20.1 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

Slovenskim ribičem, za katere je bila arbitraža nespemetna odločitev, zdaj izstavljajo kazni

Slovenskega ribiča Silvana Radina je po velikonočnih praznikih v nabiralniku pričakalo neprijetno presenečenje. Ta je namreč s strani hrvaškega kmetijskega ministrstva dobil plačilni nalog v višini kar 20.000 hrvaških kun, kar znaša 2.696 evrov. Takšna kazen bi vsekakor razjezila vsakogar, sploh glede na to, da je to kazen dobil, ker spoštuje arbitražne meje.

Plačilni nalog se nanaša na plovbo dne 3. januarja ob 11.59 uri zjutraj, ko je bilo plovilo oznake 117-KP z nazivom Andrea pod zastavo Republike Slovenije zaloteno na poziciji 45°32ʹ14ʺ N 13°30ʹ14ʺE, 1.86 navtičnih milj od rta Savudrija v teritorialnem morju Republike Hrvaške pri opravljanju gospodarskega ribolova na morju s pridneno vlečno mrežo.

Hrvaška stran navaja, da je Radin kriv, ker je opravljal ribolov na morju brez veljavnih privilegijev, odobritve ali dovoljenja, ki ga je izdala Republika Hrvaška in ker je ta opravljal gospodarski ribolov na morju v zaprtem območju znotraj treh navtičnih milj od obale znotraj izobate v dolžini 50 metrov. Ob tem pa so naložili, da mora obdolženec globo plačati v osmih dneh od dostave plačilnega naloga prekrškovnega organa.

Kdo bo koga?
Hrvaško pošiljanje kazni je očiten odgovor slovenski vladi, ki je že pred časom začela s pošiljanjem kazni hrvaškim ribičem. Takrat je Hrvaška svoje ribiče pozvala, naj kazni ne plačujejo, temveč jih samo pošljejo v Zagreb. Zdaj se zdi, da Hrvaška vrača udarec. Pri vsem tem pa najbolj trpijo tisti, za katere bi se morala Cerarjeva vlada najbolj zavzeti, a namesto tega raje nabira poceni politične točke. Namesto, da bi težavo skušali reševati, je slovenska vlada na čelu z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem s svojimi nepremišljenimi izjavami po nepotrebnem zaostrila situacijo.

Pred arbitražo slovenski ribiči lovili precej južneje
Za ribiča Silvana Radina, se je življenje od začetka arbitraže zelo spremenilo. “Pred arbitražo sem ribe lovil precej južneje od arbitražne meje, to sem počel vsa leta, odkar ribarim,” nam je potožil Radin, ki se sicer z ribolovom ukvarja že več kot 30 let. Radin nam je, ko smo se mu na začetku leta pridružili na ribolovu pojasnil, zakaj stalno spremstvo policijskih čolnov zanj pomeni slabši ulov. “Ves čas se moram ukvarjati s tem, da ne zadanem kakšnega policijskega čolna. V preteklosti so prihajali povsem blizu moje barke, bal sem se, da mi ne bodo pretrgali kakšne mreže v morju, saj bi mi lahko barko nenadoma sunkovito obrnilo za 180 stopinj. Lahko bi prišlo do velike nesreče,” je ta povedal.

Ekipa Drugorazredni je preživela dan na barki s slovenskim ribičem Silvanom Radinom in preverila, kako ga arbitraža ovira pri njegovem delu. (Foto: Arhiv Nova24TV).

Arbitraža je za slovenske ribiče izjemno slaba odločitev
Kot nam je še povedal, je bila arbitraža za slovenske ribiče sicer izjemno slaba odločitev, za kar pa je kriva že vlada Boruta Pahorja. Z bilateralnimi pogovori bi lahko dosegli bistveno več, a se Cerarjevi raje šopirijo in skušajo vsiliti svojo voljo sosedom. Brez uspeha, kot smo videli sami. “Gre za šopirjenje z obeh strani. Kot da bi gledali peskovnik za odrasle,” policiste na morju opisuje Radin. Po njegovih besedah bi morali politiki iz ene in druge strani spoštovati zgodovinske pravice, ki so jih imeli eni in drugi ribiči, ker so na tem področju lovili ribe. “In mislim, da si tega morja ne more lastiti niti Ljubljana niti Zagreb, temveč ribiči, ki so na tem območju lovili od vekomaj!”

H. M.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine