9.2 C
Ljubljana
sreda, 28 februarja, 2024

Slovenijo pretresa stavkovni val

Piše: Anita Gužvič

»Danes ljudje plešejo, čakam, da boste začeli plesati tudi vi,« je nagovoru po zmagi na državnozborskih volitvah dejal predsednik vlade Robert Golob. A ljudje dve leti kasneje ne plešejo od veselja, stavkajo od nezadovoljstva.

Robertu Golobu so se v lanskem protestnem valu uprli gasilci, kmetje, učitelji, medicinske sestre, bolničarji in negovalci, zdaj pa stavkajo zdravniki, sodniki, tožilci in delavci na upravnih enotah, poleg tega pa so z vlado vseskozi nezadovoljni upokojenci. Država je v valu stavk, ker je vlada pri ljudeh izgubila vso kredibilnost. Kot je dejal Lojze Peterle. ni praktično najti nobenega več, ki bi rekel, da je volil Gibanje Svoboda, izgubilo je se 400 tisoč ljudi. Razmere, o katerih je govorila koalicija še pred volitvami in obljubljala rešitve, pa so vse bolj izredne.

Vlada nima posluha za propadajoče zdravstvo
Sindikat Fides je že 15. januarja začel stavko. Tedni minevajo in zdi se, kot da vladi zdravstvo ni prioriteta, saj za zdravnike, ki opozarjajo na nevzdržne razmere, nima posluha, zato se stavka zaostruje. Med drugim so se odločili za umik soglasij za nadurno delo, zaradi česar je v koaliciji završalo. Koalicijski poslanci so namreč na zdravstveno ministrico Valentino Prevolnik Rupel naslovili pobudo, naj preveri, ali lahko zaradi umika soglasij za nadurno delo zdravniki opravljajo dela pri zasebnikih.

 

Družbenopolitični delavci sledijo vladni ideologiji
Do stavke je prišlo samo zato, ker vlada več kot eno leto ni izpolnila tistega, kar se je dogovorila in podpisala, da bo naredila, pravi Federico V. Potočnik in dodaja, da je vlada tudi priznala, da so prekršili dogovor. Še več, z drugimi sindikati so pred komaj enim mesecem zavestno podpisali diametralno nasprotne zaveze. »Zdravniki in pacienti smo talci nesposobne vlade, ki ni sposobna izpeljati prepotrebne zdravstvene reforme. Stavka se lahko konča jutri, le izpolniti morajo obljube, ki so jih dali.« Obratno pa menijo družbenopolitični delavci v vladnih medijih oziroma novinarji. Menijo, da ker zdravniki ne želijo več delati nadur, delujejo kot hamasovsko teroristično dejanje zajetja talcev. »Primerjava s terorizmom je obupan poskus za pokoritev zdravnikov, ker na vladni strani nimajo argumentov za to, da se že eno leto ne držijo dogovorov. Na levi imajo ves čas dvojna merila: svojim bi privoščili 32-urni delavnik, tisti, ki jih ne marajo, pa naj delajo tudi prek zakonskih meja. V resnici gre pri njih za sovraštvo in onemogočanje vsega, česar ne morejo kontrolirati. Tukaj gre za zasebne vrtce, zasebne šole, podjetnike, zdravnike itd. Če se jim ne pokoriš, ti niti osnovnih pravic ne priznavajo več,« pa pravi V. Potočnik.

Kar je še najbolj bizarno, pa je, da so v civilni iniciativi Glas ljudstva vlado pozvali, naj stavko takoj prekine. Pripravili so ji celo ukrepe »za omejevanje škode za zdravje bolnikov v času stavke«. Da pa je Glas ljudstva v tej debati povsem nepomemben dejavnik in da je zdravstvo preresna zadeva, da bi jo prepustili ljudem, ki se na zdravstvo ne spoznajo, meni V. Potočnik.

Celoten članek si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije!

Tednik Demokracija – pravica vedeti več!

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine