6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

KORONAVIRUS IN SLOVENIJA V ŠTEVILKAH: po številu okužb na 1 MIO prebivalcev na 14. mestu, kaže na eksponentno rast, nova vlada najbrž po strožjih ukrepih, če ne želimo italijanskega scenarija

Če primerjamo širjenje okužbe virusa Covid-19 (koronavirus) v Italiji in kako se iz dneva v dan povečuje število primerov v Italiji, je Slovenija tik pred eksponentno rastjo okužbe. Osvežene podatke si lahko ogledate TUKAJ.

V petek, 21. marca, smo na portalu Demokracije začeli spremljati širjenje virusa Covid-19 IZ MINUTE V MINUTO. Že takrat je bilo jasno, da bo Italija »padla« in da se utegne cela država spremeniti v karanteno. Tudi predsednik SDS Janez Janša je predvidel možen razvoj dogodkov in pozval Marjana Šarca, premierja v odhajanju, »naj nemudoma skliče Svet za nacionalno varnost, naj se ustanovi nacionalni krizni štab, naj sproti seznanjajo javnost o virusu in naj se učinkovito nadzira območje na kritičnih vstopnih točkah v Sloveniji«.

Na ukrepanje vlade v odhajanju smo morali čakati več kot dva tedna, Italija je medtem postala največje žarišče koronavirusa v Evropi (danes je okuženih 12.462, mrtvih je 827, v kritičnem stanju je 1.028 oseb), v Sloveniji smo dobili prvi primer okužbe.

Spodnji graf prikazuje število primerov okužb v Sloveniji.

(Vir: arhiv Demokracije)

Spodnji graf prikazuje število okuženih na milijon prebivalcev, kjer je Slovenija med 121 državami, kjer so zaznali okužbo, že na 14. mestu.

(Vir: Coronavirus World Meter)

Po številu na novo okuženih (na dan 11. marec 2020) pa je Slovenija na 19. mestu.

(Vir: Coronavirus World Meter)

Zadnje novice

Sorodne vsebine