18.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

SLS z izbiro kandidatov za evropski parlament spravlja v zadrego NSi, Golobova Svoboda pa v čedalje hujših kadrovskih škripcih – čas se ji izteka!

Piše: G. B.  

Kot kaže, bo tudi SLS v kratkem predstavila kandidatno listo za letošnje evropske volitve. Kar nekaj znanih imen bo na listi, zaradi česar bo po nekaterih napovedih imela NSi precejšnje težave. Kar pa je pravzaprav malenkost v primerjavi s težavami, ki so doletele največjo vladno stranko in mejijo že na znanstveno fantastiko …

Dr. Peter Gregorčič, univerzitetni profesor, publicist, civilnodružbeni aktivist in nekdanji predsednik Programskega sveta RTV Slovenija, se sicer že od lanske jeseni promovira kot nosilec liste SLS in s tem krepi prepoznavnost tako sebe kot stranke, ki je sicer že nekaj časa izven parlamenta. Tako se je oglasil tudi glede vloge ustavnega sodišča pri zakonu o RTV Slovenija ter sporne vloge evropske komisarke Vere Jourove. Kot trdijo naši viri, bi Gregorčič lahko potegnil veliko glasov s strani tistih, ki bi sicer ignorirali volitve ali pa jim lista SDS ni toliko blizu. SLS je sicer podobno kot SDS odrekla podporo sedanji predsednici Evropske komisije ter glavni kandidatki Evropske ljudske stranke Ursuli von der Leyen, v nasprotju z njima pa jo je podprla NSi.

Ali SLS lahko ponagaja NSi?

Glede na včerajšnjo objavo neuradnih podatkov o kandidatov SLS pa lahko sklepamo, da bo NSi v precejšnji stiski, čeprav nekateri poznavalci političnih razmer opozarjajo, da ima NSi zelo stabilno volilno bazo in ima njena lista vseeno več možnosti za uspeh. Na kandidatni listi SLS naj bi bili poleg Gregorčiča še nekatera znana imena. Na zadnjem mestu na listi naj bi kandidiral predsednik SLS Marko Balažic, med kandidati pa bo skoraj zanesljivo sedanji evroposlanec Franc Bogovič, pa tudi nekdanji državnozborski poslanec, v preteklosti pa župan Destrnika Franc Pukšič. Na kandidatni listi bo tudi pravnica, odvetnica, mediatorka in profesorica dr. Sara Ahlin Doljak, ki je aktivna tudi v društvu Družina in življenje, sicer pa zelo prepoznavna v širši javnosti, saj je kljub multipli sklerozi zelo ustvarjalna. Pa Kaja Galič, predsednica Nove generacije SLS, Aljaž Barlič, predsednik Nove Generacije SLS Zagorje, pa kulturna ustvarjalka Mija Aleš in doktorica nevrobiologije, podjetnica, raziskovalka in občinska svetnica v Ivančni Gorici Nina Strah, ki je kandidirala na zadnjih državnozborskih volitvah na listi Povežimo Slovenijo.  Za zdaj vrstni red kandidatov še ni znan.

Ne glede na to, ali bo svojega poslanca dobila lista SLS ali NSi (ali pa kar obe), je nekaj jasno: da bo Evropska ljudska stranka v Sloveniji osvojila večino, kar pomeni pet poslancev od skupaj devetih. Morda celo šest. A vse to je odvisno predvsem od volilne udeležbe.

Svoboda v čedalje večji kadrovski godlji

Ob tem je zanimivo, kako je celo izvenparlamentarna SLS »prešišala« največjo vladno stranko Gibanja Svoboda, ki ima po spektakularnem umiku soglasja s strani vidno užaljenega Klemena Grošlja čedalje večje kadrovske težave. Očitno se lahko strinjamo, da to, kar je v sedaj največji koalicijski stranki, niti »tretja liga LDS«, kot je nedavno ocenil nekdanji vidni politik te stranke in eden od doslej dveh uspešno interpeliranih ministrov Mirko Bandelj. Ni izključeno, da se bo na listi morda – na zadnjem mestu – pojavil celo predsednik stranke in aktualni premier Robert Golob. Največja uganka pa je seveda nosilec liste, saj naj bi tu Golob nesramno trgoval s prvim mestom na listi. Za zdaj je tako znano samo, da naj bi bili med doslej evidentiranimi kandidati dosedanja evroposlanka Irena Joveva, poslanca Tamara Vonta in Uroš Brežan, sicer nekdanji minister, pa državna sekretarka v Golobovem kabinetu, sicer nekdanja poslanka Maša Kociper (znana po »krogcih«), predsednik svobodnjaškega podmladka Matej Grah ter direktor postojnske porodnišnice, nekdanji politik LDS Aleksander Merlo, ki ga nekateri sarkastično kličejo tudi »zdravniška troživka«. Manjkajo jim torej še trije kandidati, predstavili naj bi jih jutri na festivalu stranke v Zbiljah. Če jih bodo res – to bomo videli. Neuradno se celo govori, da bodo festival prestavili na kasnejši čas, saj naj bi se kandidaturi odpovedala tudi Urška Klakočar Zupančič, Golob pa naj bi imel pooblastila stranke, da opravlja pogovore z ostalimi potencialnimi kandidati. Vendar se čas izteka, Golob pa tako ali tako ni ravno vajen peklenskega delovnega ritma, ki je sicer značilen za vsakega predsednika vlade.

Na včerajšnji tiskovni konferenci je minister za Slovence po svetu in neuradni »minister za resnico« Matej Arčon odgovarjal tudi na vprašanje vlade, ali je med možnimi kandidati za evropske volitve tudi nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. Na vprašanje je odgovoril, da Švarc Pipanove ni med evidentiranimi kandidati. Karkoli že to pomeni. Je pa pred petimi leti že kandidirala, takrat na listi SD, a ob zadnji aferi Litijska je postalo jasno, da pravzaprav nikoli ni bila s srcem pri SD, ampak, podobno kot »digitalna« ministrica Emilija Stojmenova Duh, ki je praktično takoj po osebnem debaklu na državnozborskih volitvah prebegnila od SD k Svobodi, pri »Golobovi denarnici«.

Ker velja pravilo, da hudič v sili tudi muhe žre, je seveda jasno, da Arčonu ni mogoče verjeti na besedo. Razen tega, da je skozi vrstice priznal, kako hude težave ima njegova stranka pri iskanju kandidatov. A tudi če Švarc Pipanove za zdaj ni med evidentiranimi kandidati, se povsem lahko zgodi, da bo že jutri med kandidati. Kar bi bila svojevrstna ironija predvsem za medij, ki ga ravnokar berete. Namreč, v ponedeljek, 1. aprila, smo v zgodnjih jutranjih urah objavili prvoaprilsko novico, da bo na listi Svobode tudi Dominika Švarc Pipan in da bo morda celo nosilka liste (TUKAJ). Prvoaprilska potegavščina pa lahko v nekaj dneh postane resničnost. Kar je dokaz, da pri največji vladni stranki ni čisto nič nemogoče …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine