6.3 C
Ljubljana
četrtek, 29 februarja, 2024

Škandalozni fake news Radia Slovenija: krščanske aktiviste, ki so v Brnu prekinili kontraverzno predstavo slovenskih gledališčnikov, označil za neonaciste!

Slovenska tiskovna agencija je danes povzela poročanje radia Slovenija, da je v Brnu na Češkem »neonacistična skupina z imenom Spodobni ljudje« v soboto zvečer prekinila predstavo Naše nasilje in vaše nasilje, s katero je Slovensko mladinsko gledališče gostovalo na mednarodnem gledališkem festivalu. Po enourni prekinitvi so igralci predstavo odigrali do konca, je poročal Radio Slovenija.

 

Kot pišejo, je približno 30 privržencev neonacistične skupine med predstavo vdrlo v dvorano in jo poskušalo preprečiti. Policija je večji del skupine v modre majice oblečenih demonstrantov odstranila, čez kakšno uro pa se je predstava režiserja Oliverja Frljića nadaljevala, je, kot je povzel MMC RTV Slovenija, poročal Radio Slovenija.

Pred gledališčem je sicer v soboto protestiralo več manjših krščanskih skupin. Gre pa za uprizoritev s provokativnimi prizori. Najbolj je na udaru kratek prizor, v katerem Jezus Kristus posili muslimanko. Umik predstave so pred dnevi zahtevali v češki škofovski konferenci in komunistični svetniki v mestnem svetu Brna. Vodstvo gledališča predstave kljub velikim pritiskom ni hotelo umakniti.

No, medtem ko slovenski mainstream mediji poročajo, da je šlo za neonaciste, pa češki mediji poročajo nekoliko drugače. Spletni portal brno.idnes.cz neonacistov sploh ne omenja. Slednji omenja le aktiviste, ki so v dvorano prišli s protestom proti žalitvi krščanske vere ter Jezusa Kristusa. »Ta predstava zanika vrednote evropske civilizacije,« je dejal eden izmed protestnikov, ki so večinoma pred vhodom v gledališče mirno protestirali.

Seveda je jasno, da gre za še en primer potvorbe, ki si jo je privoščil kar slovenski nacionalni medij, kar je škandalozno. Radio Slovenija je tako znova uporabil to, kar v sodobnem jeziku imenujemo »fake news«.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine