12.5 C
Ljubljana
sreda, 29 marca, 2023

Skrajna stranka Levica ne popušča pri svojem uničevanju Slovenske vojske: na dan prišla z novo referendumsko pobudo

Piše: C. R.

V Levici pripravljajo novo referendumsko pobudo glede investicij v Slovenski vojski (SV). Prepričani so namreč, da želi vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja, medtem ko odločitev ustavnega sodišča glede referenduma o zakonu o zagotavljanju sredstev za investicije v SV še ni znana, poroča STA.

“Ob tem pa si je vlada vzela še talca,” je poudaril koordinator Levice Luka Mesec. Pojasnil je, da računovodski servisi in podjetja že več mesecev pozivajo, naj jim letos zaradi izrednih razmer podaljša roke za oddajo zaključnih poročil. Tega vlada doslej v protikoronskih paketih ni storila. “Da bi vlada obrnila te ljudi proti Levici, ker slutijo, da jih bomo tudi tokrat ponovno ustavljali z referendumom, so to vtaknili v isti zakon kot nabave orožja,” je ob robu seje DZ dejal Mesec.

Napovedal je, da bodo poleg začetka zbiranja podpisov za referendum v stranki pripravili tudi zakon, ki bi podaljšal roke za oddajo zaključnih poročil računovodskim servisom in podjetjem. Zakon bodo parlamentarnim strankam poslali še danes.

Poudaril je, da je referendum o noveli zakona o izvrševanju proračuna dopusten. Pojasnil je, da je zakon o izvrševanju proračuna že sprejet, velja in se izvaja. “Zakonodajno-pravna služba DZ je jasno povedala, da ta zakon ni zakon o izvrševanju proračuna, ampak zakon, ki ureja povsem drugo vsebino, kot je izvajanje proračunov,” je navedel Mesec. Dodal je, da zakonodajno-pravna služba še meni, da je vlada s takšnim predlogom v potencialnem konfliktu s 1., 2., 3., 44. in 90. členom ustave.

Levica je namreč skupaj s SD po sprejetju zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v, ki predvideva za 780 milijonov evrov investicij do leta 2026, v DZ vložila več kot 28.000 podpisov za začetek postopkov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, a je koalicija nato potrdila sklep o nedopustnosti referenduma. Opozicija se je zato na ustavno sodišče obrnila z zahtevo za presojo ustavnosti omenjenega sklepa. Ustavno sodišče je do končne odločitve o dopustnosti referenduma izvajanje zakona zadržalo.

Na finančnem ministrstvu pa so nato pripravili predlog sprememb zakona o izvrševanju državnega proračuna za leti 2021 in 2022 v delu, ki določa največji dovoljeni obseg prevzetih obveznosti v breme proračunov. Namesto da kot izjema od omejitev prevzemanja obveznosti iz proračuna veljajo pogodbe za investicije v SV na podlagi posebnega zakona, bi po predlogu, ki je na matičnem odboru DZ prejšnji teden dobil zeleno luč, to veljalo za pogodbe za investicije v vojski, predvidene s splošnim dolgoročnim programom opremljanja in razvoja SV ter srednjeročnim obrambnim programom za njegovo izvedbo.

Predstavniki finančnega in obrambnega ministrstva so na seji odbora DZ pojasnili, da so dobavni roki pri tovrstnih naročilih dolgi in zato investicij ni mogoče izvesti v enem proračunskem letu. Zatrjujejo tudi, da ne gre za obvod ustavnega sodišča.

V Levici menijo, da poskuša vlada s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna najti obvod za nakupe orožja. “Vlada izigrava ustavno sodišče, ker stvar še ni razsojena, izigrava pravico do referenduma in pravico do odločanja vseh državljanov, ki nam jo zagotavlja ustava,” je povedal Mesec.

“Ta referendum je vlada Janeza Janše najprej nezakonito prepovedala, zdaj pa po desni prehiteva odločitev ustavnega sodišča. Z zakonom o izvrševanju proračuna daje vlada obrambnemu ministru Mateju Toninu in ministrstvu za obrambo bianco menico za sklepanje orožarskih poslov, pa četudi ti presegajo že sprejete proračune in celo mandat te vlade,” pa so v današnji napovedi novinarske konference s predstavitvijo nove referendumske pobude zapisali v Levici.

Da vlada na ta način poskuša prehiteti referendum in ustavno sodišče, po njihovem prepričanju “ni samo nedopustno, ampak je tudi nelegalno, kajti dokler obravnava zakona na ustavnem sodišču ni zaključena, državni zbor ne sme obravnavati zakona o isti materiji”.

Prepričani so, da najnovejši manevri vlade “ne spreminjajo dejstva, da tri četrtine prebivalstva nasprotuje nakupu nepotrebnega orožja”. Zato napovedujejo novi referendum, na katerem bodo “zahtevali pravico, da državljani odločimo, ali bo ta denar šel za orožje ali za zdravstvo, domove za starejše, stanovanja in razvoj”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine