11.4 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Slovenska vlada je zaključila z obravnavo predloga tretjega protikorona zakona

Slovenska vlada je zaključila z obravnavo predloga tretjega protikorona zakona za zagon gospodarstva po epidemiji novega koronaviursa. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, predlog vsebuje začasne ukrepe na področju dela, javnih financ, gospodarstva, kmetijstva, gozdarstva in prehrane, štipendij, subvencije študentske prehrane, visokega šolstva, infrastrukture ter javnega naročanja.

Več podrobnosti o zakonskem predlogu bo vlada predstavila jutri na novinarski konferenci. Znano je tudi še, da bodo turistične bone prejeli vsi državljani, tudi mladoletni, in sicer v višini 50 evrov. Polnoletni bodo dobili bon v vrednosti 200 evrov.

Vlada je tudi določila besedilo Zakona o poroštvu Republike Slovenije v Evropskem instrumentu za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE) po izbruhu COVID-19. Instrument SURE bo državam članicam EU zagotovil posojila v višini do 100 milijard evrov, s pomočjo katerih bodo lahko podpirale sheme skrajšanega delovnega časa in podobne ukrepe, potrebne za blaženje posledic epidemije COVID-19.

Slovenija bo tako skladno s predlaganim zakonom dala Evropski komisiji nepreklicno in brezpogojno poroštvo na prvi poziv za obveznosti držav članic iz naslova posojilnih in poroštvenih pogodb do skupne višine 88,1 milijona evrov glavnic s pripadajočimi obrestmi in drugimi stroški, je zapisano v sporočilu za javnost.

Nazadnje se je vlada seznanila še z informacijo o ustanovitvi in imenovanju Strateškega sveta za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. “Ustanovljen Strateški svet za debirokratizacijo, ki ga vodi Ivan Simič. Več kot 20.000 predpisov je enostavno preveč,” je zapisal predsednik vlade Janez Janša na Twitterju.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine