4.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 5 decembra, 2022

Slovenija pod Golobom poraženka na vseh frontah: Avstrija napovedala zavrnitev vstopa Hrvaške v Schengen, Slovenija pa bo postala migrantski žep

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Potem, ko je Nizozemska že pred časom dejala, da v območje Schengen ne bo spustila Romunije in Bolgarije, pa je sedaj postalo jasno, da bo proti vstopu Hrvaške glasovala Avstrija. Vsaj tako je soditi po zadnji izjavi avstrijskega notranjega ministra Gerharda Karnerja, ki je dejal, da bo 8. decembra, ko bo potekalo glasovanje njegov glas en velik “jasen ne”. Avstrijci so potrdili, da bodo glasovali tudi proti vstopu Romunije in Bolgarije v Schengensko območje. Tako se razpleta zgodba, ki bo Slovenijo naposled pripeljala do točke, ko bo postala čep Evrope, v katerem se zadržujejo nezakoniti migranti. Zakaj, pojasni strokovnjak za mednarodne odnose dr. Miha Pogačnik. 

“Večkrat opozoril na po moje nesmiselno odstranitev ograje. Rezultat? Nova avstrijska ograja, ki bo delila Slovenijo od “jedrne EU”, Slovenija bo postala migrantski žep, Hrvaška zaradi Slovenije ne bo sprejeta v Schengen (kar je bila predpostavka vlade za odst. ograje), odnosi z Hrvaško se bodo drastično poslabšali? Bravo,” je na spletu zapisal dr. Miha Pogačnik.

Spomnimo, 10. novembra so poslanci Evropskega parlamenta glasovali o sprejemu novih članic v območje Schengen. Ne glede na to, da je Hrvaška premagala prvo stopničko, torej to, ki jo je predstavljal Evropski parlament, pa jo sedaj še čaka glasovanje v Svetu Evropske unije. Slednje glasovanje pa se bo očitno izkazalo za previsoko oviro. Kot smo zapisali, Avstrija nasprotuje vstopu Hrvaške v Schengen in da do tega ne pride, je zadosti le en glas proti.

 

Ker Hrvaška posledično ne bo primorana v izvajanje nadzora na Schengenskih mejah, bo ta dolžnost še vedno zapadla na Slovenijo. Tukaj se začnejo težave. Vlada Roberta Goloba je že pred volitvami napovedala bistveno drugačno migrantsko politiko oz. politiko “odprtih vrat”. Pri tej politiki je vztrajala tudi po prevzemu oblasti, navkljub prigovarjanju opozicije in drugih držav, spomnimo se le tega, kako je avstrijski zunanji minister gladko zavrnil prošnje Tanje Fajon, naj Avstrija preneha izvajati nadzor na svojih lastnih zunanjih mejah. Naj se bolj ali manj odreče zunanjim mejam in se prepusti migrantski invaziji, kot je to storila Slovenija.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Tatjana Bobnar je z nastopom mandata ministrice za zunanje zadeve izpolnila svojo obljubo in pričela podirati ograjo na meji s Hrvaško. Sledil je eklatanten naval na Slovenijo, ki ga je v začetku zanikala, nato zmanjševala njegovo relevantnost z bizuarnimi pojasnili, da so migracije nekaj naravnega, vse do nedavnega, ko je ministrstvo za notranje zadeve izdalo uradne dokumente, ki prikazujejo obseg vse škode, ki ga je povzročila Sloveniji. Naše zunanje meje je od začetka leta prestopilo 22 tisoč ljudi, od tega jih je 5 tisoč izrazilo namero po tem da ostane. Več o tem, kako se je Tatjana Bobnar še na interpelaciji naravnost norčevala iz pomislekov opozicije lahko preberete v članku Grims: “Bobnarjeva se mi je v obraz režala, dva dni pozneje pa je Eritrejec zabodel domačinko!”

Vse skupaj pa bo imelo zelo škodljive posledice na odnos s Hrvaško, ki je bil med prejšnjo vlado na visoki in zgledni ravni, trdi dr. Pogačnik.

Kakšne so posledice za Slovenijo?
Politika odprtih vrat bo tako Slovenijo in njene državljan veliko stala. V prvi vrsti finančno, azilni domovi, ki naravnost pokajo po šivih niso samoupravne delovne kolonije, ki bi lahko preživljale same sebe, temveč jih preživlja slovenski davkoplačevalec. Ta sredstva, ki se namenjajo ilegalnim migrantom, ki ne bežijo pred nobeno vojno, bi se lahko porabila za podrazvita območja v Sloveniji, ali pa za revne v Sloveniji, imajo jih dovolj. Druga posledica bo, da bo izključitev Slovenije zunaj jedrnega kroga držav EU, tako Avstrija nedavno kot Italija, v preteklosti, sta napovedali gradnjo mejnih ograj. Tretja, morda najbolj grozljiva posledica nekontroliranih migracij pa je bila vidna ta teden. Eritrejski migrant, ki ga bojda ni mogoče vrniti v državo izvora, je z nožem, v centru Ljubljane, z nožem zabodel Slovenko. Po zadnjih vesteh je bila huje poškodovana in v življenjski nevarnosti.

Ste še vedno prepričani, da so odprte meje dobra ideja?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine