18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Skrivnostna duhovna naveza SD-jevih kadrov: Dejan Karba kandidira za ljutomerskega župana, Marijana Kolenko pa za celjsko mestno svetnico. Vezni člen med njima pa pater Šinkovec?!

V teh dneh se je iztekel rok za vlaganje kandidatur za župane in občinske svetnike, imena vseh kandidatov so objavljena tudi na spletni strani državne volilne komisije. No, malo smo pokukali v zakulisje in odkrili marsikaj presenetljivega. Denimo v Celju.

 

V knežjem mestu se bo za župana potegovalo sedem kandidatov, med njimi tudi aktualni župan Bojan Šrot, tokrat s podporo svoje liste, saj že nekaj časa ni več član SLS, katere predsednik je bil še pred kakim desetletjem. Za SLS bo kandidiral prav tako njen bivši predsednik Marko Zidanšek, medtem ko SDS podpira Matjaža Železnika, s katerim smo nedavno objavili tudi intervju (lahki si ga preberete TUKAJ).

So pa zato zanimive tudi kandidature za mestne svetnike. Nekdanji predsednik celjske SDS Janko Požežnik bo po novem kandidiral na Šrotovi listi kot nosilec v prvi enoti, kar pomeni, da je bil za izstop iz stranke dobro nagrajen. Med znanimi kandidati lahko najdemo tudi nekdaj popularno pevko Tatjano Dremelj (SMC), na županovi listi pa se je znašel tudi športni komentator Dejan Obrez. Na listi SLS pa se je znašla nekdanja urednica Novega tednika in v viharnih časih osamosvajanja Slovenije beograjska poročevalka Radia Slovenija Biserka Povše Tašić.

Je pa zanimivo še nekaj – namreč kandidatura Marijane Kolenko na listi SD. Gre za precej razvpito ravnateljico Osnovne šole Lava, znano po svoji živo rdeči barvi las, očitno je takšna tudi po politični barvi. Poznavalci vedo povedati, da je na šoli, ki jo vodi, organizirala tudi maškarado, v kateri so se učiteljice našemile v – redovnice. Zanimivo pa je, da je sama večkrat sodelovala v pogovorni verski oddaji »Sveto in svet« na nacionalni televiziji, kar ji verjetno ne bi uspelo brez močne podpore njenega prijatelja, jezuita in doktorja pedagogike oz. pedagoške psihologije patra Silva Šinkovca, sicer prepoznavnega duhovnega voditelja Društva katoliških pedagogov ter revije Vzgoja. Intervju s Kolenkovo je bil namreč lani objavljen tudi v reviji Vzgoja, intervjuval pa jo je sam Šinkovec. Kot je razvidno s podatkov na internetu, je gospa Kolenko sicer kar redna sodelavka te revije. Neuradno naj bi ta vez izhajala pri skupnih projektih v zvezi s svetovnim etosom ter vzgoje za človekove pravice.

Je pa po podatkih naših virov Šinkovec tudi precej tesno povezan z Dejanom Karbo, tistim razvpitim novinarjem, ki je v svojih člankih (najprej v Delu, nato v Dnevniku) poleg SDS »namakal« tudi kardinala Franca Rodeta in v zadnjem času še posebej murskosoboškega škofa Petra Štumpfa (z njim bo tudi objavljen intervju v novi Demokraciji). Pri tem je Karba v enem od člankov citiral tudi klerika z doktoratom iz psihologije, čigar imena sicer ni omenil, ta klerik pa je bil zelo kritičen do škofa Štumpfa. Poznavalci menijo, da je bil ta anonimni klerik prav Šinkovec, čeprav za to sicer ni jasnih dokazov. Kot smo poročali, Karba kandidira za ljutomerskega župana, in to s podporo iste SD, na listi katere v Celju kandidira Marijana Kolenko.

Morda še to: verski program na TV Slovenija je doslej že večkrat marsikoga presenetil s čudaško izbiro gostov, saj so denimo v oddaji »Obzorja duha« že večkrat gostili levičarskega novinarja Erika Valenčiča.

Torej, stranka, ki ima svoj sedež v sumljivo pridobljeni Moskovičevi vili, svoje prste očitno steguje tudi v katoliške kroge in si od njih obeta podporo, čeprav je pravna predhodnica te stranke (KPS oz. ZKS) ostro preganjala vero, Cerkev in kristjane. Seveda bi bilo zanimivo izvedeti, kako ta naveza komentira sodno preganjanje Tadeja Strehovca

Sorodne vsebine