-0.8 C
Ljubljana
torek, 31 januarja, 2023

Slovenske Volitve 2022 so dodobra prečistile politični prostor: Znani obrazi, ki so izpadli iz parlamenta

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Volilni prag je na tokratnih parlamentarnih volitvah, ki jih je zaznamovala visoka volilna udeležba, preseglo le pet političnih strank: Gibanje Svoboda, SDS, SD, NSi in Levica. Skok v parlament je uspel marsikateremu novemu obrazu, na drugi strani pa je kar nekaj starih obrazov doživelo neuspeh. Glede na to, da je KUL največji poraženec volitev, iz parlamenta sta namreč izpadli kar dve stranki, stranki SAB in LMŠ, so se morali med drugim posloviti Alenka Bratušek, Marjan Šarec, Marko Bandelli, Maša Kociper in drugi. 

Tradicionalno tretjeuvrščena stranka SD je navkljub zadovoljstvu predsednice stranke Tanje Fajon nad rezultatom volitev utrpela velikansko izgubo glasov pod novim vodstvom. Premagala jo je namreč celo stranka NSi, katere predsednik je Matej Tonin. Leta 2018 je SD dobila 9,93 odstotka glasov in ji je s tem pripadlo deset mandatov, tokrat pa 6,65 odstotka glasov in sedem sedežev. To v praksi pomeni, da so se morali iz sveta politike pri stranki SD posloviti nekdanji predsednik stranke Dejan ŽidanFranc TrčekMarko Koprivc.

Foto: Facebook

Premalo glasov pa sta uspela zbrati tudi podpredsednika stranke: Matjaž Nemec in Dominika Švarc Pipan. Veliki met v parlament pa ni uspel niti znanima obrazoma iz televizijskih ekranov in sveta “neodvisnega” novinarstva: Jonasu Žnidaršiču in Blažu Zgagi. Stranka SD tako v nov mandat vstopa s skoraj brez novih obrazov. V parlamentu namreč ostajajo dosedanji vodja poslanske skupine Matjaž HanJani PrednikPredrag BakovićMeira Hot in Bojana Muršič. Evropska poslanka Tanja Fajon in Damijan Zrim sta edini novi pridobitvi.

Tako slab rezultat za stranko SD kaže, da se nova predsednica le ni uspela toliko dokazati, kot je morda kdo upal znotraj njene lastne stranke. Za razliko od prejšnjega predsednika stranke Židana je Fajonova pokazala večjo mero radikalizacije. Njena večna zaskrbljenost pa je tudi očitno marsikoga odvrnila. Več kot očitno je, da so sedaj inspiracije Fajonove, da bi se dokopala do premierskega stolčka, pokopane. Politični analitik Miran Videtič je v oddaji Slovenija izbira na Planet TV glede zadovoljstva Fajonove nad rezultati volitev komentiral, da je zgrožen. “Predsednica takšne stranke si tega preprosto ne bi smela dovoliti. Od gospoda Goloba bo dobila le mrvice in s temi bo morala biti zadovoljna,” je zatrdil kritično.

Foto: STA

Stranki Levica je tako kot stranki SD uspelo prepričati precej manj volivcev kot na prejšnjih volitvah. Če so na prejšnjih volitvah osvojili kar devet mandatov na račun 9,33 odstotka glasov, so jih tokrat le pet (4,38 odstotka glasov).  Med poslance so se prebili Miha KordišMatej Tašner VatovecLuka MesecNataša Sukič in edini novi obraz Ana Černe. Dosedanjemu poslancu Levice Boštjanu Koražiji tokrat ni uspelo prepričati volivcev. “Naš rezultat je pod pričakovanji in zanj smo pripravljeni sprejeti odgovornost,” je po najavi rezultatov napovedal koordinator Levice Mesec in ob tem v imenu izvršnega odbora stranke napovedal, da bodo že danes svetu stranke ponudili svoj odstop.

Foto: STA

Iz parlamenta se poslavljajo stranke LMŠ, SAB, Konkretno, DeSUS in SNS. Stranka prejšnjega novega obraza je uspela leta 2018 dobiti 12,6 odstotka glasov in s tem 13 sedežev. LMŠ je tokrat osvojila le 3,72 odstotka glasov. Na prejšnjih parlamentarnih volitvah je uspela stranka SAB zbrati 5,11 odstotka glasov in s tem pet sedežev, stranka SNS 4,17 odstotka glasov in štiri sedeže, stranka DeSUS 4,93 odstotka in pet sedežev, stranka SMC pa 9,75 odstotka in deset sedežev. V poslanskih klopeh tako poleg Marjana Šarca, Braneta GolubovićaTine HeferleJerce Korče, Janija MöderndorferjaAlenke BratušekMaše KociperAndreja Rajha, ne bo mogoče več gledati Zmaga JelinčičaZdravka PočivalškaGregorja PeričaSimone Kustec, Monike GregorčičMojce Žnidarič itd. Povratek v politiko ni uspel nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine