20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Slovenija, mafijski raj: Jankovićevemu prijatelju Zlatku Sraki odpisali kar 106-milijonski dolg! Navadnim državljanom nič!

Za koritnike ena pravila, za ostale navadne delavne državljane druga. In medtem, ko se navadnim državljanom, ki ne morejo dobiti niti kredita, ti pogoji še dodatno zaostrujejo, elita dobiva stomilijonska posojila, od katerih na koncu ne odplačajo niti odstotek, ko se jim dolg odpiše. Tak primer je hišni gradbinec ljubljanskega župana Zorana Jankovića, Zlatko Sraka, znan po mafijski gradnji projekta Stožice, neplačanih izvajalcih in pregrešno dragih večerjah. Zaradi nujnega postopka sprejetja novele Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju takratne premierke Alenke Bratušek se je podjetju Srake odpisalo vrtoglavih 106 milijonov evrov dolga, odplačati pa je moral borih 60 tisoč evrov. Leve vlade delajo resnično le še za prvorazredne, medtem ko drugorazredne državljane puščajo v nemilosti.

“Prvorazredni Zlatko Sraka, hišni gradbinec Zorana Jankovića, si z zakonodajo, ki jo po nujnem postopku sprejme koalicija Alenke Bratušek odpiše 106 milijonov evrov dolga in odplača le 60 tisoč evrov. Bi kdo vam omogočil, da namesto 100 tisoč evrov kredita, plačate le 56 evrov?” so se na Twitterju spraševali v SDS.

“Samo gospodu Sraki, ki je bil hišni gradbinec gospoda Jankovića, se je preko instituta poenostavljene prisilne poravnave odpisala desetkrat večja vsota, kot je potrebna za dodatek za delovno aktivnost,” je na seji komisije za nadzor javnih financ povedal vodja SDS Janez Janša.

Janša se je ob tem spraševal, kako je lahko sploh možno, da o vsem tem “ni bilo nikjer nobene resne razprave in vprašanj,” in izpostavil, da so bili s pomočjo uvedbe poenostavljene prisilne poravnave (PPP) pokradeni astronomski zneski.

“Nekateri so uporabili prav vse institute, ki jih omogoča ta zakon,” je povedal poslanec SDS Anže Logar. “Najprej so se dolgov znebili s PPP, potem so se znebili dolgov preko PPP za svoja zasebna podjetja, potem pa so se znebili še svojih osebnih dolgov na podlagi osebnega stečaja. Zlatko Sraka, hišni gradbinec Zorana Jankovića, se je tako znebil dolga 106 milijonov evrov. Bi vi lahko prepričali banko, da vam za kredit 100.000 evrov dovoli dolg 56 evrov? Ne. Zlatku Sraki pa so primerjalno gledano odpustili ravno toliko.”

Gre za nesposobnost ali korupcijo?
Logar je ob tem spomnil, da je državno pravobranilstvo v kar 92 odstotkih primerov glasovalo proti poenostavljeni prisilni poravnavi, a so se šele leta 2018 zoper PPP tudi pritožili.

“Postavi se ministra, ki morda niti ne ve, za kaj gre, v delovnih skupinah so prave “nine” in ostali, da zadostijo ciljem, potem se to sprejme v Državnem zboru, ko je rešitev sprejeta, in ko se pokaže, da deluje tako kot je bila zamišljena in na škodo vseh ostalih, se začnejo delati analize, kjer nihče ne želi biti odgovoren, delajo se delovne skupine, preučujejo, analizirajo, dokler ukrepu ne poteče rok trajanja, poteče pa takrat, ko je stvar na podlagi tega ukrepa končana,” je delovanje uradnikov na škodo davkoplačevalcev opisal Janša.

“FURS, državno pravobranilstvo, upniki, vsi kričijo, kako nesmotrna je ta zakonodaja, implementacijska skupina pa ugotovi, da je treba storiti več na izobraževanju podjetnikov na področju poslovnih financ in podpori dobrim projektom,” je opozoril Logar. Ob tem pa je takrat državna sekretarka Tina Brecelj poudarjala, da je sprejeta novela Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju “pomembno izboljšala veljavno insolvenčno ureditev.”

Izigravanje zakonodaje
Očitno je za izbrance, ki si kaj takega lahko privoščijo, oziroma so blizu korita, sprejeta novela omenjenega zakona res “pomembno izboljšala veljavno insolvenčno ureditev. Nagrabiti več kot sto milijonov evrov in nato poskrbeti, da država odpiše neverjetnih 99,9994 odstotka dolga, je naravnost neverjetno.

Kaj takega še v filmu ni možno. A zato je v Sloveniji to nekaj najbolj normalnega. Slovenska zakonodaja nima lukenj. Slovenska zakonodaja ima po meri narejene kraterje, ki jih tisti blizu oblasti z veseljem krojijo in izkoriščajo. Vse po črki zakona.

Rihard Orel/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine