4.8 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Slovenija umika Hrvaško s seznama varnih držav

Prejšnji teden smo bili priča ponovni rasti okužb (64 primerov) z novim koronavirusom, ki so jih sprva prinesli iz tujine, nato pa sekundarne s prenosom v domačem okolju. Skupno število okuženih je tako naraslo na 1585, največ po preklicu epidemije smo jih zabeležili v petek in sicer štirinajst. V Sloveniji intenzivno opravljamo testiranja, njihovo število pa je preseglo 100 tisoč. V bolnišnici se trenutno zdravi osem obolelih, nihče pa ne potrebuje intenzivne nege, skupno število umrlih ostaja 111. Od jutri naprej Slovenija Hrvaško umika iz seznama varnih držav, zato velja ob prihodu iz omenjene države večja previdnost. Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je mnenja, da bi morali na Hrvaškem omejiti združevanje večjih skupin ljudi, zlasti denimo v nočnih klubih, kjer so ljudje v zaprtih prostorih tesno skupaj. Prav tako bo vlada danes omejitev zbiranja s 500 znižala na 50 ljudi.

“Glede na število primerov v zadnjih 14 dneh Hrvaška že izpolnjuje kriterije za t. i. rumeni seznam, kar je 10 novih primerov na 100 tisoč prebivalcev,” je v današnji izjavi za javnost pojasnila infektologinja Bojana Beović. Po njenih besedah je treba zdaj premisliti, kaj to pomeni za Slovenijo. “Vlada ima vedno možnost, da podpiše kakšne izjeme ali naredi na meji pravila igre smiselna,” je dodala. Za Slovenijo bi bilo idealno, če bi Hrvati sami uredili razmere in zmanjšali število novih primerov, meni. Podobno kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, je tudi Beovićeva izpostavila, da bi morali na Hrvaškem omejiti združevanje večjih skupin ljudi, zlasti denimo v nočnih klubih, kjer so ljudi v zaprtih prostorih tesno skupaj.

Situacija na Hrvaškem je po oceni Beovićeve, kritična. “Marca se je pri nas epidemija začela z uvozom virusa iz Italije, danes je situacija obrnjena, problem prihaja skozi drugo mejo, tako da je skrb z naše strani razumljiva,” je dodala.

Strokovna skupina je med drugim predlagala intenzivnejši nadzor nad tem, kdo prihaja čez kopensko slovensko-hrvaško mejo. “Fizično distanco je treba vzdrževati in vztrajati na tem, da ostaja, tako v lokalih kot na plažah. Če so plaže prenatrpane, pač ni več možen vstop. To so določila ki še vedno veljajo in jih je treba upoštevati. To lahko pomeni, da bo na slovenski obali kakšen slovenski turist manj, ampak na ta način bo za ostale varno poskrbljeno,” je bila jasna.

Kacin je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bo vlada danes omejitev zbiranja s 500 znižala na 50 ljudi, kar so po besedah Beovićeve predlagali v strokovni skupini. Ob tem je pojasnila, da je njihov predlog oblikovan tako, da se bo lahko zbiralo tudi do 500 ljudi, a mora organizator predložiti načrt, kako bo to združevanje potekalo, kako bodo ljudje sedeli narazen, kakšni ukrepi bodo upoštevani …

Slovenija
STA je objavila dnevno in skupno število opravljenih testiranj od dneva prve potrjene okužbe dnevno in skupno število bolnikov v bolnici in na intenzivnem oddelku, odpuščenih iz bolnišnic in umrlih po posameznih dnevih. V zadnjem tednu je bilo v štirinajstih slovenskih bolnišnicah za akutno oskrbo. V zadnjem opazovanem tednu od 8. do 14. junija 2020 je bilo v 14 slovenskih bolnišnic za akutno oskrbo sprejetih 129 bolnikov zaradi resne akutne okužbe dihal – SARI. Od teh jih je bilo 100 (78 odstotkov) testiranih na koronavirus in med njimi trije (dva odstotka) potrjeni potrjeni primeri koronavirusa.

24. marca so spremenili metodologijo zajema podatkov, tako da je po novem presečna ura za zajem podatkov ob polnoči za pretekli dan (in ne več 10. ura za tekoči dan). Od tod odstopanje pri podatkih za 24. marec. Testiranje na okužbo z novim koronavirusom se je v Sloveniji začelo 27. januarja, do dneva pred potrjeno prvo okužbo je bilo testiranih 313 ljudi.

Število odpuščenih iz bolnišnic sporočajo od 17. marca, 28. junija jih je bilo skupaj 316.

22. 6. so v statistiko dodali dva smrtna primera, ki sta se sicer zgodila v mesecu aprilu.

Vlada je na današnji novinarski konferenci sporočila nadaljnje ukrepe, po prvotnih informacijah se bo omejitev zbiranja s 500 znižala na 50, razen z izjemo prireditev, ki bodo imela izdana dovoljenja NIJZ. Po uradnih podatkih smo v Sloveniji v juniju do danes zabeležili 44 vnosov okužb iz tujine – od tega 16 iz Srbije, 15 iz BiH, šest s Kosova ter po eno iz Hrvaške, Rusije, Kazahstana, Švedske, ZDA, Avstrije in Nemčije.

Po napovedih naj bi policija tako postala tudi pomoč pri nadzoru upoštevanja karantenskih določb, kar je so do sedaj izvajali zdravstveni inšpektorji.

Vladni govorec Jelko Kacin je izpostavil, da uvrstitev Hrvaške na rumeni seznam pomeni opozorilo vsem Slovencem, ki so trenutno tam, ki želijo tja ali se od tam vračajo, da se nemudoma zglasijo pri zdravniku, če opazijo katerega od simptomov koronavirusa, ko se vrnejo nazaj v Slovenijo. Predvsem je pomembno, da se vsi držijo varnostne razdalje in so pozorni na fizično razdaljo, predvsem pa se izogibajo zabav v nočnih klubih in diskotekah in velikim prireditvam na prostem, katerih se udeležujejo predvsem mladi.

Slovenska vlada pričakuje, da bo Hrvaška glede na situacija ukrepala hitro in bo nemudoma zaprla diskoteke, nočne klube in prepovedala množične dogodke, predvsem se je nanašal na poznane nočne zabave na plaži Zrće na Pagu, za katere so največ vstopnic kupujejo ravno Slovenci. Vse navedeno botruje k vedno večji previdnosti in težnjo k ukrepanju zato sta oba predsednika vlad – Janez Janša in Andrej Plenković povezana. Če bo Hrvaška padla iz seznama “zelenih” držav, bo le-ta pristala na rumenem seznamu, kar nas opozarja na nevarnost in spremljanju zdravstvenega stanja. Hrvaška bo na rdeči seznam uvrščena takrat, če bo zabeležila več kot 40 okužb dnevno na 100 tisoč prebivalcev, čemur bo sledila 14-dnevna karantena.

Sara Kovač/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine