8.2 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Slovenija cepiva proti covidu-19 naroča v skupnem javnem naročilu, ki ga vodi Bruselj, sporočajo z Ministrstva za zdravje

Slovenija za dobavo cepiv proti covidu-19 sodeluje v skupnem javnem naročanju cepiv, ki ga vodi Evropska komisija in v katerem sodelujejo vse države članice EU, so danes v sporočili za javnost spomnili na ministrstvu za zdravje. Izpostavili so, da bo cepivo, ko bo pridobilo dovoljenje za promet na trgu EU, istočasno dostopno vsem državam članicam.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem pojasnil, da Evropska unija kot velik kupec, za približno 450 milijonov prebivalcev, lahko v pogajanjih s proizvajalci cepiv proti covidu-19 dosega najugodnejše pogoje, vse od časovnice dobav do drugih pogojev ter seveda najnižje cene cepiv.

“Dostopnost cepiva je bistvena za pozitiven učinek na širšo družbo Evropske unije. Zagotovo je čas dostopa do cepiva proti covidu-19 pomemben, vendar je enako pomembna tudi varnost cepiva,” je izpostavil.

Ministrstvo je spomnilo, da je Evropska komisija v pogajanja vključila sedem obetavnih proizvajalcev cepiv, za katere se ocenjuje, da ga bodo med prvimi na svetu lahko zagotovili, seveda ob oštevanju zahtev glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti, ki so določene s predpisi EU na področju zdravil.

Komisija je že sklenila tri pogodbe o predčasnem nakupu cepiv proti covidu-19 v okviru navedenega skupnega javnega naročila – z AstraZeneca za 300 milijonov odmerkov, s Sanofi za 300 milijonov odmerkov ter z J&J za 200 milijonov odmerkov. V kratkem pričakujejo podpis pogodbe s podjetjema BionTech/Pfizer.

Intenzivni pogovori glede dobave cepiva potekajo še s podjetji Curevac, Moderna ter Novavax.

Slovenija bo podpisala pogodbe z vsemi proizvajalci cepiv proti covidu-19, s katerimi Evropska komisija že je oziroma bo v kratkem podpisala pogodbe o nabavi po predhodni pridobitvi dovoljenja za promet na Evropski agenciji za zdravila (EMA).

Na ministrstvu za zdravje pojasnjujejo, da še ni znano, kateri od navedenih proizvajalcev bodo uspeli na EMA pridobiti dovoljenje za promet za svoje cepivo proti covidu-19 in s tem dokazati njegovo varnost, učinkovitost ter kakovost.

“Če bo vse potekalo v skladu s pričakovanji, bo prvo cepivo proti covidu-19 dostopno v drugi polovici decembra 2020 ali v začetku januarja 2021”, so dodali.

Izpostavili so tudi, da bo takoj, ko bo prvo cepivo pridobilo dovoljenje za promet na EMA, v najkrajšem možnem času dostopno tudi na trgu EU in to vsem državam članicam istočasno.

Razdelitev cepiv med državami članicami bo potekala po ključu glede na delež prebivalcev v posamezni članici, za Slovenijo je to 0,47 odstotka.

V kolikor bodo vsi proizvajalci obetavnih cepiv proti covidu-19, s katerimi je komisija že sklenila oziroma bo v kratkem sklenila pogodbe o predčasnem nakupu teh cepiv, bo imela Slovenija na voljo celo več cepiv kot jih bo potrebovala.

Vse potrebne korake za uspešno logistiko – distribucijo in razdelitev cepiv na cepilna mesta ter cepljenja proti covidu-19 bo v Sloveniji določila Nacionalna strategija cepljenja proti covidu-19, ki je v pripravi, so še pojasnili.

Dodali so še, da je Evropska komisija vsem državam članicam poslala strategijo cepljenja proti covidu-19, do katere se morajo članice opredelili do 15. novembra ter pripraviti svojo strategijo cepljenja proti covidu-19 glede finančne, logistične in izvedbene možnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine