škandal v zgodovini ustavnega sodišča. 

“A se meni zdi, da ne bi bil dober kandidat za evropsko sodišče? Gotovo bi bil, ne? In kaj bi se zgodilo, če bi kdo slučajno razmišljal o tem, da bi ga želel predlagati? Ali bi potem dejansko tisti, ki je to informacijo razširil rekel, a vidite tukaj je dokaz, ne? Očitno je prišlo do tega, saj smo vendar že takrat pisali o tem in zdaj se očitno dogaja,” je na letni predstavitvi poročila ustavnega sodišča dejal ustavni sodnik Matej Acetto.

Spomnimo, da sta sodnika Accetto in Rajko Knez glasovala za ustavnosodno zadržanje dela zakona o RTV, ki je urejal imenovanje novega programskega sveta, nato pa smo v vmesnem času poročali, da so “mejni” sodniki dobivali od vladne strani ponudbe za dobro plačane službe na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), če bodo sodelovali pri odpravi sklepa. In to se je res zgodilo. Pri tem se je omenjalo ravno Accetta in Kneza, kar se je pri sklepu 26. maja, ko so odpravili začasno zadržanje in pobudnikom tako onemogočili pravno varstvo, tudi potrdilo.

Medtem so se dogajali sporni dogodki, ko je Acetto še dan pred odločitvijo gostoval na RTV v oddaji Ob osmih na prvem programu Radia Slovenije. Še pred tem ga je obiskala komisarka Věra Joruova. Spomnimo tudi, da je še pred odločitvijo “plesal” in praznoval premier Robert Golob, ki je očitno že poznal razplet dogodkov. Kar je škandal za pravno in demokratično državo.

Accetto je ob predstavitvi letnega poročila povedal, da se mu zdi sodnik Rajko Knez primeren za kandidata za ESČP, v nadaljevanju pa se je zdelo, kot da skuša na legitimen način opravičiti njegovo morebitno kandidaturo, če bi do nje dejansko prišlo. Špekuliralo se je namreč, da bi bile ugledne evropske službe zanju nagrada za poslušnost in uslužnost Golobu in dejstvo, da Accetto tega ni ostro zanikal, omenjena namigovanja kvečjemu potrjuje.

Accetta moti “gledanje pod prste”
Acetto je med drugim kritiziral medije, ki so bili po povzetku njegovih besed preveč radovedni po vsaki seji, in čeprav je pojasnil, da ga zanimanje javnosti o odločanju o zakonu RTV ni motilo, ga pa je zmotilo “gledanje pod prstom ustavnemu sodišču”. “Problem je, kadar se taka kritika prelevi v bolj osebno ali sistemsko kritiziranje sodišča, ki je lahko bodisi škodljivo za institucijo kot tako bodisi žaljivo za posamezne sodnike in pomeni bolj kot ne diskreditacijo,” je dejal Acceto. Mar res?

Ustavni sodnik Rajko Knez (Foto: STA)

Gregorčič se je obregnil tudi ob to, da je predsednik ustavnega sodišča na tiskovni konferenci namesto letnega poročila večino časa komentiral zadevo, v kateri odloča. “Oblast je enotno delovala proti pritožnikom. Ko je US zaščitilo politične interese oblasti pred posamezniki, se mu nikamor več ne mudi,” je komentiral besede Accetta, da zakon o RTV tudi po dveh letih ne bo star. “Accetto trdi, da sodnik ne sme reči ‘zadeva je pretežka, odločite brez mene’. In vendar je sam glasoval za sklep, v katerem je ustavno sodišče reklo natanko to: ‘Ustavno sodišče ne more uresničiti svoje ustavne vloge, skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva,’” je še zapisal Gregorčič in pri tem seveda mislil na odločanje o odpravi zadržanja zakona o RTV.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine