18.3 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Slovenski ribiči prejeli že za več kot 700 tisoč evrov glob s strani hrvaške policije, Minister Poklukar pa nič!

Nekdanji predsednik vlade Miro Cerar je po razsodbi arbitražnega sodišča zelo rad poudarjal, da je meja med Slovenijo in Hrvaško dokončno določena in v praksi uveljavljena, s podobnimi trditvami pa nadaljuje tudi sedanji minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Po mnenju poslanca SDS Zvoneta Černača gre pri tem za popolno zavajanje. Ob tem opozarja, da so slovenski ribiči prejeli že za več kot 700 tisoč evrov glob s strani hrvaške policije.

V sredo je v državnem zboru potekala seja, na kateri so se poslanci po poročanju STA dotaknili tudi ureditve določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med vladama Slovenije in Hrvaške, ki pa ga naša južna soseda očitno nikakor ne spoštuje. O tem ne pričajo zgolj pogosto izražena stališča hrvaških predstavnikov v javnosti, kako je arbitraža zanje mrtva, ampak tudi dejstvo, da so po razsodbi plovila hrvaških varnostnih organov že ničkolikokrat vplula v slovenske vode.

Poslanec SDS Zvone Černač je v povezavi z arbitražo spomnil, da je nekdanji predsednik vlade Miro Cerar v preteklosti večkrat trdil, da policija vseskozi nadzira celotno slovensko morje in Piranski zaliv do meje, ki jo je določilo arbitražno sodišče, kar pa po njegovo nikakor ne drži. V navezavi na slednje je spomnil na številne kazni, ki so jih slovenski ribiči dobili od hrvaških varnostnih organov, pa čeprav so pluli v vodah, ki so z arbitražo pripadle Sloveniji. “Zakaj so potem slovenski ribiči prejeli že za več kot 700 tisoč evrov glob s strani hrvaške policije?” se je vprašal.

.@ZCernac: @MiroCerar je v preteklosti večkrat lažno trdil, da policija vseskozi nazira celotno slovensko morje in Piranski zaliv do meje, ki jo je določilo arbitražno sodišče. Zakaj so potem slovenski ribiči prejeli že za več kot 700.000 evrov glob s strani hrvaške policije? pic.twitter.com/iR9sf86aET

— SDS (@strankaSDS) September 25, 2019

Mahnič že julija opozoril na hrvaško školjčišče v slovenskem morju

V povezavi z arbitražo je sicer poslanec SDS Žan Mahnič že julija letos na ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja naslovil pisno poslansko vprašanje. “In če izvajanje razsodbe arbitražnega sodišča pomeni, da ima Slovenija jurisdikcijo nad celotnim ozemljem in morjem, ki ju je pridobila po razsodbi, mar to potem ne pomeni tudi, da bi morala Hrvaška po arbitražni razsodbi vsa svoja školjčišča umakniti iz slovenskega morja? Najbrž že, če pa tega Hrvaška ni storila sama, bi morala ukrepati slovenska policija in školjčišča porušiti,” je takrat zapisal. V nadaljevanju je Mahnič izpostavil primer hrvaškega školjčišča, ki ga Slovenija pod vodstvom vlade Marjana Šarca še vedno tolerira. V navezavi na slednje je vprašal: “Zakaj še vedno tolerirate hrvaško školjčišče v slovenskem morju? Če bi res izvajali sodbo arbitražnega sodišča, ali se vam ne zdi edino primerno, da bi morala školjčišče umakniti Hrvaška ali Slovenija?”

Poslanec SDS Žan Mahnič (Foto: STA)

Poklukar še vedno trdi, da je meja med Slovenijo in Hrvaško dokončno določena in v praksi uveljavljena

Poklukarjev odgovor na omenjeno poslansko vprašanje je bil sila nenavaden, pri čemer je bilo očitno, da se želi minister predvsem izogniti konkretnim dejstvom. Zapisal namreč je: “Gojenje školjk v slovenskem morju in nadzor na tem področju ni v pristojnosti policije.” Pri vsem skupaj pa je najbolj sporno predvsem to, da Poklukar še danes, podobno kot neko nekoč Cerar, vehementno razlaga, da je meja med Slovenijo in Hrvaško dokončno določena in v praksi uveljavljena.

Notranji minister Boštjan Poklukar (Foto: STA)

Rajko Golob

Zadnje novice

Sorodne vsebine