24.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Slovenska levičarska nevoščljivost: Mediji se ves čas norčujejo iz ameriške prve dame Melanie ali pa jo ignorirajo, zdaj pa spet zahtevajo, da v Beli hiši za našo državo naredi več!

Odnos slovenske vladajoče politike in osrednjih medijev do prve dame ZDA, ki prihaja iz Slovenije, je indikator ohladitve diplomacije med Slovenijo in ZDA, ki se vleče, odkar je mesto zunanjega ministra zasedel Karl Erjavec. Američani ravno tako ne pozabljajo drobnih stvari in slovenskega izgovarjanja, ko pride do sankcij Iranu.

“Če bi želeli privabljati turiste tudi s tem, da je Slovenija dežela prve dame ZDA, bi se najprej morali nehati ob vsaki priložnosti norčevati iz nje in bi raje razmislili, kako to pametno izkoristiti,” je na Twitterju zapisal nekdanji minister in ekonomist Matej Lahovnik.

Lahovnik je izpostavil mačehovski odnos, ki ga imajo osrednji mediji do prve dame ZDA Melanie Trump. O ženi ameriškega predsednika Donalda Trumpa se v levičarskih medijih govori z zaničevanjem in porogom. Vzvišen odnos do nje kaže tudi vladajoča slovenska politika.

Če bi želeli privabljati turiste tudi s tem, da je SLO dežela prve dame ZDA bi se najprej morali nehati ob vsaki priložnosti norčevati iz nje in bi raje razmislili kako to pametno izkoristiti. https://t.co/A4iXClJORa

— Matej Lahovnik (@LahovnikMatej) September 14, 2019

Zato se ni čuditi, da so odnosi z ZDA na psu. Ni to samo zaradi odnosa slovenske politike in medijev do Trumpove, a je vseeno dober indikator, kako odnosi med državama niso v najlepšem redu – že vrsto let ne.

Odnos do Melanie odraz dolgoletnega zanemarjanja diplomacije z ZDA

Zadnje srečanje med slovenskim premierjem in ameriškim predsednikom je bilo v Sloveniji, ko je ameriškega predsednika Georga W. Busha sprejel takratni premier Janez Janša. Dve leti pred tem je Bush Janšo sprejel v Beli hiši.

Vse od takrat pa je nastopila ohladitev odnosov. To se je poznalo že med obiskom predsednika Boruta Pahorja v Beli hiši leta 2011, ko ga je sprejel takratni podpredsednik Joe Biden in ne sam predsednik Barack Hussein Obama. Zasluge za to gredo takratnemu ministru in predsedniku DeSUS Karlu Erjavcu.

Medtem ko je zunanji minister Dimitrij Rupel v obdobju 2004-2008 kar 6-krat obiskal ZDA, je bil Erjavec v ZDA v vseh letih svojega ministrovanja na zunanjem ministrstvu zgolj dvakrat.

V obeh primerih je šlo za udeležbo mednarodnih konferenc v zvezi z bojem proti terorizmu. “Dvostranskih srečanj tedaj ni bilo,” je v intervjuju za Demokracijo povedal upokojeni veleposlanik Vladimir Kolmanič, ki je služboval tudi v ZDA.

Kar zadeva Trumpovo, je ta po Kolmaničevem mnenju naredila za slovensko prepoznavnost več kot kdorkoli doslej. “Ti napadi so škandalozni,” je povedal Kolmanič o blatenju Trumpove, ki prihaja iz Slovenije, “da ne govorimo o tistih zmazkih, tako imenovanih skulpturah, ki so bile postavljene”.

Melania za prepoznavnost Slovenije naredila več kot kdorkoli

Po Kolmaničevem mnenju je šele Trumpova Slovenijo umestila na ameriški zemljevid. “Odkar je postala prva dama ZDA, se je zanimanje za Slovenijo zelo povečalo, posledično se je denimo tudi podvojilo število ameriških turistov v Sloveniji.”

S tem se strinja tudi profesor s Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani dr. Bogomil Ferfila. “Videl sem neko globalno anketo,” je za Nova24 TV povedal Ferfila, “kjer je Melania Trump 3. najbolj priljubljena ženska v ZDA. Mislim, da 17. ali 19. na svetu. Kaj takega se nobenemu Slovencu ni nikoli zgodilo in se nikoli več ne bo.”

Ivan Šokić

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine