22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Škandalozno: poslanec SDS Mahnič ovaden zaradi izdaje tajnosti. Je Erjavčev direktor obveščevalno-varnostne službe Matijevič proti Mahniču podal krivo kazensko ovadbo?

Direktor OVS Dejan Matijevič je predstavil poročilo OVS v primeru poveljstva sil, pri tem pa prej ni povedal, kakšne stopnje tajnosti je. Ker je KNOVS sprejela sklepe, da je OVS delovala nezakonito in me pooblastila, da to predstavim javnosti, tajnih podatkov nisem izdal,” je poslanec in član KNOVS Žan Mahnič odgovoril na naznanilo OVS policiji, ker naj bi izdal tajne podatke.

 

Spomnimo, da je KNOVS konec aprila z zaskrbljenostjo ugotovila, da je minister za obrambo Karl Erjavec zlorabil položaj in vojaško-obveščevalno službo s tem, ko je naročil vohunjenje za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske (SV) Mihe Škerbinca. Pri tem spornem dejanju mu je pomagal tudi direktor Obveščevalno-varnostne službe MORS Dejan Matijevič. Danes je obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo vrnila udarec in je policiji naznanila poslanca SDS in podpredsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Žana Mahniča.

Podrobnosti na ministrstvu niso navedli, na vprašanje o tem, ali lahko potrdijo, da gre za navedbe, ki jih je Mahnič izrekel po seji KNOVS v povezavi z zaslišanji vojakov, ki jih je OVS izvedla pri preiskavi ravnanj Mihe Škerbinca, so navedli le, da je “v navedeni zadevi OVS ravnala po določilu 145. člena zakona o kazenskem postopku, saj je vsak državni organ dolžan naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. V konkretnem primeru OVS ni pristojna za preiskavo kaznivega dejanja, zato je skladno s tretjim odstavkom 33. člena zakona o obrambi obvestila policijo in ji zadevo predala v nadaljnji postopek“.

Kdor koga naznani, da je storil kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, pa ve, da ga ni storil, se kaznuje z zaporom do dveh let, določa 288. člen kazenskega zakonika.

Zadnje novice

Sorodne vsebine