12.5 C
Ljubljana
petek, 24 maja, 2024

Slovarček za povolilno razumevanje levičarjev in MSM

Medijski mainstream (MSM) po volitvah skupaj z levico uporablja cel kup novih besednih zvez, ali pa so stari izrazi dobili povsem drug pomen. Za lažje razumevanje in prebijanje skozi kopico levičarskih fraz vam bo pomagal slovarček. Je nujno potreben, saj ko levičarji uporabljajo določen vokabular, ne mislijo nujno tistega, kar vam pravijo zdrav razum in izkušnje.

BEGUNEC – Ilegalni migrant, ki preplava Kolpo in je upravičen do socialne pomoči.

DEORBANIZACIJA – Odganjanje tujih investitorjev. Primer: venezuelski predsednik Nicolas Maduro je nacionaliziral ameriško tovarno Kellogg. Deorbanizacija je nasprotje od orbanizacije. (Glej tudi ORBANIZACIJA)

DOBER DRŽAVLJAN – Milan Brglez na »paradi ponosa«.

IMPERIJ ZLA – Skupina 25 odstotkov volivcev, ki so volili SDS.

IZKLJUČEVANJE – Napoved Janeza Janše, da se bo o oblikovanju vladne koalicije pogovarjal z vsemi političnimi strankami. Izključevanje je nasprotje od sodelovanja. (Glej tudi SODELOVANJE)

JAVNA LASTNINA – »Naša« lastnina. (Glej tudi SKUPNA ZASEBNA LASTNINA)

JLA – Nekdanja vojska Jugoslavije, ki je Sloveniji priskočila na pomoč pri demokratizaciji in osamosvajanju.

KONSERVATIVNO – Ne dovolj levo.

KULTURA POSILSTEV – Prepričanje, da so bele Evropejke same krive, če jih posilijo črnci.

KULTURNI RAZISEM – Zgražanje nad žensko, ki doji psa.

LAŽNA NOVICA – Ilegalni migrant Ali Bašar iz Iraka je posilil in umoril Susanno Feldman. Nasprotno od resnične novice. (Glej tudi RESNIČNA NOVICA)

LEVA VLADA – Rešitev za vse ekonomske, razvojne, demografske in druge težave.

LOČITEV CERKVE OD DRŽAVE – Odvzem volilne pravice katoličanom.

MANDATAR – Človek, ki ga za oblikovanje vlade določijo lobisti in globoka država.

MEDIJSKI IMPERIJ – Mediji okoli Nova24TV in Demokracije.

NESTRPNOST – Maša za domovino.

NEZAKONITO FINANCIRANJE VOLILNE KAMPANJE – Obstoj medija, ki ima konservativni svetovni nazor in je v večinski lasti madžarskega podjetja. (Glej tudi ZAKONITO FINANCIRANJE VOLILNE KAMPANJE)

ORBANIZACIJA – Prihod tujih investicij. Primer: gradnja tovarne Mercedes-Benz v Kecskemetu na Madžarskem, kjer je dobro plačano delo dobilo skoraj 10.000 Madžarov. Orbanizacija je nasprotje od deorbanizacije. (Glej tudi DEORBANIZACIJA)

POGOVORI O NOVI VLADI – Mnenja Milana Kučana in Gregorja Golobiča.

POLITIČNI RASIZEM – Nasprotovanje idejam leve politične opcije.

PLURALIZEM – Izražanje levici enakih ali podobnih verskih, svetovnonazorskih in političnih stališč.

RASIZEM – Zagovarjanje evolucijske teorije.

RAZLIČNOST – Ljudje z različnimi osebnostnimi značilnostmi (barva las, spol, izobrazbo ipd.), a minimalnimi razlikami v ideoloških pogledih na svet.

RESNIČNA NOVICA – Begunec Ali Bašar iz Iraka je v samoobrambi posilil in umoril Susanno Feldman. Nasprotno od lažne novice. (Glej tudi LAŽNA NOVICA)

REŠEVANJE ZDRAVSTVA – Sestanki Janeza Zemljariča v pubu Buldog na Viču v Ljubljani.

REVNI LJUDJE – Osebe, ki jih morate podpreti, razen če so kože bele barve, živijo v ruralnih okoljih in hodijo vsako nedeljo v cerkev.

RURALNO – Zaostalo.

SEKSIZEM – Ko moški povabi žensko na kavo.

SKRAJNA SREDINA – Nekaj, kar se zdi, da je na sredini, pa ni. 1. Točka, ki ni enako oddaljena od dveh ali več mejnih točk. 2. Nekaj, kar ni približno enako oddaljeno od izhodišča. 3. Politična skrajna sredina: koalicija LMŠ, SMC, SD, Desus in SAB brez Levice. 4. Podobne besedne zveze: demokratični socializem, koristen družboslovec, virtualna resničnost, glasna tišina, vroč led.

SKRAJNI (EKSTREMNI) – Anti-levičarski.

SKRB ZA SLOVENSKEGA DELAVCA – Jernej Štromajer na »paradi ponosa« z avstrijskim pivom Berg König iz avstrijskega Hoferja v rokah.

SKUPNA ZASEBNA LASTNINA – Faza v prehodu zasebne lastnine v javno lastnino. (Glej tudi ZASEBNA LASTNINA in JAVNA LASTNINA)

SOCIALNI DIALOG – Delitev davkoplačevalskega denarja.

SODELOVANJE – Izključevanje možnosti, da bi se o oblikovanju vladne koalicije pogovarjali z Janezom Janšo in SDS. (Glej tudi IZKLJUČEVANJE)

SOVRAŽNI GOVOR – Izražanje dvoma o levi vladni koaliciji.

SREDINA – Nekaj, kar se zdi, da je na sredini, in to tudi je. 1. Točka, ki je enako oddaljena od dveh ali več mejnih točk. 2. Nekaj, kar je približno enako oddaljeno od izhodišča. 3. Politična sredina: koalicija LMŠ, SMC, SD, Desus, SAB in Levice.

STRATEGIJA RAZVOJA – Centralno planiranje.

STRPNOST – Napoved uličnih izgredov, če bo predsednik vlade Janez Janša.

TRANSFOBIJA – Stališče, da morajo biti toaletni prostori za moške in ženske ločeni.

UDBA – S strani države financirana terapevtska organizacija, ki skrbi, da bi ljudje pravilno razumeli dogajanje okoli sebe. V sodobnem času delo Udbe nadaljujejo nevladne organizacije; na primer Mirovni inštitut.

VANDALIZEM – Upor na Vrhpolju, kjer so domačini z golimi rokami zaustavili tanke JLA. (Glej tudi JLA)

VEČNA RESNICA – Pisanje revije Mladina.

VOLITVE – Oblika kršenja človekovih pravic, kjer pri odločanju o sestavi novega parlamenta lahko običajni ljudje izpovedo svoja nazadnjaška desničarska stališča.

ZAKONITO FINANCIRANJE VOLILNE KAMPANJE – Obstoj medija, ki ima socialistični svetovni nazor in je v večinski lasti tajkuna z levim svetovnim nazorom. (Glej tudi NEZAKONITO FINANCIRANJE VOLILNE KAMPANJE)

ZASEBNA LASTNINA – Kmalu »naša« lastnina. (Glej tudi SKUPNA ZASEBNA LASTNINA)

ZMERNI – Človek levičarskih stališč. Obstaja tudi »zmerni desničar« oziroma »žlahtni desničar«, ki je pravzaprav socialist z nekaterimi neškodljivimi konservativnimi stališči.   

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine