23.6 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Slovenija praznuje dan samostojnosti in enotnosti

V spomin na plebiscitarno odločitev za samostojno Slovenijo leta 1990 danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

Letos mineva 28 let od prelomnega 23. decembra 1990, ko se je na plebiscitu skoraj 90 odstotkov vseh volilnih upravičencev odločilo za samostojno Slovenijo. Rezultate plebiscita so uradno razglasili tri dni pozneje, zato 26. decembra zaznamujemo državni praznik, dan samostojnosti in enotnosti, ki je tudi dela prost dan.

Na plebiscitu je glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov – ali 88,5 odstotka vseh. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov. Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Kot vsako leto je v počastitev praznika v uradu predsednika republike dan odprtih vrat, pred predsedniško palačo pa postroj častne straže garde Slovenske vojske.

Medtem ko predsednik države danes v palači sprejema obiskovalce in jih bo tudi nagovoril, pa sta predsednik vlade Marjan Šarec in predsednik državnega zbora Dejan Židan protokolarne dogodke »oddelala« že v petek. Osrednja proslava v Canarjevem domu in pred njo slavnostna seja državnega zbora sta bili tako opravljeni pet dni pred dejanskim praznikom. Domoljubje, ki sta ga sicer imela oba predsednika polna usta, po vsem sodeč ne sega tako daleč, da bi bila za počastitev enega najpomembnejših dogodkov v zgodovini našega naroda, pripravljena prekiniti »mini počitnice«. Od podpornikov za suverenost države tako škodljive marakeške dekalaracije drugega niti ni bilo pričakovati.

Zadnje novice

Sorodne vsebine