10 C
Ljubljana
nedelja, 18 aprila, 2021

Slovenija med največjimi osmoljenci pri dodelitvi evropskih sredstev: Marjan Šarec prešibak za evropski vrh, a še kako pri močeh za všečno nastopanje doma?

Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec se menda 1. februarja ni mogel udeležiti za Slovenijo zelo pomembnega tretjega vrha skupine Prijatelji kohezije na Portugalskem. Svojo udeležbo na navedenem vrhu je preprosto, točno, vnaprej odpovedal. Zakaj? Zaradi domnevno slabega (zdravstvenega) počutja. Slovensko delegacijo, ki je potem vendarle odpotovala v Bejo na Portugalskem, je vodil kar državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Igor Mally, kot so uradno pojasnili oziroma potrdili iz premierjevega kabineta. Sloveniji pa med tem grozi, da bo med največjimi osmoljenci pri razrezu in dodelitvi evropskih sredstev.

 

Da ne bo pomote, neudeležba Marjana Šarca seveda ni pomenila, da tretji vrh Prijateljev kohezije ni bil zelo pomemben. Seveda je bil. Še kako! Že vnaprej se je namreč vedelo, da bodo predsedniki vlad držav članic Evropske unije in drugi udeleženci vrha v portugalski Beji poseben poudarek namenili ohranitvi zadostnega obsega sredstev večletnega finančnega okvira za naslednje sedemletno obdobje in lahko izražali svoje nasprotovanje skrb vzbujajočemu nadaljnjemu zmanjševanju sredstev za evropsko kohezijske politike.

Spomnimo se, Evropska komisija je maja 2018 predstavila svoj predlog večletnega finančnega okvira 2021–2027 v višini 1135 milijard evrov (1,11 % BND EU27). Skupina držav neto plačnic pa je že takrat začela lobirati za znižanje obsega navedenega finančnega okvira na 1020 milijard evrov  (1,0 % BND EU27), torej za 115 milijard manjši okvir, pri čemer si je zaželela največje reze na področjih kohezijske politike in Skupne kmetijske politike.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine