17.9 C
Ljubljana
petek, 25 junija, 2021

Slovenija: zvesta zaveznica washingtonske zunanje politike

Piše: Peter M. Tase

V času administracije predsednika Donalda J. Trumpa je trdno partnerstvo med Washingtonom in Ljubljano pomenilo zenit čezatlantskega zavezništva. Prizadevanja nekdanjega državnega sekretarja Mikea Pompea so prinesla oprijemljive rezultate tega dvostranskega sodelovanja.

Slovenska gospodarska rast je prehitela večino drugih držav članic EU, država pa je dosegla naraščajoče dohodkovne rezultate, naraščajočo domačo potrošnjo, zmanjšano brezposelnost, nizke stopnje inflacije in vedno večje zaupanje potrošnikov. Leta 2019 je slovenski BDP po ocenah narasel za 2,4 odstotka, na 48 milijard evrov. Profesor Steve H. Hanke, profesor uporabne ekonomije, ustanovitelj in sorektor Inštituta za uporabno ekonomijo Global Health in študij poslovnega podjetništva na Univerzi Johns Hopkins v Baltimoru z ustreznimi raziskavami ocenjuje, da lahko v letu 2021 Slovenija pričakuje gospodarsko rast, kar bo pozitivno vplivalo na vso družbo in regijo.

Dvomilijonski trg

Slovensko gospodarstvo je z nekaj več kot dvema milijonoma potrošnikov na domačem trgu močno odvisno od zunanje trgovine. Ameriški izvoz v Slovenijo sestavljajo predvsem mineralna goriva in olja, sestavni deli jedrskih reaktorjev, mehanske naprave in stroji, medtem ko Slovenija v ZDA izvaža farmacevtske izdelke ter električne stroje in opremo, jeklo, steklo in steklene izdelke. Leta 2018 so bile ZDA 14. največji izvozni trg Slovenije in osmi največji vir uvoza. Predsednik vlade Janez Janša je 13. avgusta 2020 gostil državnega sekretarja ZDA Mika Pompea. Namen obiska je bil utrditi in spodbuditi tesne prijateljske stike ter utrditi zavezništvo med Slovenijo in ZDA, predvsem pa pregledati sodelovanje med državami na vseh področjih skupnega interesa in opredeliti nove priložnosti. Ob tej priložnosti sta zunanji minister Anže Logar in državni sekretar Mike Pompeo podpisala skupno izjavo Slovenije in ZDA o varnosti tehnologije 5G.

Tesno partnerstvo

Na tiskovni konferenci ob obisku državnega sekretarja Pompea je Janez Janša izjavil; »Slovenija je bila pred 32 leti še vedno del totalitarne Jugoslavije. Danes je neodvisna demokratična republika, kar je rezultat našega boja za svobodo, pravno državo, človekove pravice in demokracijo. Toda ta boj ne bi mogel biti uspešen brez zmage svobodnega zahodnega sveta, ki ga vodijo ZDA, nad sovjetskim režimom.« Slovenci so hvaležni ZDA, da so v preteklem stoletju dvakrat branile in rešile staro celino pred grozodejstvom nacizma in tiranije komunizma. Fašizem, nacizem in komunizem so slovenskemu narodu povzročili veliko škodo, rane pa je zacelila mednarodna trgovina, tesno diplomatsko usklajevanje z Belo hišo in kulturno-turistično sodelovanje. V tem kontekstu se je Washington močno zanimal za Ljubljano in sedanji predsednik Joseph R. Biden ima pred seboj enkratno nalogo, da bo dosegel oprijemljive rezultate v predvidljivem političnem partnerstvu, ki je v zadnjih letih doseglo nove uspehe. Danes je Slovenija zanesljiva članica EU in Nata; njeni dosežki so globoko povezani z vrednotami svobode, pravne države, človekovih pravic, človekovega dostojanstva in temeljnih svoboščin, ki jih delimo z ZDA. Tesno partnerstvo Ljubljane z Washingtonom je najpomembnejše pri zagotavljanju gospodarskega napredka, odgovornosti vlade doma in geopolitične stabilnosti na Balkanu.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine