4.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Slovenska infektologinja dr. Logarjeva: Po cepljenju je imunost dolgotrajnejša kot pri ljudeh, ki so covid19 preboleli in ki imajo lahko težave s spominom ali celo tvegajo možgansko kap in pljučno embolijo!

Tudi blaga oblika bolezni lahko pušča dolgotrajne posledice, na primer utrjenost, težave s spominom, večjo zadihanost, poleg tega pa je povečano tveganje tudi za nastanek možganske kapi ali pljučne embolije, in to pri osebah, ki sicer nimajo dejavnikov tveganja. “Trenutni podatki kažejo tudi na to, da je zaščita po cepljenju dolgotrajnejša kot zaščita po preboleli okužbi – tako da tudi to govori v prid temu, da se cepimo,” je pojasnila specialistka infektologije na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja dr. Mateja Logar, ki je zadovoljna, da se je v UKC Ljubljana do zdaj cepilo že več kot 3 tisoč zaposlenih, od tega več kot dve tretjini zdravnikov.

 

Slovenija je po številu cepljenih na sto prebivalcev med prvimi desetimi državami na svetu, cepilo se je namreč že več kot 25.500 prebivalcev Slovenije. A po danes prispelih 16 tisoč odmerkih cepiva za splošno prebivalstvo, bo cepivo k nam prihajalo počasi, so povedali v oddaji 24ur zvečer. Po drugi strani nimamo le visoko število cepljenih, ampak imamo žal tudi visoko število okuženih. V nekaterih domovih za starejše imajo v tem trenutku 100 odstotno prekuženost, je pa bolj žalosten podatek, da je vsak deseti stanovalec domov za starejše umrl zaradi covida.

Cepiva zaenkrat ni dovolj za vse, zato se tudi poraja vprašanje, kdo naj bi imeli pri cepljenju prednost. Nimamo pa teh težav  v Sloveniji. Ne bomo se še prav hitro vrnili v normalnost, če bodo dostopnost do zdravila, mutacije virusa in nezaupanje v cepivo ostajali težava, so povedali v oddaji 24ur zvečer, kjer je gostovala specialistka infektologinja na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja dr. Mateja Logar. Cepljenju v prid je povedala, da imamo po preboleli okužbi bistveno večje tveganje, da pride do nekaterih zapletov, tudi blaga oblika bolezni lahko pušča dolgotrajne posledice, na primer utrjenost, težave s spominom, večjo zadihanost, poleg tega pa je povečano tveganje tudi za nastanek možganske kapi ali pljučne embolije, in to pri osebah, ki sicer nimajo dejavnikov tveganja. “Trenutni podatki kažejo tudi na to, da je zaščita po cepljenju dolgotrajnejša kot zaščita po preboleli okužbi – tako da tudi to govori v prid temu, da se cepimo,” je pojasnila.

Foto: STA

Po cepivih Pfizer, BioNTech in Moderna, je cepivo AstraZeneca tretje, ki bi lahko dobilo dovoljenje v EU. Unija je naročila 400 milijonov odmerkov tega cepiva. Cepivo AstraZenece in oxfordske univerze je v raziskavah izkazalo manjšo učinkovitost od cepiv Pfizerja in BioNTecha ter Moderne, po učinkovitosti je podobno učinkovitosti cepiva proti sezonski gripi. “A moramo se zavedati, da ni pomembno le to, da ne zbolimo, ampak tudi to, da če že zbolimo, da zbolimo v blažji obliki, da nam ni treba v bolnišnico. Na to, da je veliko manj zapletov, prav gotovo vpliva tudi cepivo AstraZeneca, tako so pokazale registracijske študije,” je dejala zdravnica.

Smiselno je cepiti tudi nosečnice
Nekateri zdravstveni domovi bodo pričeli s cepljenjem splošne populacije, najprej bodo na vrsti starejši od osemdeset let, nato pa se bo postopno šlo do tistih, ki so stari 65 let. Potem bodo na vrsti kronični bolniki, ki imajo povečano tveganje za težji potek bolezni. To so skupine, za katere se je izkazalo, da je največje tveganje, da se bolezen lahko zaplete ali celo konča s smrtjo. “Številne države so ocenile, da je smiselno cepiti tudi nosečnice. Tu namreč ne gre za živo cepivo, ki bi imelo vpliv na plod. Uradno priporočilo proizvajalcev cepiv je sicer, da se nosečnic in doječih mater ne cepi, razlog je ta, da niso bile vključene v registracijske študije. Na žalost iz izkušenj vemo, da tudi zdrave nosečnice lahko zbolijo s hudo obliko covidne bolezni, vedno je treba pretehtati prednosti in slabosti ter se odločati individualno,” je povedala Logarjeva. Pred dnevi so mediji namreč poročali o nesrečnem primeru osemidvajsetletne nosečnice, ki je zaradi koronavirusa na božični večer umrla. Otroka so že pred tem rešili z urgentnim carskim rezom. V ljubljanski porodnišnici so do zdaj obravnavali že 500 nosečnic, ki so bile pozitivne na covid-19, dvanajst pa jih je imelo težji potek bolezni in os bile premeščene na infekcijsko kliniko.

Natančen logističen načrt cepljenja bosta začasni minister za zdravje Janez Janša in direktor NIJZ Milan Krek predstavila danes, prav tako je za danes napovedan začetek cepljenja v Ljubljani. na Gospodarskem razstavišču. V Slovenijo naj bi danes prispela prva pošiljka cepiva podjetja Moderna, ki je kot drugo dobilo dovoljenje v EU, prispelo naj bi 1200 odmerkov.

Sara Bertoncelj

Zadnje novice

Sorodne vsebine