19.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

ŠKANDALOZNO! Kučanov politični prijatelj o pokolu na Pliberškem polju: Tam ni bil nihče ubit, tam je kapitulirala kvizlinška vojska!

Ideološki in politični prijatelj Milana Kučana Stipe Mesić, nekdanji hrvaški premier in predsednik, član zveze komunistov, čigar oče (Josip Mesić) je kot partizanski mrhovinar ropal trupla pobitih vojakov, je sosednjo Hrvaško razburil z izjavo o pokolu na Pliberškem polju leta 1945.

Kot poroča portal Dnevno, je Mesić na antifašističnem pikniku na Fruški gori dejal takole:

»Tisti, ki danes v regiji vodijo politiko, se udinjajo poražencem v drugi svetovni vojni. Poskusi, da bi izenačili Pliberk in Jasenovac, so v posmeh žrtvam fašizma. (…) Mnogi to podcenjujejo, mnogi so mnenja, da je to le prehodno, toda fašizem straši po Evropi in to je zajelo tudi nas. Ne moreš enačiti Jasenovca s Pliberkom. Tam ni bil nihče ubit, tam je kapitulirala kvizlinška vojska.«

Pliberška tragedija je izraz za dogodke po koncu druge svetovne vojne, ko so Britanci izročili partizanski vojski okoli 100 tisoč domobrancev, ustašev in četnikov, ki so se pred komunističnim divjanjem z žensklami in otroki umikali proti Avstriji in obstali na Pliberškem polju. V okolici Pliberka je bil pobit manjši del vojakov in civilistov, večino so pobili v naslednjih tednih, največ v Kočevskem Rogu (več TUKAJ).

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine