4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev: Stavka kot poskus vzdrževanja političnega nadzora tranzicijske levice nad RTV Slovenija

Piše: Slovensko združenje domoljubnih novinarjev

Slovensko združenje domoljubnih novinarjev pozorno opazuje dogajanje v zvezi z javnim zavodom RTV Slovenija, še zlasti stavko novinarjev dne 23. maja 2022.

V združenju načeloma podpiramo stavko novinarjev, če gre pri tem za skrajni ukrep za zagotavljanje minimalnih standardov za normalno profesionalno novinarsko delo, kot to pritiče nacionalnemu javnemu RTV zavodu. Žal pa se je pokazalo, da gre pri stavki večinoma za politične interese – predvsem pa gre za poskus, da bo RTV Slovenija povsem v rokah “zdravih sil”. V tem smislu je tudi podpora nekdanjega premierja Mira Cerarja stavki na RTVS veliko sprenevedanje, saj je prav v času, ko je bil on predsednik vlade, tranzicijska levica povsem nadzorovala javni zavod RTV Slovenija in ga tudi poljubno zlorabljala za politično propagando.

Dokaz za politikantske inspiracije protagonistov stavke je tudi njihovo obnašanje do novinarke Andreje Gregorič, ki je zgolj zaradi dejstva, da je želela profesionalno delati za oddajo Panorama, doživela pogrom s strani lastnih kolegov. Zato se združenje pridružuje mnenju vodstva javnega zavoda RTV Slovenija, da so takšni napadi na Gregoričevo in njene kolege nesprejemljivi in del zavržene prakse. Ob tem podpiramo vse ukrepe, da se zaščiti novinarje, ki želijo delati profesionalno, pred nasilnimi metodami fašistoidnosti vseh tistih akterjev, ki želijo na RTV Slovenija še naprej vzdrževati vladavino “naprednih sil”, kar je v ostrem nasprotju s poslanstvom javnega zavoda RTV Slovenija.

Ljubljana, 26. maja 2022

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine