4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

(VIDEO) Slovenski upokojenci so lahko opravičeno zaskrbljeni za svojo prihodnost! Če bo levica obdržala oblast se lahko zgodi, da bodo ostali celo brez stanovanj!

V 2004 do 2008 pokojnine višje za več kot 111 evrov, v času vlade SMC, ki se hvali, da je zvišala pokojnine, pa so se te zvišale le za 1,16 odstotka oziroma za dobrih 7 evrov. Povprečna pokojnina je 620 evrov, kar je 40 odstotkov manj od leta 2008 obljubljenih Erjavčevih 1.000 evrov. Zdaj naj bi imeli v načrtu celo odvzem upokojenskih stanovanj.

Med upokojenci se je naselil strah, da bi na junijskih volitvah zmagala SD ali levica. Po družbenih omrežjih pa so se še razširile neuradne informacije, da nameravajo stanovanjsko problematiko mladih in migrantov reševati tako, da bi upokojencem, ki živijo sami, vzeli stanovanja. Po odvzemu stanovanja pa bi jih preselili v domove za starejše ali pa bi jih tako obdavčili, da bi bili ti prisiljeni poceni prodati svojo lastnino.

 

Pomembno, kdo bo vodil vlado

To za stranko SD, ki jo vodi Dejan Židan, ni nič novega, saj so po drugi svetovni vojni nacionalizirali marsikatero nepremično. Nacionalizacija pa ni bila nič drugega kot kraja. Znano je tudi, da z domovi za starejše sodeluje sin Toneta Ropa, nekdanjega predsednika propadle LDS. Ropova partnerica Melita Župevc pa je bila včasih poslanka SD, nato je prešla k Pozitivni Sloveniji, ki jo vodi Zoran Janković. Slednje je še dodatno dejstvo, ki med poznavalci krepi prepričanje, da gre za usklajen projekt tako SD kot celotne levica in omrežij, ki obvladujejo ozadja. Cilj vsega pa je, tako naši viri, zgolj dober zaslužek. Tudi s tega vidika je zelo pomembno, katera stranka in kdo bo vodil prihodnjo vlado, saj se pri nekaterih v ozadju skrivajo številni, pogosto tudi za širšo množico ljudi neugodni in neprijetni nameni.

Spodaj si oglejte VIDEO NAPOVEDNIK.

 

Pokojnine na meji revščine

Upokojencev je v Sloveniji preko 610 tisoč, povprečna pokojnina je okoli 620 evrov, kar je okoli meje, ki predstavlja tveganje za revščino. Gre torej za socialno zelo občutljivo populacijo, zato smo preverili, kaj imajo, poleg navedenih skritih interesov posameznikov iz vrst levice, posamezne politične stranke tudi v svojih programih. Osredotočili smo se za upokojence in pokojnine. Znano je namreč, da so bile pokojnine doslej najbolje urejene prav v obdobju od leta 2004 do 2008, ko je vlado vodila prva Janševa vlada. Pred desetimi leti, leta 2008, je nato Karl Erjavec, predsednik stranke DeSUS, pred takratnimi volitvami obljubljal po 1.000 evrov pokojnine vsakemu. Že dolgo pa je jasno, da je bila to zgolj takratna Erjavčeva predvolilna floskula, laž, ki so ji mnogi nasedli.

 

Daleč najbolje v letih 2004 do 2008

V obdobju od 2004 do 2008, ko je vlado vodil Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS), so se pokojnine realno povečale za 24 odstotkov. V tem delu gre za primerljive podatke december 2008 in december 2004. Pokojnine so se tudi zviševale sorazmerno s plačami. To je bil tudi edini čas, ko je bilo temu tako in Slovenska demokratska stranka, ki je bila takrat vodilna v koaliciji, je dokazala, da je državo vodila daleč bolje kot to počnejo leve stranke. Tako je bilo povsod, tudi pri pokojninah. V programu za obdobje po volitvah, ki bodo 3. junija 2018, pa ima SDS glede pokojnin zapisano tudi osrednje geslo za to področje. To je: »Da bo starost lepa.«

 

SDS ima konkreten program

V programu imajo zapisano, da želijo upokojencem vrniti dostojanstvo. Navajajo, da si 40 in več let dela zasluži življenja vredno pokojnino. Tako kot so v letih od 2004 do 2008 poskrbeli za 24-odstotno realno rast pokojnine, bodo tudi v prihodnji vladi poskrbeli za to. Upokojencem z nizko pokojnino bodo vsako leto zagotovili tudi božičnico v višini 500 evrov. Upokojence bodo oprostili tudi plačevanja RTV-prispevka, kar je še dodatnih 153 evrov prihranka letno.

izredna seja dz predlog ustavna obtozba predsednik vlada miro cerar vlozitev sds zidan erjavec 9 januar MSL 4

DeSUS skrbi za upokojensko elito

Stranka DeSUS doslej s svojim programom ni izpolnila pričakovanja upokojencev, na kar slednji redno opozarjajo tudi prek družbenih omrežij. Številni navajajo, da Karl Erjavec in DeSUS ter levica upokojencem jemljejo zato, »da lahko dajejo svojim privilegirancem«. Splošno mnenje je, da so »vsi na slabšem, razen elite«. Glede ravnanja Karla Erjavca, ki vodi DeSUS, in njegovih obljub o 1000 evrih pokojnine pa je že večini jasno, da je šlo zgolj za zavajanje. Ali, kot lahko strnemo zapise na spletnih medijih: »DeSUS je vedno dajal le predvolilne obljube, po volitvah pa je na upokojence pozabil.«

 

Tisoč evrov ni bila edina obljuba
DeSUS ima na svoji spletni strani objavljen program stranke, ki pa je iz oktobra 2011. Ta je bil usmerjen na čas volitev leta 2012, sprejet je bil na kongresu na Bledu. Takrat so obljubili, da bodo prevzeli odgovornost za pripravo temeljite in celovite reforme pokojninskega sistema, pozornosti pa ne morejo omejiti le na usklajevanje pokojnin s plačami. Zavzemali so se za 40 let pokojninske dobe ali 65 let starosti ob upokojitvi. Obljubili so uveljavitev individualnih računov zavarovancev, ki bodo posamezniku omogočili vpogled v stanje vplačanih prispevkov in mu omogočili, da izve, kakšna bi bila njegova pokojnina glede na vplačane prispevke. Po več kot petih letih teh individualnih računov še vedno, DeSUS pa je bil v vseh vladah po tem obdobju in tudi nikoli ni povzdignil glasu o tem, da je treba to narediti. Nadalje so obljubili, da se bodo pokojnine usklajevale 70 odstotkov z rastjo plač in 30 odstotkov z rastjo inflacije. Usklajevanje pokojnin naj bi bilo dvakrat letno, enkrat s proračunom za nazaj. Minimalna pokojnina pa naj bi bila 80 odstotkov minimalne plače. Upokojencem, ki tega zneska ne dosežejo na podlagi vplačanih prispevkov, so obljubljali socialni dodatek iz proračuna. Obljubljali so tudi ustanovitev Urada za starejše. V več kot petih letih se ni zgodilo nič od tega, pokojnine so zgolj nazadovale.

Kakšne pa so obljube za čas od 2018 do 2022? Ni jih. Objavili niso še nobenega programa. V aprilskih novicah, objavljenih na spletni strani Desusa, pa lahko preberemo zapis Karla Erjavca, da so v vladi Mira Cerarja ves čas delovali »konstruktivno«, ker niso želeli politične nestabilnosti. Dodaja, da so »seveda nasprotovali vsem vladnim predlogom, ki niso bili dobri za upokojence in naše državljane. Toda v tem primerih nas je SMC vedno preglasoval in izsilil slabe rešitve za državo«.

Priča smo velikemu zavajanju
Temu seveda ne moremo pritrditi. DeSUS je bil namreč vedno jeziček na tehtnici v vsaki vladi doslej in bi Erjavec vedno lahko povzdignil glas, če bi le hotel. Pa ni, kot zunanji minister se je raje ukvarjal z Rusijo in v zadnjih mesecih intenzivno tudi s prizadevanji za priznanje Palestine. Erjavec v Cerarjevi vladi tudi ni zahteval pokrivanje resorja, ki je najbližje upokojencem. To je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki ga je prepustil stranki SD in njihovi ministrici Anji Kopač Mrak. Slednja se je raje kot z upokojenci ukvarjala s t. i. koroškimi dečki in podobno. Že to, da DeSUS po volitvah 2014 ni prevzel vodenja ministrstva, kjer bi lahko največ naredili za upokojence, je nakazovalo, da jim je figo mar za upokojence. Leta 2014 je šel DeSUS na volitve z naslednjim sloganom: »Vrnimo ljudem dostojanstvo!« Pri vprašanju o uresničitvi tega pa se Erjavec zdaj izgovarja na ostali dve koalicijski partnerici: SMC in SD, za katere pravi: »Samo obljube in velike besede.« S tem pa želi opravičiti zgolj tisto, kar bi moral DeSUS sam naredit, pa ni. Poleg tega bi moral že zdavnaj udariti po mizi, pa tega, ko je bil čas, nikoli ni storil. In s kakšnim pamfletom gredo na junijske volitve? Erjavec pravi: »Na pravici starejših, da živijo dostojno življenje.« Tokrat višjih pokojnin ne obljublja, o obljubljenih 1.000 evrih pokojnine in ostalih konkretnih rešitvah za upokojence ne govori več.

 

V času vladanja SMC dvig za nekaj kavic
Stranka SMC, ki jo vodi Miro Cerar, ima na spletni strani objavljen svoj volilni program. Na prvem mestu je energetika, sledijo Evropska unija, gospodarstvo, informacijska družba, infrastruktura, izobraževanje, javna uprava, javne finance, kmetijstvo, gozdarstvo in prehrana, kultura, lokalna samouprava, okolje in prostor, politični sistem, pravosodje in pravna država in šele proti koncu socialna politika in pokojninski sistem. Glede pokojnin navajajo, da je njihov cilj »zaustaviti nižanje pokojnin, zagotoviti dostojno raven pokojnin ter vzdržno pokojninsko blagajno«. To je vse, kar so v tem razdelku namenili pokojninam. SMC se sicer hvali, da so dvignili pokojnine, vendar podatki, ki jih objavljamo posebej, kažejo, da so se pokojnine v povprečju v njihovem mandatu povečale zgolj za vrednost nekaj kavic, konkretno dve letno.

 

SD skrbi za privilegirance

Stranka SD programa za prihodnje obdobje na svoji spletni strani nima predstavljenega. Imajo le obvestilo, da želijo v programu Samozavestna Slovenija zastaviti vizijo za naslednja leta. To šele zastavljajo, čeprav program pod tem imenom že predstavljajo po Sloveniji. Program so sprejeli 7. aprila na kongresu v Ljubljani, zapisali so, da vsebuje več kot 100 poglavij s 500 ukrepi, kjer zasledujejo tri osnovne cilje. To so boj proti družbeni neenakosti, gospodarstvo in varnost. Židan je na kongresu predstavljal nekatera področja, med njimi tudi zdravstvo in sodstvo, o upokojencih in pokojninah pa ni ničesar zapisanega. Dodajmo, da naj bi bil program za obdobje od 2018 do 2016 sicer dostopen, vendar ni javen in se je za njegov prevzem treba registrirati, dati svoje osebne podatke, česar pa nismo storili. Objavili smo le tisto, kar je javno dostopno vsem, ki obiščejo spletno stran SD. Glede pokojnin pa dodajmo, da so se v vseh svojih obdobjih, ne samo v zadnjem, kar so bili ti nasledniki nekdanje komunistične partije na vladi, zelo potegovali zgolj za privilegirance in njihove višje pokojnine. Tudi SD je zelo soodgovorna za to, da imamo v Sloveniji prvorazredne in drugorazredne upokojence, razlike so se v vseh njihovih obdobjih zgolj povečevale.

izjava karel erjavec anton donk delovni sestanek desus MS

Mediji in njihovo zavajanje

V zadnjem času se nekateri sicer zelo trudijo, da bi resnico o 24-odstotnem realnem povečanju pokojnin v letih od 2004 do 2008 izničili in prikazujejo drugačne, za njihove potrebe diskreditacije prirejene podatke. Med njimi so tudi nekateri s komercialne televizije Pop tv. Vendar pa podatki Zavoda za invalidsko in invalidsko zavarovanje kažejo, da je bilo povečanje 24-odstotno in nič drugače. Na to je na svojem tviter-profilu opozoril tudi dr. Žiga Turk, nekdanji minister v takratni Janševi vladi. Zapisal je, da gre v primeru Pop tv-ja in 24ur.com, kjer so to objavili, za »fake news« in da takšno potvarjanje resnice ni nič boljše od običajnih medijskih spinov. Kljub opozorilu in navedbi dejstev na 24ur.com napačnih podatkov niso popravili, zato je Turk zapisal: »Počasi bom začel verjeti, da so se »zmotili« nalašč.« Žiga Turk je na Twitterju objavil tudi povezave do podatkov do spletne strani ZPIZ-a, kjer je to možno preveriti. Zapisal je: »Kakorkoli obračate, povprečje 2004 na povprečje 2008 je 24 odstotkov, december 2004 na december 2008 je 24 odstotkov.« Na 24ur.com so namreč trdili, da se je pokojnina v štirih letih povečala za 20,18 odstotka in ne za 24 odstotkov, kot je to zapisala stranka SDS. Žiga Turk pa jim je dokazal, da so se pokojnine za toliko povečale v treh in ne v štirih letih, kakor so to zatrjevali na 24ur.com.

 

Imamo prvorazredne in drugorazredne upokojence

V uredništvu smo pridobili izjavo bralke, katere ime in priimek hranimo v uredništvu, saj se ne želi izpostavljati, strah pred javnim linčem je namreč tudi med upokojenci še vedno zelo veliko. Sporočila nam je: »Zdaj je tudi slepcu že jasno, da v Sloveniji obstajajo dve vrsti upokojencev. Imamo prvorazredne upokojence ali kaviar upokojence, ki so bili za svoje 20- do 30-letno delo bogato nagrajeni z visoko pokojnino, ki so delali še v času socializma, iz katerega so potegnili vse dobrine – kredite za hiše, stanovanja, štipendije za otroke, brezskrbnost pri delu (povprečno 5 ljudi je opravljalo delo za zdajšnjega enega delavca), nobene skrbi glede izgube službe in fiksen 8-urni delovnik in so nekateri delali tudi po naši osamosvojitvi do približno leta 2000. Nobena generacija upokojencev ni živela ne prej in tudi nikoli več ne bo, tako kot oni. Njihovo življenje je do konca uživaško in dekadentno.

Drugorazredni upokojenci pa so ljudje, ki so že več desetletjih delali v težkih razmerah, pod stresom in nenehno skrbjo pred izgubo službe in dohodka za preživetje svoje družine. Po 40-letnem delu pod takimi pogoji so danes nagrajeni s pokojninami pod pragom revščine. Še na misel jim ne pride uživaško življenje, ker mnogi od njih nimajo niti za osnovno preživetje za hrano in ogrevanje.

Prva naloga nove vlade, v kateri upamo, da bo čim več desnih strank, bo očistiti pokojninsko blagajno, iz nje izločiti vse izredne prejemnike pokojnin, za vse ostale pa, ki so vplačevali v pokojninsko blagajno pa narediti znosen obračun prejemkov.

Za stranko DeSUS oz. njihovega vodjo Karla Erjavca se že dolgo govori, da so pristaši zmanjšanja osnove za izračun pokojnine na 27 odstotkov. Skratka, stranka DeSUS niti približno ne skrbi za interese navadnih upokojencev, kvečjemu rdeče elite.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine