11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Slovenska stopnja brezposelnosti za tretjino nižja od povprečja EU

Piše: Sara Rančigaj (Nova24tv)

Gospodarsko okrevanje po odprtju številnih dejavnosti, ki so morale zapreti svoja vrata zaradi epidemije je pozitivno vplivalo na zniževanje brezposelnosti v Evropski uniji. Slednja je bila junija 7,1-odstotna in je bila za 0,2 odstotka nižja v primerjavi z mesecem prej in v enakem obdobju lani. Najvišjo stopnjo  brezposelnosti še vedno beležijo v Španiji in Grčiji (15,1 odstotka), najnižjo pa na Češkem (2,8 odstotka), Nizozemskem (3,2 odstotka), Malti in Poljskem (3,6 odstotka). Slovenija na tem področju ostaja med najuspešnejšimi državami v EU s 4,8-odstotno brezposelnostjo, ki je za več kot tretjino nižja od povprečja EU.

Junija 2021 je stopnja sezonsko prilagojene brezposelnosti v evro območju znašala 7,7 odstotka in je bila nižja od tiste maja 2021 in junija 2020 za 0,3 odstotne točke. Stopnja brezposelnosti v Evropski uniji je nekoliko nižja od tiste v evro območju. Slednja je junija 2021 znašala 7,1 odstotka in je bila za 0,2 odstotka nižja v primerjavi z mesecem majem 2021 in mesecem junijem 2020.

Evropski statistični urad ocenjuje, da je bilo junija 2021 v EU brezposelnih skoraj 15 milijonov moških in žensk, od tega 12,5 milijona v evro območju. Brezposelnost pa ostaja višja med ženskami (7,5 odstotka), kakor pa med moškimi (6,7 odstotka). V primerjavi z majem 2021 se je število brezposelnih zmanjšalo za skoraj pol milijona, skoraj tri milijone mlajših od 25 let, pa je še vedno brezposelnih, kar znaša 17 odstotkov vseh brezposelnih v EU. Kljub temu pa je spodbuden podatek, da se je slednja znižala za 0,3 odstotka v primerjavi z mesecem prej.

Stopnja brezposelnosti v EU se je junija 2021 znižala v primerjavi z mesecem prej (Vir: Eurostat)

Najnižjo brezposelnost beležijo na Češkem (2,8 odstotka), Nizozemskem (3,2 odstotka), na Malti in Poljskem (3,6 odstotka), Nemčiji (3,7 odstotka), Madžarskem (štiri odstotke) in v Sloveniji (4,8 odstotka). Najvišjo brezposelnost v EU imajo Španija in Grčija (15,1 odstotka), Italija (9,7 odstotka),  Švedska (9,2 odstotka), Finska (8,1 odstotka) in Latvija (osem odstotkov). V primerjavi z mesecem majem pa je brezposelnost najbolj upadla na Cipru, in sicer za dve odstotni točki.

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je ena izmed najnižjih v EU (Foto: Twitter Vlada RS)

Brezposelnost v Sloveniji je po okrevanju gospodarstva in odprtju dejavnosti izjemno padla, kar lahko pripisujemo tudi številnim učinkovitim ukrepom vlade za blažitev posledic epidemija koronavirusa. Po merjenju Eurostata je stopnja brezposelnosti v Sloveniji junija 2021 znašala 4,8 odstotka in je bila za 0,3 odstotne nižja, kot mesec prej. Stopnja brezposelnosti od meseca marca vztrajno upada in je primerljiva s stopnjo brezposelnosti, ki smo jo imeli še pred nastopom epidemije. Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je bilo ob koncu junija 2021 registriranih 71.094 brezposelnih oseb, kar je 4.054 oseb ali 5,4 odstotka manj kot maja, v primerjavi z junijem 2020 pa je bila brezposelnost manjša za 18.283 oseb oziroma za 20,5 odstotka.

Gospodarstvo se vztrajno pobira iz primeža epidemije
Bruto domači proizvod – BDP se je po sezonsko prilagojenih podatkih v drugem četrtletju letos na četrtletni ravni povečal v evro območju za dva odstotka, BDP celotne EU pa za 1,9 odstotka. Po podatkih sodeč pa so se države letos bolje soočale z epidemijo koronavirusa, kakor v isten obdobju lani. BDP je bil za 13,7 odstotka višji v evro območju in za 13,2 odstotka višji v EU, v primerjavi z drugim kvartalom leta 2020.

Med državami članicami, za katere so že na voljo podatki, so imele najvišjo rast glede na pretekli kvartal Portugalska (4,9 odstotka), Avstrija (4,3 odstotka) in Latvija (3,7 odstotka). Najnižjo rast so beležile Litva (0,4 odstotka), Češka (0,6 odstotka) ter Francija in Švedska (0,9 odstotka). Eno najmočnejših gospodarstev v Evropi, v Nemčiji je bila gospodarska rast nekoliko skromnejša (1,5 odstotka). Podatkov za Slovenijo še ni, slednji naj bi bili znani konec avgusta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine